NIJZ s priporočili za dostavljavce hrane, cene zaščitne in medicinske opreme višje že pred vladno uredbo

STA, M.R., A.L.
02.04.2020 07:49

Po zadnjih podatkih je v Sloveniji potrjenih 897 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 16 ljudi, opravljenih pa je bilo več kot 24.800 testiranj. V bolnišnicah je več kot 110 bolnikov s covid-19.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V izolaciji moramo bolj kot kadarkoli prej misliti in delovati kot skupnost.
Sašo Bizjak
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

21.35

Vlada se pripravlja na pesimistični scenarij

Predsednik vlade Janez Janša je priznal, da so pripombe na interventni zakon upravičene, njihovo popravljanje pa napoveduje za drugi "likvidnostni" in tretji paket, ki naj bi prišel na vrsto jeseni. Več -> TUKAJ.
21.20

Odslej bodo lahko odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne, med izjeme tudi gradbena dela

Med izjemami, za katere ne velja prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev, bodo od petka vrtnarije, drevesnice in cvetličarne ter gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, hišah oz. stanovanjih, pri izvajanju katerih ni stika s potrošniki. Čas za nakupe v živilskih prodajalnah za ranljive skupine ostaja med 8. in 10. uro. Več -> TUKAJ.

V domovih starejših iščejo rešitve za primer pojava covida-19 pri stanovalcih

Z vdorom novega koronavirusa med stanovalce se soočajo v več domovih za starejše. Najresneje je v petih domovih po državi, kjer imajo od 10 do 85 okuženih. Medtem pa v domovih, kjer so še "varni", snujejo načrte za primer pojava okužbe v njihovi ustanovi. Na Vrhniki sta vodstvi doma in občine zastavili strategijo, končno besedo prepuščajo NIJZ.
Stanovalci Doma upokojencev Vrhnika so v karanteni že pet tednov, še preden je okužba s covidom-19 postala tako problematična, je pojasnil župan Občine Vrhnika Danijel Cukjati. Že zelo zgodaj so začeli tudi postopke nabave zaščitne opreme in so je tako dobili vsaj nekaj.
19.40

NIJZ s priporočili za dostavljavce hrane

Osebe, ki potrebujejo dostavo hrane na dom, so običajno starejši in bolni, zato so toliko bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom. Nacionalni inštitut za zdravje (NIJZ) zato dostavljavce hrane pozive, naj ravno skladno z dobro higiensko prakso in izvajajo vse preventivne ukrepe, kot so pogosto umivanje oz. razkuževanje rok in uporaba maske.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Cene zaščitne in medicinske opreme višje že pred vladno uredbo

Prodajalci varovalne, zaščitne in zdravstvene opreme so cene zvišali že pred vladno določitvijo najvišjih cen te opreme, podražitve po uveljavitvi uredbe pa pojasnjujejo z dvigom cen dobaviteljev oz. surovin, ugotavlja tržni inšpektorat. V nadzoru izvajanja uredbe pri okoli polovici ni ugotovil kršitev, od 40 odstotkov subjektov odgovore še čaka.
Kot so danes povedali na tržnem inšpektoratu, so po določilih uredbe o določitvi najvišjih cen varovalne, zaščitne in zdravstvene opreme, ki je začela veljati 14. marca, v nadzor do 30. marca vključili 468 subjektov.
Pri približno polovici subjektov niso ugotovili kršitev uredbe, od precej subjektov, okoli 40 odstotkov, pa še niso prejeli zahtevane dokumentacije oz. so od njih zahtevali dodatna pojasnila.
18.25

Policija bo konec tedna preverjala spoštovanje prepovedi gibanja in zbiranja na javnih površinah

Policisti bodo od petka do nedelje preverjali spoštovanje prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah. Med drugim bodo nadzirali dostope do priljubljenih turističnih točk, kjer je pričakovati zadrževanje večjega števila ljudi, ki ne upoštevajo odloka za zajezitev širjenja epidemije, so zapisali za spletni strani policije. Več -> TUKAJ.
18.10

Ukrepi za pomoč ob epidemiji pred potrditvijo v DZ

Poslanci so sredi razprave o predlogu zakona, s katerim namerava država pomagati prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa. DZ bo zakon predvidoma potrdil še nocoj, medtem pa se marsikdo že sprašuje, v kakšnem finančnem stanju se bo država znašla po koncu epidemije.
Predlog zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo predvideva za tri milijarde evrov pomoči v naslednjih dveh, morda treh mesecih. Z njim želi vlada zagotoviti socialno varnost ljudi, ki so zaradi epidemije izgubili prihodke, kot tudi omogočiti obstoj delovnih mest in podjetij.
17.35

AMZS z brezplačnimi prevozi do službe za zaposlene v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in domovih za starejše

Za zaposlene v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in domovih za starejše v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Kranju ter Kopru bodo zaposleni v Avto-Moto zvezi Slovenije (AMZS) opravljali brezplačne prevoze od doma v službo in nazaj. Vsi, ki potrebujejo prevoz in jim AMZS lahko pomaga, naj pokličejo na telefonsko številko 01 530 53 00.
AMZS zagotavlja tudi brezplačno pomoč na cesti vsem, ki v času epidemije opravljajo življenjsko pomembne dejavnosti, skrbijo za zdravje, varnost ter humanitarno pomoč, in sicer na njihovi relaciji prevoza na delo in z dela, so sporočili iz Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham Slovenija).
17.20

Največji skok okužb v krajih z žarišči v domovih upokojencev

Število občin z vsaj enim primerom okužbe z novim koronavirusom v sredo ni zraslo in ostaja pri 133, po dva ali več primerov je v 86 občinah (v sredo v 85). Skrbi pa hitro naraščanje števila okužb v Šmarju pri Jelšah (za 12) in Ljutomeru (za 11); v obeh krajih je žarišče okužb v domu upokojencev, kar velja tudi za Horjul s štirimi novimi okužbami.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Začetek splošne in poklicne mature predviden za 30. maj

Po načrtih ministrstva za izobraževanje je začetek splošne in poklicne mature predviden za 30. maj, natančnejši datumi opravljanja posameznih predmetov pa še niso znani, pravijo na ministrstvu. RIC sicer predlaga, naj datumi ostanejo enaki, le esej se prestavi na 1. junij. Odločitev o izvedbi nacionalnega preverjanja znanja pa bo znana ta mesec.
Glede na to, da natančnejši rokovnik izvedbe splošne in poklicne mature še ni znan, tudi še ni znano, kdaj bi lahko dijaki pisali esej iz materinščine, ki bi ga sicer morali pisati 5. maja, so še povedali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.
16.40

V domovih za starejše v sredo okuženih 162 oskrbovancev, 25 več kot v torek

V domovih za starejše po državi je bilo v sredo skupno 162 oskrbovancev in 32 zaposlenih s potrjeno okužbo z novim koronavirusom, so sporočili z ministrstva za delo. Okuženih oskrbovancev je bilo tako 25 več kot v torek. Z namenom preprečevanja vnosa covida-19 so vsem domovom posredovali navodila, kako naj se organizirajo.
Vsak socialnovarstveni zavod mora po navodilih ministrstva organizirati tri cone: eno za zdrave uporabnike, drugo za uporabnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom ter tretjo cono za uporabnike, ki so pozitivni na covid-19.
16.30

Število okuženih v šmarskem domu upokojencev še naprej narašča

Število okuženih v domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah še naprej narašča, nekaj oseb, ki so zbolele za covidom-19, pa se je že pozdravilo, je neuradno izvedela STA. Koliko je danes okuženih v domu, ne razkrivajo. V sredo je bilo okuženih 60 stanovalcev in 15 zaposlenih, od tega jih je pet hospitaliziranih v celjski bolnišnici.
Doslej je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo šest stanovalcev doma.
Po navedbah štaba Civilne zaščite zahodne Štajerske so okuženi zaposleni v domači izolaciji, vsi okuženi stanovalci pa so nameščeni v izoliranem delu doma. Glede na število obolelih zaposlenih se v šmarskemu domu upokojencev soočajo s pomanjkanjem oskrbovalnega kadra.
16.25

Zakaj so banke in zavarovalnice izvzete iz koronapaketa

Megazakon, zakonski paket za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa ne velja za družbe, ki opravljajo finančno ali zavarovalniško dejavnost, torej v osnovi za banke in zavarovalnice. Če te družbe sprejemajo ukrepe, kot so napotitev delavcev na čakanje, na varstvo otrok in drugih iz prvega paketa, namenjenega za pomoč delodajalcem in samozaposlenim, za njih tako imenovani protikoronski zakon ne velja. Več -> TUKAJ.
16.05

Za petino prebivalcev zadnji ukrepi vlade prestrogi, optimizem med Slovenci vseeno raste

Zadnji ukrepi vlade za zajezitev širjenja koronavirusa so za petino vprašanih v javnomnenjski raziskavi družbe Valicon prestrogi. Ta delež je tako od zadnje raziskave precej narasel. A velika večina anketirancev ob tem ocenjuje, da gredo stvari na bolje, pri čemer zaskrbljenost ostaja precejšnja. Več -> TUKAJ.
15.30

(PISMO) Vsi upokojenci naj se zjutraj zdrenjamo v trgovino?

"Če so trgovine odprte do 18.00 pomeni, da bo ostalim (približno milijon jih je, če ne štejemo otrok) na voljo 8 ur ali okoli, teoretično, 125 tisoč na uro. Neumnost, ki dokazuje, da imajo tisti, ki so to zakuhali, težave z matematiko in poznavanjem realnega življenja. Ne vem, ali zaukazano velja tudi za bencinske črpalke, lekarne in druge trgovine, ki so odprte. Tako, kot je objavila vlada, razumem, da velja!" Več -> TUKAJ.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Japonsko zdravilo, ki ga bodo poslali tudi Sloveniji, nakazuje možnost učinkovitega načina zdravljenja pri lažjih potekih covida-19

Japonsko zdravilo za gripo favipiravir, ki ga bo dežela vzhajajočega sonca poslala tudi Sloveniji, nakazuje učinkovitost pri zdravljenju covida-19 pri bolnikih, pri katerih potek bolezni ni težak, sporočajo iz posebne skupine na Fakulteti za farmacijo. A pri tem dodajajo, da so dokazi še zelo omejeni. Več -> TUKAJ.
15.05

V Hrastovcu začeli s šivanjem zaščitnih mask

S strogimi samozaščitnimi ukrepi se varujejo pred okužbo. Da niso odvisni le od tuje oskrbe z zaščitnim materialom, so v Zavodu Hrastovec začeli sami šivati pralne zaščitne maske. Blago so dobili v dar. Več -> TUKAJ.
14.55

V UKC Ljubljana 33 bolnikov s covid-19

Na infekcijski kliniki je trenutno na navadnih oddelkih hospitaliziranih 33 bolnikov, na dodatni lokaciji na ortopedski kliniki pa šest bolnikov. V intenzivni enoti je trenutno 14 bolnikov. Spodaj lahko vidite posnetek oblačenja zdravstvenega osebja pred vstopom v enoto intenzivne nege.
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1245688627520290817{/twitter}
14.50

Zagovornik: Za ranljive skupine bi moral biti čas za nakupovanje daljši

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik poziva k dveurnemu podaljšanju nakupovalnega časa za starejše, nosečnice in invalide, saj časovna omejitev med 8. in 10. uro povzroča precej težav. "V praksi se je izkazalo, da je odmerjeni nakupovalni časa za skupino, ki predstavlja skupaj skoraj tretjino prebivalstva Slovenije, prekratek," je zapisal. Več -> TUKAJ.
14.25

V UKC Maribor 30 pacientov, 12 na ventilatorjih

V mariborskem UKC-ju je skupno hospitaliziranih 30 pacientov s covid-19, od tega jih je 12 v intenzivni enoti. Vseh 12 je intubiranih.
{twitter}https://twitter.com/UKCMaribor/status/1245688168495616001{/twitter}
Strokovnik direktor Matjaž Vogrin je v videoposnetku povedal, da je stanje zalog osebne varovalne opreme v UKC Maribor še vedeno "relativno kritično". Zalog je le za od štiri do pet dni. "Na srečo se stvari nekoliko izboljšujejo, vsakodnevno smo v kontaktu z ministrstvom za zdravje in ustreznimi službami, tudi s civilno zaščito. Dobili smo že nekaj dodatne opreme, tukaj govorim predvsem o maskah, in srčno upam, da se bo situacija v naslednjih dneh izboljšala ter da bo zaščitne opreme dovolj," je dejal. V testiranje so dobili tudi prototip maske, ki so jo izdelali na mariborski univerzi. Vogrin upa, da uporaba možna v vsakodnevni klinični praksi. 
{twitter}https://twitter.com/UKCMaribor/status/1245677655413993472{/twitter}
14.20

V domu starejših in hotelski karanteni v Postojni brez dodatnih okužb

V postojnskem domu starejših Talita kum in med nastanjeni v karanteni v tamkajšnjem hotelu Epic niso zabeležili dodatnih okužb. Kot je povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, z nameščenimi v hotelu ni težav, vsi se držijo pravil karantene.
Na območju, ki ga pokriva regijski štab civilne zaščite za Notranjsko, so sicer doslej potrdili 31 okužb z novim koronavirusom. Največ jih je v Občini Postojna, skupaj 14. Med okuženimi sta tudi dve osebi, nastanjeni v karanteni v hotelu Epic, in okužena zaposlena iz doma ostarelih Talita kum.
14.15

V UKC Ljubljana nova skupna vstopna točka na urgenco z ZD Ljubljana

Od danes naprej deluje nova skupna vstopna točka na urgenco z ZD Ljubljana za vse paciente s simptomi COVID ali s potencialnimi kontakti. Zdravnik bo naredil hitro triažo in že ob vstopu vzel bris.
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1245654017985765376{/twitter}
12.50

Izredna seja v DZ: Janša o prvem delu nadaljevanke, opozicija obtožuje koalicijo, da je povozila vse njene predloge

DZ danes na izredni seji obravnava predlog zakona, s katerim vlada državljanom in gospodarstvu ponuja za tri milijarde evrov pomoči za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa. Poslancem ga je predstavil premier Janez Janša, ki je dejal, da gre za prvi del nadaljevanke. "Vlada že pripravlja drugi paket," je dejal. Sprejet ni bil noben amandma opozicije, širjenje policijskih pooblastil pa je v zakonu za pomoč gospodarstvu neprimerno, so enotni v LMŠ, SD in Levici. Več -> TUKAJ.
11.15

Nova smrt v Sloveniji

Včeraj je bilo v Sloveniji ugotovljenih 56 novih okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 1095 testiranj. V bolnišnicah po državi je 112 ljudi, od tega jih je 29 na intentzivni negi. Umrl je en bolnik. Iz bolnišnic so bili odpuščeni štirje bolniki. 
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1245640126106984451{/twitter}
10.30

Drive in v Kopru: Čas jemanja brisov skrajšali s 30 na 10 minut

V Zdravstvenem domu (ZD) Koper, ki je ena od vstopnih točk za testiranje okužb s covidom-19, so na predlog sodelavcev uvedli jemanje brisov po sistemu drive in. S tem privarčujejo tako čas zaposlenih in pacientov kot tudi opremo. Čas enega testa so skrajšali iz 30 na približno 10 minut. Več -> TUKAJ.
9.00

Preložili sejo DZ o internevetnih ukrepih

Izredna seja DZ, na kateri bodo obravnavali predlog zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter mandatno-volilne zadeve, bo danes ob 11. uri in ne ob 10. uri.
7.00

Obremenjeni delavci v trgovini: Je 30-odstotni denarni dodatek dovolj?

Delavci v Mercatorjevi operativi so zaradi dela v izrednih razmerah upravičeni do posebnega dodatka v višini 30 odstotkov osnovne plače. Nekateri se sprašujejo, ali to zadostuje. Več -> TUKAJ.

Trgovine za ranljive skupine: Ne pristajajo na sistemsko diskriminacijo

V Srebrni niti predlagajo, naj razpoložljivi čas trgovin enakomerneje porazdelijo med vse generacije. Za ranljive skupine bi morale biti na voljo vsaj štiri ure dnevno, menijo. Več -> TUKAJ

Dom starejših občanov Ljutomer: Neokužene stanovalce bodo preselili

Noben okuženi starostnik še ni potreboval bolnišničnega zdravljenja, za stanovalce še naprej skrbijo zaposleni v domu in zdravnik iz ljutomerskega zdravstvenega doma, pomagajo še trije zdravstveni delavci. Več -> TUKAJ

Dom starejših občanov Ljutomer
Andrej Petelinšek

Poziv, naj Holmec ostane odprt

Avstrija je opolnoči zaprla mejni prehod Holmec, na njeno enostransko potezo so se odzvali tudi koroški župani s te strani meje in vlado v imenu dnevnih migrantov prosili, da naj prehoda ne zapre. Zunanje ministrstvo je pričelo diplomatsko akcijo. Več -> TUKAJ.

Jaka Bijol za las ujel letalo za Slovenijo, zdaj ga skrbi karantena

Tik pred odhodom iz Moskve smo govorili z nogometašem CSKA Jako Bijolom, ki sicer trenutno s svojim statusom v klubu ni zadovoljen. Več -> TUKAJ

Iz New Yorka se organizirano vrača skupina slovenskih državljanov

Iz New Yorka v Budimpešto je v sredo s posebnim poletom madžarskega letala odpotovala skupina Slovencev iz ZDA, za katere je potem organiziran prevoz do madžarsko-slovenske meje, kjer sledi zdravstveni pregled na okužbo z novim koronavirusom in nato predvidoma 14-dnevna izolacija oziroma karantena v domovini.

Ministrica napovedala odlog začetka mature, esej verjetno konec maja

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je za TV Slovenija napovedala, da priprave na maturo kljub krizi z epidemijo koronavirusa in šolanjem na daljavo potekajo, vendar pa da je že jasno, da je v prvotnih rokih ne bo mogoče izvesti. Termin za esej se bo z začetka maja najverjetneje prestavil na 30. maj. Več -> TUKAJ.

DZ potrjuje zajeten paket ukrepov za pomoč ob epidemiji

DZ ima na dnevnem redu današnje izredne seje predlog zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, s katerim namerava vlada priskočiti na pomoč tako državljanom kot gospodarstvu. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa naj bi od razglasitve epidemije do konca maja, morda mesec dni dlje.
Da bi zagotovili spoštovanje sprejetih ukrepov za zajezitev širjenja virusa, namerava vlada z zakonom dati policiji nekatera dodatna pooblastila, kar pa je v javnosti naletelo na precej pomislekov. Odbor za finance jih je zato v sredo nekoliko omilil, vseeno pa je še vedno slišati opozorila o neskladnosti z ustavo.

Voljč meni, da bi morali domove za starejše še bolj zapreti

Predsednik komisije za medicinsko etiko in nekdanji minister za zdravje Božidar Voljč meni, da v tistih domovih za starejše, kjer se novi koronavirus ni razširil, morali še bolj zapreti. S tem bi lahko povsem preprečili vnos virusa v domove za starejše občane, je ocenil. "V večini domov, ki jih je pri nas okoli 100, se ta virus ni razširil, zato bi tiste domove, ki so zaenkrat obvarovani pred infekcijo, še bolj zaprl," je dejal Voljč. Več tednov so sicer že prepovedani obiski v domovih za starejše, kamor pa je okužba vseeno zašla. Do sedaj so potrdili okužbo pri 137 oskrbovancih in 30 zaposlenih v domovih, največji žarišči sta v domovih v Metliki in Šmarju pri Jelšah. Prav starejši pa so ena od najranljivejših skupin pri covidu-19.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta