Neuradno: 50-letna smučarka na Rogli ob prihodu delavcev na pomoč pri zavesti, umrla v celjski bolnišnici

Gordana Possnig Gordana Possnig
06.01.2020 17:38

Slovenski in hrvaški policisti, ki na slovenskih smučiščih sodelujejo od januarja 2013, ugotavljajo, da je število nesreč odvisno od zimskih razmer in števila smučarskih dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Smučišče na Rogli, kjer letos prevladuje umetni sneg 
Gordana Possnig

Neugodne snežne razmere vplivajo na obiskanost slovenskih smučišč, ki je ob začetku letošnje sezone manjša kot v minulih letih. Med smučarji, ki jih v teh dneh srečujemo v naših smučarskih središčih, jih je največ iz Hrvaške. Hrvaškim ljubiteljem smučanja od leta 2013 ob morebitnih težavah na smučiščih na pomoč priskočita tudi hrvaška policista, ki pomagata slovenskim kolegom zagotavljati varnost. En hrvaški policist je v tem času običajno na Rogli in Kopah, eden v Kranjski Gori in drugih bližnjih gorenjskih smučiščih. Policista, ki delujeta predvsem preventivno, bosta na naših smučiščih prisotna do 15. januarja.

Kaznujejo zelo malo smučarjev

Hrvaški policist Damir Sladin je ob začetku letošnjega sodelovanja na Rogli pojasnil svojo nalogo - pomoč pri zagotavljanju javnega reda in miru na smučarskih progah. Opravljata običajne policijske postopke, kot sta izdajanje opozoril in navodil. "V dveh dneh nismo imeli nobenih večjih težav. Rogla je družinsko smučišče, kamor v glavnem pridejo umirjeni družinski ljudje," je dejal.

Gordana Possnig

Največ poškodovanih starih 20 let ali manj

Z Generalne policijske uprave so nam posredovali podatke o številu nesreč na slovenskih smučiščih glede na vrsto telesne poškodbe. Najmanj smučarskih nesreč so zabeležili v sezoni 2013/2014, bilo jih je 642. V lanski in predlanski sezoni so zabeležili 948 smučarskih nesreč, med njimi jih je bilo lani s hudo telesno poškodb 41, sezono prej je bilo huje poškodovanih 80 smučarjev. V sezoni 2016/17 je bilo smučarskih nesreč 888, tudi tedaj se je 80 smučarjev huje poškodovalo. V lanski sezoni se je 82 odstotkov udeležencev poškodovalo med smučanjem, 16 odstotkov med deskanjem. Največ smučarjev se je v zadnjih sezonah poškodovalo med padcem, lani tako 75 odstotkov, 14 odstotkov zaradi trka z drugim smučarjem. V zadnjih sezonah je bilo največ poškodovanih udeležencev starih 20 let ali manj, in to 43 odstotkov. Med poškodovanimi je vselej več kot polovica žensk. V letošnji sezoni, ki se je zaradi neugodnih razmer na večini smučišč pričela kasneje kot sicer, pa velja ob tragični nesreči na Rogli izpostaviti še dve hujši nesreči zaradi smučanja zunaj urejenega smučišča na Kaninu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta