Na mizi razrešitev ali odstop: Aleksandra Pivec je sestanek z Janezom Janšo potrdila

ue
28.09.2020 16:56

O razrešitvi bo v torek govora tudi na koalicijskem sestanku. Ob odstavljanju kmetijske ministrice Aleksandre Pivec je svoj lonček pristavila tudi Nova Slovenija, ki znova omenja rekonstrukcijo vlade

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janša se bo s Pivčevo sestal, ko se vrne s Poljske. 
Robert Balen

Potem ko je svet stranke DeSUS po dopisni seji v soboto predsednika vlade Janeza Janšo pozval, da razreši podpredsednico vlade in kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, danes predsednik vlade še ni potegnil (končne) poteze. Kmetijska ministrica se namreč danes in jutri mudi v poljskem Poznanju, kjer poteka konferenca ministrov Višegrajske skupine ter Slovenije o uporabi novih tehnologij v kmetijstvu v kontekstu podnebnih sprememb. Razrešitev ministrice v času konference bi lahko poslala napačen signal zaveznikom, zato se je Janša odločil, da se s Pivčevo sestane jutri, ko se vrne s konference.

"Ne vem, kakšen bo jutri dogovor. Tudi ne vem, kaj se bo navsezadnje sama odločila, ali bo odstopila ali čakala na razrešitev. Tega ne morem napovedati. Korektno je, da predsednik vlade opravi razgovor z ministrico, ki je do sedaj delala v tej vladi," je dogajanje danes komentiral zastopnik stranke DeSUS Tomaž Gantar, k temu pa dodal, da to nič ne spremeni. V stranki od predsednika vlade namreč pričakujejo, da bo Pivčevo razrešil. Pivčeva je sestanek z Janšo potrdila in dodaja, da nanj odhaja brez pričakovanj.

Gantar na drugi strani pričakuje, da bo premier sledil pozivu sveta stranke DeSUS in da je odločitev koalicijske stranke smiselno spoštovati, ob tem pa pušča možnost, da Pivčeva sama odstopi z ministrskega položaja. Gantar tudi zavrača trditve Pivčeve, da je njeno odstavljanje z vseh funkcij potekalo mimo vseh političnih in demokratičnih standardov. Postopek je po njegovo potekal v skladu z vsemi pravili, ki veljajo v stranki, odločitve pa so bile sprejete demokratično. "Ljudje so naveličani javnega pranja perila in nesporazumov, to je jasno vsem," pa je Gantarjev odziv na znaten padec javnomnenjske podpore upokojenski stranki.

Matej Tonin
Robert Balen

Ob odstavljanju podpredsednice vlade in ministrice za kmetijstvo pa želi tudi Nova Slovenija pristaviti svoj lonček. Znano je, da je Nova Slovenija vse od začetka mandata nezadovoljna z razdelitvijo resorjev v tretji Janševi vlade, čeprav igrajo vlogo zanesljivega in lojalnega koalicijskega partnerja.

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je namreč danes povedal, da se že dolgo časa govori tudi o rekonstrukciji v vladi, vendar pa je to po njegovih besedah stvar predsednika vlade in koalicijskih partnerjev. "O teh stvareh se je treba dogovoriti, imeti morajo nek smisel," je dejal Tonin in pristavil, da imajo v njegovi stranki kader za vse resorje.

Svet DeSUS-a kot kandidata za naslednika Pivčeve predlaga njenega državnega sekretarja Jožeta Podgorška. V zraku pa je še vedno vprašanje ustanovitve urada za demografijo, ministrstva brez listnice, ki naj bi po ustnem dogovoru med koalicijskimi partnericami pripadlo DeSUS-u. A prosto ministrsko mesto se po neuradnih informacijah iz stranke hrani za predsednika stranke, ki bo na kongresu izvoljen šele konec novembra. Do takrat pa stranka naj ne bi predlagala svojega kandidata za ministra.

Če bo urad za demografijo zares postal ministrstvo, bo to težava za Novo Slovenijo, saj bo imela enako kot DeSUS tri ministrska mesta, a hkrati dva poslanca več. Kljub občasnemu rožljanju s potrebo po rekonstrukciji vlade pa v Novi Sloveniji dajejo prednost stabilnosti te vlade, zato pri tem naj ne bi vztrajali do konca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta