Nevarni posamezniki ali kdo je v ozadju: Na referendumski dan organiziran napad na Facebook skupino v podporo Ivanu Galetu

A.L.
14.07.2021 11:11
V protestni ljudski skupščini pravijo, da je bila skupina na družbenem omrežju "koordinirano napadena na dan referenduma, pri čemer sumimo, da je bil motiv za napad ravno dejstvo, da je referendum izkazoval tudi nezaupnico vladi".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Minulo nedeljo, na dan referenduma o zakonu o vodi, se je zgodil organiziran napad na eno izmed največjih Facebook skupin v Sloveniji, “Skupino v podporo Ivanu Galetu in na Facebook skupino "Dovolj Janeza Janše", so danes sporočili iz protestne ljudske skupščine. Spomnimo, skupina v podporo Ivanu Galetu se je oblikovala lansko pomlad, ko je ta razkril domnevno koruptivno delovanje vlade in je od takrat združevala aktivne državljanke in državljane celotne Slovenije. "V skupino je bilo vključenih več kot 80.000 ljudi, ki so jo uporabljali predvsem za medsebojno osveščanja o pobudah, aktivnostih, protestniških akcijah in za izražanje kritičnega mnenja do trenutne oblasti."

Posnetek Zaslona

V protestni ljudski skupščini pravijo, da je bila skupina na družbenem omrežju "koordinirano napadena na dan referenduma, pri čemer sumimo, da je bil motiv za napad ravno dejstvo, da je referendum izkazoval tudi nezaupnico vladi. Menimo, da so z namenom preprečevanja delitev informacij in izražanja mnenj nasprotniki skupine organizirali in množično prijavljali lažne kršitve Facebooku, kar je sprožilo avtomatski algoritem, ki je skupino zablokiral". Posnetki zaslona kažejo, da je Facebook stran blokiral, ker naj bi šlo za "nevarno skupino" oziroma skupino "nevarnih posameznikov".

"Ob dejstvu, da je bila skupina moderirana (v skupini se ni dopuščalo sovražnega govora ali pozivov k nasilju), se lahko vprašamo, kako in komu naj bi bila ta skupina v resnici 'nevarna'? Odgovor je povsem jasen in kaže tudi na najbolj verjetne izvajalce napada. Ključno vprašanje, ki bi ga bilo treba razrešiti, je, ali je bil napad dejansko izveden samoorganizirano ali za njim stoji politična stranka, ki dokazano manipulira socialna omrežja z uporabo lažnih profilov".

Posnetek Zaslona

Isto popoldne se je, tako sporočajo iz protestne ljudske skupščine, pojavila nova skupina z istim imenom "Skupina v podporo Ivanu Galetu", ki uporablja identično naslovno fotografijo in druge kopirane objave. Ob tem opozarjajo, da gre za lažno skupino. "Gre za očiten poskus omejevanja svobode izražanja, za manipulacijo in za širjenje lažnih informacij."

Napadena tudi skupina "Dovolj Janeza Janše

Moderatorji originalne skupine "Skupina v podporo Ivanu Galetu" trenutno poskušajo obvestiti Facebook o nastali situaciji, pozivajo k vrnitvi skupine v javnost ter k sankcioniranju posameznikov, ki so napad povzročili.

Poleg omenjene skupine je bila istočasno v nedeljo napadena tudi skupina "Dovolj Janeza Janše, ki jo je Facebook prav tako blokiral. V času predreferendumske kampanje je bilo na Facebooku začasno blokiranih večje število ljudi, ki so delili vsebine, usmerjene proti novemu zakonu. "Jasno postaja, da gre za koordinirane napade, ki prek lažnih prijav na Facebook želijo onemogočiti izražanje mnenja, deljenje informacij in povezovanja ljudi."

Med čakanjem na odločitev Facebooka so se moderatorji originalne skupine skupaj s predstavniki protestniškega gibanja odločili, da ustanovijo novo Facebook skupino "GLAS UPORA." Za zagotavljanje neodvisnosti od družbenih omrežij v privatni lasti pa je zaživela tudi protestniška spletna stran, kjer bodo na voljo vse aktualne informacije o protestih, pobudah in različnih akcijah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta