Novakova o Orbanu: "Skregano z razumom". Janša nazaj: "Maske padajo."

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
20.01.2020 14:01

Nova Slovenija in SDS nista na isti valovni dolžini, ko gre za resolucijo evropskega parlamenta, da se "stanje vladavine prava na Madžarskem slabša". Ljudmila Novak kritično o Madžarski, Orbanu in Fideszu, Janša se je hitro odzval, v debato pa se je vključil še predsednik NSi Matej Tonin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljudmila Novak in Janez Janša na zborovanju Zbora za republiko, kjer so tedanjo predsednico NSi izžvižgali.
Andrej Petelinšek

"Evropski parlament je na januarskem plenarnem zasedanju z veliko večino potrdil resolucijo, v kateri smo poudarili, da se je stanje na področju vladavine prava na Poljskem in Madžarskem po sprožitvi 7. člena pogodbe Evropske unije poslabšalo. Resolucijo je podprlo 446 poslancev, proti jih je bilo 178, 41 pa vzdržanih," je danes v sporočilu za javnost zapisala evropska poslanka NSi/Evropske ljudske stranke (ELS) Ljudmila Novak.
{twitter}https://twitter.com/LjudmilaNovak/status/1219192854280577024?s=20{/twitter}
Kot je med drugim spomnila, je evropski parlament v resolucijo, ki jo je z veliko večino podprla tudi Evropska ljudska stranka (ELS), med drugim tudi zapisal, da je nujno treba uvesti mehanizem EU za demokracijo, pravno državo in temeljne pravice. Ta mehanizem bi temeljil na medinstitucionalnem sporazumu ter vključeval neodvisen in nediskriminatoren letni pregled na podlagi dokazov, pri katerem bi se po enakih merilih za vsako državo članico ocenilo, kako spoštuje vrednote EU, še piše Novakova.
Dalje: "Kmalu po sprejetju resolucije je vodja Fidesza in madžarski premier Viktor Orban dejal, da ELS med drugim postaja socialistična. Temu kot evropska poslanka EPP, slovenska državljanka in Evropejka ostro nasprotujem. ELS izhaja iz temeljnih vrednot krščanske demokracije, ki predstavljajo temelj Evropske unije (EU). Temeljne vrednote ELS so spoštovanje človekovih pravic, svoboda govora in vladavina prava. In te vrednote se v politiki EPP, ki podpira povezano Evropo, ne spreminjajo.
Skregano z zdravim razumom pa je, da zdaj tisti, ki kršijo človekove pravice, govorijo o vrednotah krščanske demokracije.
Resolucijo sem podprla, ker se strinjam, da se v EU vzpostavijo mehanizmi za nadzor delovanja pravne države v državah članicah EU. Očitno namreč je, da se v nekaterih državah članicah EU dogajajo kršitve človekovih pravic, kjer se dokazano nedopustno posega v neodvisnost delovanja sodstva in medijev."

Ni dolgo trajalo, da se je na zapis odzval prvak opozicijske SDS Janez Janša: "V Sloveniji je pa vse OK, nobenih problemov, nobenega protesta. So M (Madžari, op. ur) že kdaj zaprli kakega opozicijskega voditelja tik pred volitvami? Vladajoči žalijo kristjane? Diskriminirajo otroke v katoliških šolah? Maske vse bolj padajo z obrazov #prvorazredni."
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1219195307579379713?s=20{/twitter}
Zgodovina odnosov med Janšo in Novakovo je tudi mimo opredeljevanj o Madžarski in Orbanu pestra. Ljudmila Novak je bila do politike SDS, predvsem do njenega predsednika, ko je vodila NSi, zelo kritična. Zato so jo Janševi podporniki na enem od Zborov za republiko celo izžvižgali. Matej Tonin, naslednik Novakove, je distanco do SDS in Janše nekoliko zmanjšal. Znano je sicer, da Orbanov poslovni krog izdatno financira medije, ki sodijo pod okrilje zmagovalke zadnjih volitev v Sloveniji in največje stranke v parlamentu ter, logično, v opoziciji. 
Po Janševem tvitu se je na tem družbenem omrežju oglasil tudi Matej Tonin: 
{twitter}https://twitter.com/MatejTonin/status/1219248734573400066?s=20{/twitter}

Fidesz "milimeter od izstopa"

Spomnimo: Madžarska konservativna stranka Fidesz je bila v četrtek, tako je poročala Slovenska tiskovna agencija, "le centimeter oddaljena od izstopa" iz Evropske ljudske stranke (EPP), je povedal vodja Fidesza in madžarski premier Viktor Orban. Večina evropskih poslancev ELS je namreč v četrtek podprla resolucijo, v kateri so zapisali, da se stanje vladavine prava na Madžarskem slabša.
Evropski poslanci so v četrtek sprejeli resolucijo, v kateri so poudarili, da se je stanje na področju vladavine prava na Poljskem in Madžarskem po sprožitvi 7. člena pogodbe Evropske unije poslabšalo. Resolucijo je podprlo 446 poslancev, proti jih je bilo 178, 41 pa vzdržanih.
Od slovenskih evroposlancev iz vrst EPP je resolucijo podprla Ljudmila Novak (NSi), Franc Bogovič (SLS) se je glasovanja vzdržal, Romana Tomc in Milan Zver (oba SDS) pa sta glasovala proti. Vodstvo politične skupine EPP je sicer svoje poslance pozvalo, naj podprejo resolucijo.
EPP je marca lani sprejel odločitev o začasnem suspenzu Fidesza zaradi njegove sporne protimigracijske kampanje. V prihodnjih tednih naj bi sprejeli tudi dokončno odločitev o nadaljnjem članstvu madžarske vladajoče stranke v EPP. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa bi lahko Orban že sam izstopil, ko bo postalo jasno, da se njegovi stranki obeta izključitev.
V pogovoru za madžarski radio je prejšnji teden madžarski premier poudaril, da "bomo morali vzpostaviti novo evropsko krčansko-demokratsko gibanje", če EPP ne bo podprla Fidesza. "Imeli bomo zaveznike," je zatrdil po poročanju agencij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta