Na hitrih testih zaposlenih na OŠ Polzela pozitivnih kar petina testiranih. PCR testi so kazali drugače

Gordana Possnig
28.01.2021 15:46
Število pozitivnih s hitrimi testi je bilo precej nad slovenskim povprečjem. Kasnejši PCR testi istih zaposenih pa so bili dan kasneje negativni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osnovna šola Polzela, kjer je prišlo do zapletom zaradi različnih rezultatoh hitrih in PCR testov
Gordana Possnig

V javnosti danes odmeva nov primer povezan z domnevno nezanesljivimi hitrimi testi podjetja Majbert Pharm. Tokrat je povezan z rezultati hitrih testov, ki so jih opravili za zaposlene na polzelski osnovni šoli. Zaskrbljen občan, ki je o tem primeru danes zjutraj obvestil medije, se je ob tem vprašal, ali lahko rezultati teh testov, ki se kasneje izkažejo za napačne, ogrozijo pedagoški proces in varno vračanje otrok in zaposlenih v šole. Ob tem je opozoril tudi na to, da so omenjeni zaposleni, ki so bili po odločitvi njihovih osebnih zdravnikov po objavi negativnih PCR testov prepuščeni sami sebi, brez enotnih in jasnih navodil, ali se lahko vrnejo na delo ali ne. Nekateri zdravniki naj bi se namreč sklicevali na več kot očitno sporne antigenske teste, drugi naj bi zagovarjali stališče, da je potrebno upoštevati naknadno izvedene PCR teste, na podlagi katerih so zaposleni zdravi in se lahko vrnejo na delovno mesto.

Na Osnovni šoli Polzela, v sklopu katere delujeta tudi podružnica Andraž in Vrtec Polzela, se je v ponedeljek na hitro testiranje po ponovnem odprtju šole za prve tri razrede in predšolske otroke odpravilo vseh 84 zaposlenih. Testiranje so odpravili v prostoru Ljudske univerze Žalec, testiranje jim je organiziral žalski zdravstveni dom. A kaj kmalu je veselje ob vnovičnem začetku pouka v učilnicah zamenjalo obvestilo, da je bilo na hitrih antigenskih testih pozitivnih kar 17 zaposlenih. Čeprav ti niso kazali nobenih simptomatskih znakov, značilnih za okužbo s koronavirusom.

Urnik dela in organizacija pouka se je zaposlenim tako postavila na glavo pojasnjuje ravnateljica šole Bernardka Sopčič: "Naše najmlajše šolarje od prvega od tretjega razreda in v vrtcu smo sprva razdelili po navodilih NIJZ v manjše skupine. A je bilo po objavi rezultatov testov vse skupaj potrebno organizirati na novo. Šolarji so spet v enakih skupinah kot ob začetku šolskega leta, imamo pa na kadrovski manjko zaradi odsotnosti učiteljev in strokovnih delavcev. Se je pa ob tem 15 naših zaposlenih v torek obrnilo še na svoje osebne zdravnike, ki so jih poslali na PCR teste. Ti so bili v vseh primerih negativni! Zato smo se za nasvet, kaj narediti, obrnili na žalski zdravstveni dom, NIJZ in šolsko ministrstvo. Predvsem nas je zanimalo, ali se lahko sedaj ti zaposleni vrnejo v šole. Strokovni vodja Zdravstvenega doma Žalec Gregor Kralj nam je danes okoli poldneva poslal obvestilo z navodili, v katerih je zapisano, da se lahko ti učitelji jutri vrnejo k poučevanju v šole. Mene pa ob tem najbolj skrbi, kaj bo s testiranjem prihodnji teden, če bo spet prišlo do takšnih zapletov ob testiranjih. Sicer pa še vedno ne vemo, kako bo sploh prihodnji ponedeljek zgledalo hitro testiranje."

Uporabili teste, ki jih je zagotovila država

Dogajanje in zapleti ponovno postavljajo vprašanje o zanesljivih hitrih antigenskih testih. Podobne težave kot na polzelski osnovni šoli so imeli v začetku meseca z istimi hitrimi antigenskimi testi v šoli s prilagojenim programim programom v Murski Soboti. Za vprašanje o polzelskem primeru smo se obrnili tudi na strokovnega vodjo žalskega zdravstvenega doma Gregorja Kralja, ki je povedal: "Vsi vemo, da gre pri hitrih antigenskih testih za uporabo pri masovnih testiranjih, kjer je senzibilnost asimptomatičnih oseb manjša. Testiranje je potekalo strokovno po navodilih proizvajalca. V njegovih navodilih sicer piše, da so določene metodološke omejitve in da je možno, da je test v primerih, ko so prisotni drugi patogeni lažno pozitiven. Je pa zanimivo, da je prišlo do takšnih odstopanj le na šoli na Polzeli. Sami uporabljajo hitre antigenske kitajske teste, ki nam jih je dostavila država. Se bo pa morala stroka pri poenotiti glede hitrih testov. Država smatra hitre antigenske teste za enakovredne PCR testom. Sam pa sicer v tem trenutku za nastali zaplet ne morem okriviti nikogar, ker imam še premalo podatkov."

Bojana Beović, vodja vladne svetovalne strokovne skupine za covid-19 je na novinarski konferenci glede omenjenega premira pojasnila, da se zaradi specifične občutljivosti hitrih antigenskih testov kaj takega lahko zgodi in da je v primeru večjega števila pozitivnih testov na enem mestu testiranja smiselno rezultate preveriti še z natančnejšimi PCR testi. Je pa presejanje populacije s hitrimi testi po njenem prepričanju še vedno smiselno, saj tako ugotovijo kar nekaj dejansko pozitivnih, ki sicer ne bi vedeli za svojo okuženost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta