Toninova NSi o (pre)dragem in pomanjkljivem sistemu helikopterskega reševanja: Vlada je še brez dolgoročne rešitve

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
13.01.2020 15:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Tonin. 
Robert Balen

Poslanska skupina stranke Nova Slovenija (NSi) poziva k ureditvi problematičnega in pomanjkljivo urejenega sistema helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP), je danes izpostavil predsednik stranke Matej Tonin, ki je podrobneje spregovoril o razlogih za zahtevo sklica nujne skupne seje parlamentarnih odborov za zdravstvo in obrambo. V leto 2003 segajo začetki pilotnega projekta izvajanja HNMP, je opomnil in nadaljeval, da na nek način ta projekt traja še danes, pri čemer si kakovostnega in enakopravnega zdravstva brez HNMP ne znamo več predstavljati. Enakopravnost predsednik NSi izpostavlja zlasti v kontekstu razgibanega in raznolikega terena države, nekateri kraji so precej oddaljeni in je zato vključevanje HNMP "praktično obvezno in nujno". Slovenija nima namenskih helikopterjev za reševanje, je skupaj z reševalcem Robertom Sabolom opozoril na največjo hibo sistema, ki pušča posledice v podaljšanem aktivacijskem času, saj "včasih minejo dragocene minute, ko je potrebno spreminjati konfiguracijo helikopterjev". Viša se potreba po tovrstnem reševanju, znižujejo pa se naše zmogljivosti, je še dodal in poudaril, da je tehnika stara, dotrajana.

"Z zasebnim prevoznikom bolj učinkovito in transparentno" 

Vlada v tem trenutku še ni sprejela dolgoročne odločitve, kako bo organizirala HNMP, seja parlamentarnih odborov za zdravstvo in obrambo pa bi lahko po besedah Tonina predstavljala spodbudo, da "vendarle se premakne nekaj naprej". O izplenu skupne seje je dejal še, da bi "na koncu sprejeli sklep, da nas vlada seznani z odločitvami in predlogi rešitev medresorske vladne skupine, ki se je v zadnjih treh letih ukvarjala s tem, kako organizirati in pripraviti to HNMP". Cilj je "oblikovati finančno vzdržno in kakovostno HNMP", je še povedal Tonin. Ob tem je Sabol izpostavil poglavitne težave, ki pestijo sistem, saj da opaža, kaj se dogaja, ko bi na terenu potrebovali helikopter, pa ga takrat ni na voljo. "Velikokrat pride do podvojenih, potrojenih intervencij," je izpostavil in podal primer iz prvih januarskih dni tega leta, "ko je helikopter letel z inkubatorjem na Ptuj, istočasno pa sta bili dve akciji gorskega reševanja, a helikopter ni bil na razpolago". Sistem je zelo drag, upravljamo pa z velikimi, dragimi vojaškimi helikopterji, je še nadalje dodal Sabol, pri čemer opozarja, da je Slovenija poleg Hrvaške "v bistvu ena taka oaza, kjer te aktivnosti izvajajo vojaški ali policijski zrakoplovi. Naj povem, da so nas tukaj prehiteli tako Albanci kot Romuni, Poljaki, Slovaki, Čehi ... vsi ti imajo namenske helikopterje"
Sabol opozarja, da dokler "bomo delali na tak način, kot delamo zdaj z vojaškimi in policijskimi zrakoplovi, ne bomo mogli kandidirati za nepovratna evropska sredstva, s katerimi bi lahko pokrili tudi do 85 odstotkov investicije". V NSi pa sicer ocenjujejo, da bi bilo izvajanje HNMP z zasebnim helikopterskim prevoznikom za slovenske razmere bolj učinkovito in transparentno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta