Nov zaplet s hitrimi testi za množično testiranje: Več deset zdravstvenih domov prejelo nujno obvestilo o odpoklicu pozitivnih kontrol

Vida Božičko Vida Božičko
29.01.2021 17:45
Podjetje Majbert Pharm zahteva odpoklic kontrolnega materiala novih pošiljk hitrih antigenskih testov, a v Mariboru to ne bo vplivalo na potek množičnega testiranja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Množično testiranje in testiranje učiteljev bo kljub težavam z novo pošiljko hitrih testov potekalo nemoteno. 
Andrej Petelinšek

Kot je poročal portal Necenzurirano, je danes več deset zdravstvenih domov po vsej državi prejelo nujno obvestilo podjetja Majbert Pharm o odpoklicu pozitivnih kontrol, ki so del nove pošiljke hitrih antigenskih testov za množično testiranje. Podjetje je zdravstvene domove opozorilo o težavi, ki se je pojavila pri nekaterih izvajalcih testiranj s hitrimi antigenskimi testi proizvajalca UD-Bio. "Težavo smo s proizvajalcem identificirali in podrobno raziskali. Ugotovili smo, da se je problem pojavil pri pozitivni kontroli iz pošiljke hitrih antigenskih testov s kataloško št. SC0202, ki imajo serijsko številko oziroma LOT 20122104," so pojasnili v podjetju.

Kaj to pomeni? Je torej nova pošiljka testov neuporabna? Aleksander Jus, pomočnik direktorja v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, pravi, da ne. Testi so uporabni, le na novi kontrolni material bodo morali počakati. Predvidoma ga bodo prejeli 3. februarja. "Ob vsaki pošiljki dobimo tudi kontrolni material, s katerim preverimo teste. Ko odpremo škatle, izvedemo pozitivno in negativno kontrolo. To pomeni, da na en test pokapljamo kapljice, ki morajo na testu pokazati pozitiven rezultat, na drugi test pa kapljice, ki morajo pokazati negativen rezultat. Podjetje nas je obvestilo, da je pri kapljicah, ki pokažejo pozitiven rezultat, prišlo do napake, zato so te kapljice odpoklicali," je pojasnil Jus in nadaljeval, da morajo tako kontrolo opraviti vsakič, ko odprejo nov paket s 25 testi. "To je praksa pri vseh laboratorijskih testih, ne le pri teh," je še dejal.

V Mariboru tako do srede teh 2000 testov iz nove pošiljke ne bodo mogli uporabljati, a to, kot pravi Jus, zanje ni težava, saj imajo na zalogi še dovolj hitrih testov. "Na nas to nima nobenega vpliva. Imamo še zadostno količino testov, tako da bo testiranje tako za zaposlene v šolstvu kot za preostale občane v Mariboru in okolici potekalo nemoteno," je še dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta