Niko Zorjan, Adija Smolarja in Cirila Horjaka smo vprašali, kako so dočakali rezultate mature

M.D., H.P.
11.07.2019 17:15

Danes je republiški izpitni center objavil rezultate splošne mature.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adi Smolar, Nika Zorjan in Ciril Horjak.
Arhiv

Slovenski kantavtor in pesnik Adi Smolar se najprej sploh ni spomnil dne, ko je zaključil s srednjo šolo. Je pa danes zanj poseben dan, saj je rezultate mature izvedel njegov sin, ki je trenutno v Kanadi. Smolar bo prevzel njegovo spričevalo in na šolski slovesnosti na povabilo ravnatelja srednje šole, ki jo je obiskoval njegov sin, nekaj tudi zaigral. Naposled se je koroški glasbenik le spomnil prelomnega dne. "To pa je bilo ... huh. Dolgo let nazaj. Leta 1978. Ni bilo strahu. Takrat ni bilo niti nekega posebnega dogodka ob prejemu spričeval. Prišli smo na gimnazijo in prejeli priznanja. Danes pa je drugače, gre za pravo podelitev s programom," pravi Korošec, ki je po gimnaziji za študij izbral slovenščino in primerjalno književnost, na fakulteto je bil sprejet že pred maturo, ta je bila zanj le formalnost. Je pa Smolar omenil, da so morali biti maturanti, ko so delali maturo, lepo oblečeni in urejeni: "Za razliko od novih generacij, ki se za maturo ne rabijo obleči v obleke, vsaj moj sin se letos ni. Mi pa smo si nadeli oblačila iz maturantskega plesa."
Nedolgo nazaj je maturirala 26-letna pevka Nika Zorjan. Pravi, da je bila matura kar stresno odboje, ampak da jo je na koncu 'speljala' v redu: "Nisem ravno najbolj blestela, ker sem 'kampanjec' in sem se učila tik pred zdajci, kar se je seveda poznalo tudi na rezultatih." Prekmurka meni, da profesorji preveč strašijo z maturo: "Če se ne učiš dva dni prej, ampak se celo leto pridno pripravljaš na zrelostni izpit, ga brez težav opraviš in to z lepimi ocenami."
Ciril Horjak, dr. Horowitz. Ilustrator in stripar, je srednjo šolo zaključil leta 1995. Kot odličnjak, Korošec ni rabil na maturo: "Bil sem zadnja generacija, ki je lahko preskočila maturo. Ko sem v četrtem letniku izvedel, da imam vse zaključeno odlično, sem vedel, da nimam zaključnega izpita. To je bilo 'the best'. Moja punca pa je imela maturo leto za tem in to je bil pravi strah. Bali so se profesorji, bali so se učenci. Ne vem sploh, kdo se je bolj bal mature." Večerov ilustrator, ki skrbi za naslovno podobo Večerove sobotne priloge, se na račun svojega (ne)opravljanja mature rad pošali: "Jaz sem primer, da lahko uspešno odraščaš in živiš tudi brez mature."
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta