Nekdanji šef mariborskih kriminalistov, župan, bivši poslanec ... Kdo vse je v preteklosti že sedel za volan v vinjenem stanju?

A.L.
15.04.2020 20:42

V javnosti odmeva primer Franca Breznika, državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve, ki je, kot poroča portal 24 ur, vinjen vozil službeno vozilo. Policija ga je ustavila 2. aprila popoldne na ljubljanski obvoznici zaradi prehitre vožnje, izvedli so tudi preizkus alkoholiziranosti in ugotovili, da je imel voznik 0,44 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Spomnimo, v preteklosti so v javnosti že večkrat odmevali primeri politikov, diplomatov in tudi policistov, ki so vinjeni sedli za volan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ena tovrstnih afer se je zgodila lani pozimi, ko so policisti med nadzorom prometa ustavili nekdanjega šefa mariborskih kriminalistov Roberta Mundo. Alkotest je pokazal, da je imel v litru izdihanega zraka 0,51 miligrama alkohola. S tem dejanjem si je prislužil 16 kazenskih točk in globo v višini 900 evrov. Za 24 ur so mu tudi odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo. 
Munda je za Radio Maribor potrdil navedbe medijev, da so ga policisti oglobili zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Dogodek obžaluje in pravi, da ne beži pred odgovornostjo. Prekršek je storil izven delovnega časa, postopek pa je bil po njegovih besedah povsem korekten. Povedal je tudi, da je globo že poravnal. 

Robert Munda.
Andrej Petelinšek

Decembra 2009 je v trčenju policist iz Novega mesta hudo poškodoval 27-letno nosečo žensko

Lani so hudo pijanega uslužbenca policije v njegovem prostem času ujeli tudi v Ljubljani oziroma je za razkritje poskrbel sam, ker je povzročil prometno nesrečo. Vozil je prehitro in v križišču trčil v semafor. Nesreče ni prijavil. Ker razen semaforja in svojega avtomobila v njej ni nikogar poškodoval, tega niti ni bil dolžan storiti. Pa vendar so na prizorišče prispeli policisti, ker so nesrečo prijavili občani. Preizkus alkoholiziranosti je pri njem pokazal, da je imel v organizmu skoraj dva promila alkohola. To pa ni vse. Očividci dogajanja so ga zatožili, da je pred prihodom policije na kraj dogodka domnevno poskušal z vozila odstraniti registrske tablice. Pri tem pa mu je pomagal kolega, prav tako zaposlen v policiji, ki je pred trčenjem v semafor vozil za njim. Izkazalo se je, da je bil za volanom pijan tudi on, vendar precej manj. Napihal je 0,30 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Policija je zoper oba uvedla delovnopravni postopek.
Na prehodu iz leta 2009 v 2010 je v pol leta kar peterica modro uniformiranih sedla za volan pijana in povzročila nesrečo. Avgusta 2009 je vodnik službenega psa z mariborske policijske uprave vinjen trčil v parkiran avto. Skoraj v istem času je tudi delavec Urada za varnost in zaščito trčil v osebni avto, pijan seveda, in poškodoval dve potnici. 
Decembra 2009 je v trčenju policist iz Novega mesta hudo poškodoval 27-letno nosečo žensko. Ali je bil vinjen, niso ugotovili, saj je zavrnil preizkus z alkotestom, krvi pa mu niso odvzeli. Zaradi objektivne odgovornosti (ker policisti niso ravnali prav pri obravnavanju nesreče) je takrat odstopil direktor novomeške policijske uprave. V začetku leta 2010 je trčil sam direktor Uprave za varnost in zaščito Silvo Vrbanič, napihal je 0,65 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Sam je odstopil z mesta direktorja. Februarja 2010 pa je v potoku z avtom pristal policisti mariborske policijske uprave, nadzornik državne meje, in dobil odpoved, ker je vozil pijan. 

Igor Marentič, Peter Vilfan, Nataša Vodušek ...

Pred dvema letoma smo poročali, da je precej pregloboko v kozarec pogledal na Ptuju rojeni župan Postojne Igor Marentič. V krvi je imel kar 1,73 promila alkohola. Marentič zaradi tega ni odstopil, ljudje pa so ga na jesenskih lokalnih volitvah ponovno izvolili za župana. 

Igor Marentič.
Občina Postojna
Peter Vilfan.
Robert Balen
Nataša Vodušek.
Tit Košir
Gašpar Gašpar Mišič.
Robert Balen

Odmeven primer nekdanjega ministra za lokalno samoupravo

Odmeven je bil tudi primer nekdanjega ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrika Gjerkeša. Policisti so ga pijanega za volanom zasačili decembra 2010, ko se je s službenim vozilom vračal s službene zabave, in ga pridržali do streznitve. Gjerkeš je nemudoma odstopil s svojega položaja.
Tudi šef SNS Zmago Jelinčič je imel težave s policisti. Januarja 2004 so ga ustavili v Radencih, a je zavrnil test alkoholiziranosti. Leto prej pa se je zapletel v incident, ko naj bi bil napihal 1,1 promila, obenem pa je trdil, da ga je na cesti Slovenj Gradec-Velenje neznanec poskušal zriniti s ceste. Potem ko je z bokom službenega avtomobila drsel po varovalni ograji, je zapeljal na bencinsko črpalko in od tam poklical policijo.

Zmago Jelinčič.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta