Na strehi vozila drog s kamerami: Po slovenskih cestah spet vozijo Google Street View avtomobili

Gr.G., STA
08.04.2021 10:36
Glavni namen vnovičnega obiska je osvežitev posnetkov mest, cest in avtocest znotraj sistema Google Street View, ki je priljubljena funkcija Google Zemljevidov za virtualno raziskovanje okolice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Google Street View avtomobile bomo spet lahko videli na slovenskih cestah, saj bodo spet obiskali številna slovenska mesta. Poleg Ljubljane, Maribora in Kranja se bodo vozniki z njimi zapeljali tudi po cestah in ulicah manjših mest, Grosupljega, Idrije, Trebnjega in drugih.

Glavni namen vnovičnega obiska je osvežitev posnetkov mest, cest in avtocest znotraj Google Street View, ki je priljubljena funkcija Google Zemljevidov. Zahvaljujoč Google Street View lahko uporabniki že sedaj obiščejo številna slovenska mesta, gradove in dvorce, pa tudi nekatere naravne znamenitosti. Ker pa se infrastruktura v mestih in med mesti spreminja in razvija, je potrebno storitev redno posodabljati. Pred časom smo sicer ugotovili, da ulični pogled na določena območja iz nepojasnjenih razlogov tudi izgine. 

Tit Košir

Pri Googlu poudarjajo, da spoštujejo varovanje zasebnosti. Pred vsako objavo zbranih Street View posnetkov izvedejo obdelavo s posebno tehnologijo, ki zamegli obraze oseb in registrske tablice in tako prepreči identifikacijo posameznikov ali njihovih vozil. Uporabniki pa lahko zahtevajo tudi naknadno odstranitev posnetkov iz sistema Street View. To storijo tako, da jih prijavijo s klikom na gumb "Prijavi težavo" v spodnjem desnem kotu katerega koli posnetka. 

Street View je trenutno na voljo v več kot 200 državah po vsem svetu, tudi v delih Arktike in Antarktike. Googlovi posebej opremljeni avtomobili - na strehi so na drogu nameščene kamere, ki fotografirajo okolico vozila - bodo znova na slovenskih cestah od danes naprej. 

Po Googlu bo ulice v Ljubljani in Mariboru maja snemal tudi Apple

Apple bo maja začel s snemanjem ulic za storitev Apple Maps tudi v Sloveniji, in sicer v Ljubljani in Mariboru. Pri tem bodo uporabili podobne varovalke zasebnosti kot jih uporablja Google, med drugim zameglitev obrazov in registrskih tablic, možnost podaje zahtev za umik ter omejene roke hrambe zajetih posnetkov. 

Apple je o snemanju obvestil informacijskega pooblaščenca, ki je sporočil, da bodo podrobnejše informacije pred začetkom objavljene na spletni strani Apple Maps. Uporabnikom omogočajo, da si ogledajo mesta v interaktivni 3D-izkušnji, ki omogoča 360-stopinjski pogled in pomikanje po ulicah. Gre za podobno storitev, kot jo ponuja tudi Google Street View.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta