Nove podrobnosti ljubljanskih policistov, tudi o protestnici s posnetka, zoper katero so uporabili prisilna sredstva

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
06.11.2020 16:39
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar je po včerajšnjih nasilnih izbruhih v središču prestolnice postregel z novimi podrobnostmi. "V izgredih je bilo poškodovanih 15 policistov, pet od njih je iskalo zdravniško pomoč, vendar nihče ni ostal na zdravljenju. Poleg policistov je bila do zdaj zbranih podatkih v protestu poškodovana še ena oseba, ki se še nahaja na zdravljenju v kliničnem centru. Po naših podatkih naj bi šlo za hujše poškodbe," je povedal in dodal, da je bilo poleg tega storjene nekaj premoženjske škode. Poškodovana so bila tri osebna vozila, štiri stojnice in zabojniki na tržnici, razbiti sta bili dve stekli na javnih ustanovah. Po pojasnilih Vrečarja so doslej ugotovili 52 kršitev odloka o prepovedi in zbiranja ter več ostalih kršitev javne varnosti. Policija je zasegla več predmetov, pirotehnike.

"Uporabili smo prisilna sredstva zoper štiri fizične osebe, fizično silo za odrivanje množice, plinski curek in plinska sredstva zoper množico. Za čas protesta smo pridržali deset oseb, še tri so bile privedene v prostore policije zaradi ugotavljanja identitete. Ko so minili razlogi za pridržanje, so bili izpuščeni, zoper vse pa vodimo prekšrkovne postopke in postopke zaradi suma kaznivih dejanj," je povedal Vrečar.

Pojasnil je podrobnosti v zvezi s posnetkom, ki je zaokrožil po družabnih omrežjih, s katerega je razvidno, da policisti uporabljajo prisilna sredstva zoper posameznico: "V posnetku je videna samo uporaba prisilnih sredstev, ni pa videno dogajanje pred tem. Kajti protestnica se je dotikala policista, mu segala po čeladi in ga poskušala udariti, pri čemer je dosegla, da je policistu snela čelado." Ker ukaza, naj s kršitvijo preneha, ni upoštevala, so bila zoper njo uporabljena prisilna sredstva, je Vrečar pojasnil.  Policija sicer še vedno poizveduje o identiteti moškega v modri trenirki, ki je brcnil policista, napadel tudi snemalca. "V vseh teh primerih poteka intenzivno preiskovanje in pregledovanje vsega materiala, vendar se morate zavedati, da gre za obsežen material, ki zahteva podrobno delo in ni tako hitro končano," je povedal direktor ljubljanske policijske uprave in dodal, da bodo vsakih dodatnih informacij javnosti ali medijev hvaležni.

Na vprašanje, kdo so bili med protestniki, je Vrečar odvrnil: "Po dozdajšnjih podatkih lahko povem, da je šlo večinoma za mlajšo populacijo, glede ostalega zbiramo podatke in zato v tem momentu še ne morem povedati. Prav gotovo pa je evidentno, da niso prišli mirno protestirati, ampak so prišli povzročati izgrede in napadati policiste." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta