Na Hrvaškem razmišljajo, da bi tujim turistom omogočili brezplačno testiranje

Mladen Mali
18.08.2020 16:30

Testiranje bi tujim gostom omogočili, preden se ti vrnejo v svoje domovine, in opominjajo, da njihovi turisti radi smučajo, ko bo situacija morda obratna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 199 novih okužb z novim koronavirusom, aktivnih okužb v državi pa je 1371, kar je največ od začetka epidemije. 
Andrej Petelinšek

Na Hrvaškem so zelo nezadovoljni z nenadno odločitvijo Italije in Avstrije, da Hrvaško uvrstita na rdeči seznam in zagrozita svojim turistom, da bodo morali po vrnitvi z jadranskih plaž opraviti test za novi koronavirus ali pa jim bo odrejena dvotedenska samoizolacija.
Doslej so se vedno opirali na diplomatsko prepričevanje, da je Hrvaška še naprej varna destinacija za vse turiste, toda zdi se, da ti argumenti niso več dovolj močni, da bi prepričali sogovornike, zato ji zdaj grozi, da se bo Avstriji in Italiji pridružila še Slovenija ter tako postala še tretja država, ki bo uvedla posebne ukrepe za svoje državljane, ki počitnikujejo na hrvaškem delu Jadrana.
Na Hrvaškem trenutno letuje okoli 730 tisoč turistov. Po prvih podatkih eVisitorja so v prvi polovici avgusta na Hrvaškem zabeležili okoli 1,8 milijona prihodov turistov in 12,9 milijona prenočitev. To je skoraj 70 odstotkov lanskih turističnih dosežkov, ko so zabeležili doslej najboljše turistične rezultate tako po številu gostov kot po prihodih.
Čeprav je vrhunec sezone, ki traja prva dva tedna v avgustu, minil s presenetljivo dobrimi rezultati, se nadaljuje boj za prav vsakega turista. Hrvaška je bila prepoznana kot varna destinacija, kar potrjujejo tudi napovedi za preostanek avgusta in september. Pri tem bodo pomembno vlogo odigrali epidemiologi, ki pravijo, da so že nabavili veliko bolj varne in cenejše teste za koronavirus. Pravkar premišljujejo o tem, da bi brezplačno testiranje omogočili tudi tujim turistom, preden se ti vrnejo v svoje domovine. Njihova odločitev bo znana v prihodnjih dneh. In prav te dni, ko pristojni preštevajo rezultate na vrhuncu sezone, se je začela kampanja za naslednjo zimsko smučarsko sezono 2020/21. V preteklih letih je kar 220 tisoč Hrvatov odhajalo na smučanje predvsem v Avstrijo ter v Slovenijo in Italijo. Ker je bilo preteklo sezono največ Hrvatov prav na smučiščih v teh državah, je mogoče pričakovati, da jih prihodnjo zimo ne bo nič manj. Prav to dejstvo je te dni omenil direktor Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, ki je dejal, da se intenzivno pogovarja z Avstrijci in Slovenci. Spomnil je, da Slovenija v skladu s svojimi kriteriji na rdeči seznam uvrsti državo, ki 14 dni zaporedoma zabeleži več kot 40 novoobolelih na 100 tisoč prebivalcev.
Hrvaška je še daleč od tega, pravi Capak. Dejal je še, da je Hrvaška na začetku epidemije uvozila veliko število okužb prav s smučišč v Avstriji in Italiji. Capak je še dodal, da poletje hitro mineva, da bo kmalu spet aktualno smučanje in da bodo države z veliko smučišči, kot so Slovenija, Italija in Avstrija, vabile smučarje, medtem ko bo tedaj Hrvaška v položaju, da bo lahko sprejemala razne ukrepe. Vodilni hrvaški epidemiolog sicer meni, da epidemiološka situacija na Hrvaškem ni slaba in da je Hrvaška še vedno varna država.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta