Ustavno sodišče zamrznilo člen odloka o potovanjih v države na rdečem seznamu. Zalar: Zdaj lahko vsak zapusti Slovenijo

VČ, STA
08.04.2021 20:04
Pomembno je, da se pri omejitvi pravice do svobode gibanja upoštevajo individualne okoliščine posameznika in da omejitve ne povzročajo diskriminacije, je odločilo sodišče. Po slovenski ustavi ima vsakdo pravico, da se prosto giblje in si izbira prebivališče, da zapusti državo in se vanjo kadarkoli vrne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Ustavno sodišče je začasno, do dokončne odločitve, zadržalo določbo vladnega odloka, ki je na začetku trenutnega lockdowna omejil potovanja iz Slovenije in vstop iz držav na rdečem seznamu.

To se je zgodilo s tem, ko so ustavni sodniki sprejeli pobudo (več vlagateljev, sledeč dnevnemu redu ustavnega sodišča, je bil med njimi tudi nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar) za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti 11. člena vladnega odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi obvladovanja epidemije covida-19. 

Vlada močno omejila odhode in prihode

Za kaj gre? Vlada je 28. marca sprejela odlok, s katerim je močno omejila izstop in vstop v državo, s čimer je želela pred velikonočnimi prazniki omejiti grožnjo širjenja novega koronavirusa. Od 29. marca so tako (bila) za slovenske državljane in osebe s prebivališčem v Sloveniji prepovedana potovanja v države oziroma administrativne enote držav na rdečem seznamu, razen za izjeme, med katerimi so med drugim osebe, ki so prebolele covid-19 ali pa so se cepile proti tej bolezni.

Ločene pobude za oceno ustavnosti 11. člena odloka so vložili Rok Ban in družba Bas Production, Mariborčan Matic Kocjančič in, kot rečeno, nekdanji pravosodni minister Zalar. Trdijo, da so jim s tem kršene pravice - če bolezni niso ne preboleli niti niso cepljeni.

Ustavno sodišče je njihove pobude sprejelo in v sklepu ugotovilo, da so škodljive posledice, ki bi jih lahko povzročilo izvrševanje izpodbijane določbe ob njeni morebitni protiustavnosti, s katero bi se omejila možnost izstopa iz države in prek tega omejile pravica do svobode gibanja, pravica do zasebnega in družinskega življenja ter pravica do svobodne gospodarske pobude, hujše od škodljivih posledic za varstvo javnega zdravja, ki bi jih lahko povzročilo začasno zadržanje.

Ustavno sodišče: Pravica do svobode gibanja preveč omejena

Izjeme v odloku vlade, ki dopuščajo potovanja v druge države, so določene ozko, je odločilo US, seznam rdečih držav pa vsebuje 158 držav, kar pomeni, da je možnost izstopa iz Slovenije močno omejena. Sodišče ob tem poudarja, da so omejitve izstopa iz države celo bistveno strožje kot pri vstopu.

Sporni in zdaj začasno zamrznjeni 11. člen odloka omejuje tako pravico državljanov Republike Slovenije kot tudi tujcev, je ugotovilo ustavno sodišče. Še več, osebam s prebivališčem v Republiki Sloveniji celo prepoveduje zapustiti državo. Toda po slovenski ustavi  ima vsakdo pravico, da se prosto giblje in si izbira prebivališče, da zapusti državo in se vanjo kadarkoli vrne. Pogoji za omejitev te pravice morajo zato biti natančno določeni in organom odločanja ne smejo dajati neomejene diskrecije.

Posebno težo ima tu pravica do družinskega življenja (to je problematiziral eden od pobudnikov, drugi pa gopodarsko dejavnost), tega pa niti začasni ukrep, kot je odlok vlade ne odtehta, je odločilo ustavno sodišče. 

Pomembno je, da se pri omejitvi te pravice upoštevajo individualne okoliščine posameznika in da omejitve ne povzročajo diskriminacije. Nadaljnje izvrševanje te določbe bi posegalo v pravico do zapustitve države velikega števila prebivalcev Slovenije, tako US.

Odločitev o sprejetju pobud je podprlo osem ustavnih sodnikov, proti je glasoval sodnik Klemen Jaklič. Odločitev o zadržanju izvrševanja omenjenega člena pa je podprlo sedem ustavnih sodnikov, proti sta glasovala Jaklič in Marko Šorli.

Janša z Zalarjem na twitterju

{twitter_api}{/twitter_api}  

Kmalu se je oglasil premier Janez Janša, potem ko je Zalar odločitev ustavnega sodišča takole komentiral na twitterju: "Uspel sem s predlogom za začasno zadržanje odloka vlade o prepovedi zapustiti državo. Zdaj jo lahko zapusti vsakdo." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta