Napeto v državnem zboru: Opozicijski poslanci z izjemo SNS so se razburili, glasno protestirali in udarjali po mizah

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
15.10.2020 18:30

Opozicijski poslanci, nezadovoljni z vodenjem Jožeta Tanka iz vrst SDS, glasno protestirali, udarjali po mizah in za kratek čas zapustili dvorano. Kritike tudi na račun nekaterih vladnih ukrepov za zajezitev virusa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podpredsednik DZ Jože Tanko je razburil del opozicije, ki je za čas njegovega vodenja seje zapustila dvorano. 
Robert Balen

Ob potrjevanju obsežnega in finančno težkega petega protikoronskega zakonskega svežnja, s katerim skuša vlada blažiti posledice epidemije novega koronavirusa, je bilo tudi vzdušje v državnem zboru (DZ) na današnji izredni seji temu primerno - napeto. Poleg puščic kritik, ki so jih opozicijske SAB, LMŠ, SD in Levica pošiljale v posamezne zakonske določbe paketa, jih je razburilo še vodenje seje podpredsednika DZ iz vrst SDS Jožeta Tanka.

"Ravno vsega, kar menite o Marjanu Šarcu, ni bilo treba povedati. Bi lahko prihranili za kakšen interni sestanek," se je med drugim glasil Tankov komentar na stališče poslanke LMŠ Jerce Korče, razburil pa je ob še nekaterih drugih. Naposled je poslancu SD Matjažu Nemcu, ki mu je očital, da ni sposoben vodenja DZ, nima kompetenc in empatije, med postopkovnim predlogom vzel besedo in jo dal poslanki NSi Tadeji Šuštar. Opozicijski poslanci z izjemo SNS so se razburili, glasno protestirali in udarjali po mizah, nato pa sejo za čas Tankovega vodenja v večini zapustili.

Da gre za kontinuiteto dejanj poslanca iz vrst SDS, je ocenil Matej Tašner Vatovec iz Levice: "Po drugi strani tudi za manever, s katerim je skušal sprovocirati opozicijo in zakriti to, kar počnejo z zakonom, s protikoronapaketom pet." Tašner Vatovec je kritično ocenil, da vlada Janeza Janše epidemijo uporablja kot prikladen izgovor za to, da si podreja institucije in skuša ugrabiti državo za lastne namene. Vodenje seje na način, kot ga je prikazal Tanko, je predsednik LMŠ Marjan Šarec videl kot prikaz narave vladajoče stranke: "Prepričan sem, da je to akcija SDS. Pa niti toliko akcija, takšni so." Je pa tudi Šarec kritičen do nekaterih vladnih ukrepov, za katere pravi, da so sprejeti na vrat na nos, sprašuje se predvsem, kje se bo našel denar za pokrivanje izpada dohodkov pri storitvenih dejavnostih. O omejitvah gibanja na regije je pripomnil: "To me spominja na leta, ko smo imeli še lokale za kadilce in nekadilce in so bili pregrajeni z rožo v koritu." Je pa, kot preostali del opozicije, pozval k upoštevanju osnovnih preventivnih ukrepov. Da se jih večina državljanov drži in zato ne gre v njih iskati krivca za širjenje virusa, je povedala poslanka SD Bojana Muršič. Tudi ona je problematizirala Tankova ravnanja, zlasti v luči tega, da so dan pred tem imeli pri šefu DZ Igorju Zorčiču delovni posvet, na katerem so se dogovorili, da se stališč ne komentira niti se ne posega v besedo. "Jože Tanko kot podpredsednik državnega zbora nadaljuje nedemokratično in izključevalno prakso vodenja sej," so sporočili iz SAB, kjer nasprotujejo nedopustnemu komentiranju stališč in odrekanju pravic poslancem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta