Ne čakati na "črno skrinjico", takoj se pogovorimo o varnosti sodnikov, ko niso v službi

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
17.06.2019 12:19

"Zgolj javne obsodbe niso zadostne," za Večer pravi nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar. "Če se bo v kosti sodnikov zalezel strah, bo to velik problem," opozarja predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik in spomni na še zmeraj neraziskani napad na njihovo sodnico, ki so ji na hišo nastavili eksploziv.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna.
Sašo Bizjak

"Zadeve, ki jih delamo, so resne in nevarne, povezane s pričakovanji tako vpletenih posameznikov kot javnosti. Ko je zadeva na sodišču, ne glede na to, ali gre za kazensko, civilno ali gospodarsko, so bili že preseženi okvirji reševanja problemov med ljudmi. Čustva so zato nujno razburkana, prepričanost o svojem prav poudarjena, občutljivost velika. Marsikdo ne razume in ne sprejme odločitev sodišč. Ob ustvarjanju (napačnega) vtisa, da gre pri sodnikih za poseben sloj ljudi, ki se jim zaradi trajnega mandata ni bati za službe, in skorajda ustvarjanja slike o tem, da se zavestno sprejemajo odločitve, ki so v službi takšne ali drugačne politike, se je ustvarila plodna podlaga za ekscese," po nedeljskem napadu na sodnico v Mariboru pripoveduje Mariborčan Martin Jančar, kazenski sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča.

"Vedeti je treba: danes meni, jutri tebi"

Ne vemo še za motiv napada, a to ne spremeni resnice, da je dejanje zavržno. Kaj bo, če se v sodnike zavleče strah odločati? Smo priče posledicam leta dolgega kričanja v teh krajih o krivosodju? Omalovaževanja, sejanja nezaupanja - največkrat na pamet - sodniškim haljam, ustvarjanja vtisa, da sistem ne deluje, da se vse sme, celo vzeti pravico v svoje roke ...?

Martin Jančar: Zadeve, ki jih delamo, so resne in nevarne. Ni treba veliko domišljije, da bi videli, kako razmišljajo ljudje, dovolj je prebrati komentarje pod novico o napadu na sodnico - precejšen del jih izraža razumevanje za storilca(e)."
Sherpa

Stokrat izrečena laž postane resnica

"Zadeva je šokantna," se za Večer odziva Marjan Pogačnik, predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani. "Mi smo tudi imeli svoj primer, ko je bila pred leti bomba nastavljena na sodničino hišo. Kolikor vem, storilci niso bili odkriti."

Marjan Pogačnik: "V naciji je negativna klima. Marsikdo noče verjeti, da ima zadnja leta sodstvo boljše rezultate. Če se sodstvo ponižuje na sistemski način, če se ustvarja slika o sodnikih, zaščitenih kot medvedi, ki ne sodijo po zakonu, čeprav nič od tega ne drži. Toliko let se je tolklo po pravosodju, da stokrat izrečena laž postane resnica."
Nebojša Tejić/STA

​Moralna dolžnost je ne spet ad hoc reakcija

"Zagotavljanje fizične varnosti sodnikov izven sodnih zgradb je v vseh državah sveta težavno, a pri nas še vedno prešibko zaradi premalo sistematičnega pristopa," pa pravi nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar iz Evropskega centra za reševanje sporov. "Zgolj javne obsodbe predstavnikov Slovenskega sodniškega društva, Vrhovnega sodišča RS in Ministrstva RS za pravosodje kot najbolj odgovornih za to področje niso zadostne. Pogrešam njihovo javno zavezo, da bodo izvedli pregled veljavnih standardov fizičnega in tudi tehničnega varovanja sodnikov in članov njihovih družin, kriterijev in pravnih podlag za takšno varovanje, proračunskih možnosti in potreb, navodil in priporočil sodnikom, kako naj prepoznavajo varnostna tveganja, sistemov obveščanja in alarmiranja in podobno."

Aleš Zalar: "Pogrešam javno zavezo, da bodo izvedli pregled veljavnih standardov fizičnega in tudi tehničnega varovanja sodnikov in članov njihovih družin, kriterijev in pravnih podlag za takšno varovanje ..."
Robert Balen

"Če se izkaže ..."

"Občutek varnosti je bistven. Bilo je že nekaj primerov, lahko grozi, da se bo ponavljalo. Če se izkaže, da je bil napad v Mariboru zvezan z opravljanjem službe, še toliko bolj ... Ta tragični dogodek je lahko priložnost za razmislek o varnosti. O konkretnih ukrepih. Ali in kako nam lahko koristijo tudi vzori drugih držav, kako tam to urejajo," pravi predsednik sodnega sveta, vrhovni sodnik dr. Erik Kerševan. "Ko bodo okoliščine jasne, bo tudi sodni svet bolj konkreten. Že zdaj pa se ve, da marsikatero sodišče ni v ustreznih prostorih, da tudi v sodni palači v Ljubljani pravosodni policisti ne zmorejo vsega in da dostop do sodnikov ni onemogočen ..." 
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta