Na kongresu zmaga levega krila Levice. Luka Mesec: Ponudil bom, da ne kandidiram več za koordinatorja stranke

Luka Mlakar Luka Mlakar
22.06.2023 08:23

Kar 15 od 25 novoizvoljenih članov sveta Levice pripada levemu krilu stranke, ki ga je zasnoval Miha Kordiš. Luka Mesec napoveduje, da bo zdaj ponudil možnost, da stranke ne bi več vodil kot koordinator.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Mesec bo članom sveta Levice ponudil možnost, da stranke ne bo več vodil kot koordinator.
Robert Balen

"Rezultate kongresa ste videli, sam v njih razberem neko nezaupnico. Edino korektno je, da na tej točki dam na mizo vprašanje, ali se članice in člani sveta strinjajo, da še vodim stranko. O tem se bomo zdaj pogovorili. Ponudil bom, da ne kandidiram več za koordinatorja stranke. Še pred novim svetom se bomo z levim krilom stranke pogovorili, kako bomo skupaj dosegli kompromis v stranki. Temeljni del tega kompromisa pa mora biti dogovor o tem, kdo je primeren vodja stranke," je rezultate kongresa stranke, na katerih je slavilo levo aktivistično krilo Levice, komentiral dosedanji koordinator Levice Luka Mesec.

Kdo so novi članice in člani sveta Levice?

Volitve 25 članov sveta stranke so v Levici potekale na daljavo, za članstvo v svetu stranke pa se je potegovalo 63 kandidatov. Neuradno so bili v svet stranke izvoljeni Nejc Kralj, Jagoda Tkalec, Tatjana Greif, Urška Honzak, Nataša Sukič, Ana Černe, Peter Dirnbek Vatovec, Valentina Škafar, Simon Maljevac, Ana Seliškar, Sašo Furlan, Matej T. Vatovec, Luka Omladič, Luka Mesec, Anže Dolinar, Marko Sraka, Arne Jakob Zakrajšek, Primož Siter, Miha Kordiš, Janoš Ježovnik, Andrej Pelicon, Luka Pirnat, Dan Juvan, Lara Štokaj in Asta Vrečko

Največ glasov je neuradno prejel Miha Kordiš (357), nato Nataša Sukič (348), sledita pa Asta Vrečko (320) in Luka Mesec (313). Med tistimi, ki niso bili uspešni na volitvah v svet stranke, so tudi poslanec Milan Jakopovič, sekretar poslanske skupine Alan Medveš, pa tudi prepoznavna člana stranke Aleksander Sašo Slaček Brlek, partner kulturne ministrice Aste Vrečko, in Maja Tašner Vatovec, ki je soproga vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca. Po besedah naših virov gre za veliko zmago levega krila stranke, ki se je oblikovalo okoli Kordiša. Kar 15 od 25 novoizvoljenih članov sveta naj bi tako pripadalo omenjemu krilu, ki je znotraj stranke nastalo pred volilnim kongresom v začetku tega meseca.

Bo Kordiš kandidiral za koordinatorja stranke?

Člani aktivistične struje naj bi premočno zmagali tudi na volitvah za člane nadzorne, statutarne in disciplinske komisije. Nova sestava sveta, ki ga ob izvoljenih članih sestavlja še največ 24 delegatov lokalnih odborov, se bo na konstitutivni seji sestala predvidoma julija. Takrat bodo izmed voljenih članov sveta izvolili tudi nove člane izvršnega odbora stranke, koordinatorja in njegovega namestnika. Vnovično kandidaturo za koordinatorja stranke je doslej napovedal le Mesec, ki pa je po prepričljivi zmagi aktivistične struje na kongresu zdaj stopil korak nazaj. Kdo bo vodil Levico, mora biti stvar dogovora med kriloma, je poudaril Mesec in dodal, da se bodo v Levici o novem vodstvu začeli pogovarjati naslednji teden. Na vprašanje, ali to pomeni, da ne bo več kandidiral za koordinatorja stranke, je odgovoril, da bo svetu stranke ponudil možnost, da ne bo več vodil Levice.

Na volitvah v svet stranke je slavila leva struja Levice, zbrana okoli poslanca Mihe Kordiša.
Igor Napast

Kordiš na vprašanje, ali bo kandidiral za koordinatorja stranke, danes ni podal jasnega odgovora: "Razumem, da je medijski način delovanja takšen, da se zelo rado špekulira, ampak takoj ko posežemo po preštevanju in logiki, kdo bo koga, zapiramo vrata za politični dogovor. Mi moramo graditi Levico kot stranko široke politične domovine. Ime tega postopka pa je politični dogovor." Ob tem se postavlja vprašanje, ali rezultat kongresa odpira vrata za morebiten izstop stranke iz koalicije. Kordiš je dejal, da koalicijskega sodelovanja ni problematiziral nihče v stranki: "Morda se razhajamo v različnih poudarkih, kaj naj bodo naše politične prioritete, kako glasno in na kakšen način naj jih zagovarjamo, se jih oprijemamo ter jih umeščamo na koalicijski dnevni red, medtem ko sama možnost delovanja Levice v vladi ali koaliciji na nobeni točki ni bila pod vprašajem."

Mesec z rezultati kongresa seznanil koalicijo

Mesec je pred volilnim kongresom ocenil, da med članstvom uživa zadostno podporo za ponovno izvolitev. Napovedal je, da bo to njegov zadnji mandat na čelu stranke, kar pomeni, da se Levica na naslednje parlamentarne volitve, če bodo te redne, ne bi podala pod njegovim vodstvom, saj vodstvo stranke izvolijo vsaki dve leti. Pred volilnim kongresom je bilo sicer v Levici čutiti nekaj nezadovoljstva, del članstva na čelu s Kordišem pa je ustanovil levo krilo ter pozval k novemu dogovoru o pozicioniranju stranke na levem delu političnega parketa. Mesec, ki vse očitke o premiku stranke na sredino zavrača, je danes dejal, da je člane koalicije že seznanil z rezultati kongresa in z namero, da bo dal na mizo vprašanje, ali bo v prihodnje še vodil stranko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta