Novi predsednik nadzornega sveta RTVS je postal Janez Čadež

Miha Raičevič
29.09.2021 16:50
Nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je danes z večino članov izvolil Janeza Čadeža za svojega predsednika. Mandat nadzornega sveta se sicer izteče januarja prihodnje leto, so sporočili iz RTVS.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Robert Balen

Nadzorni svet RTVS je sicer vodil Andrej Grah Whatmough, ki pa je aprila letos prevzel vodenje medija kot generalni direktor. Konec avgusta so nadzorniki RTVS zato izvolil novega predsednika, to je postal Danilo Tomšič. Na seji je bilo tedaj prisotnih šest članic in članov od skupno 11, še štirje pa so podali pisne predloge sklepov. Na isti seji je nadzorni svet sprejel sklepe, s katerimi med drugim Grahu Whatmoughu naložil takojšnje poročanje o zakonitosti njegovih dejanj in o gospodarnosti poslovanja zavoda.

A je Grah Whatmough še isti dan opozoril na pravno mnenje odvetniške družbe Čeferin, da je bil sklic seje nadzornega sveta nezakonit, zato so vsi sklepi neobstoječi in neveljavni. Namreč sejo nadzornega sveta je že pred zahtevo udeležencev sestanka sklical namestnik predsednika nadzornega sveta RTVS Borut Rončević. Po mnenju odvetniške družbe Čeferin, ki je pripravila dve mnenji, je bil sklic seje s strani štirih članov nadzornega sveta nezakonit, zato so vsi sklepi tega srečanja neobstoječi in neveljavni, saj ne predstavljajo sklepov nadzornega sveta, je takrat sporočil Grah Whatmough.

Rončević je nato tudi vložil tožbo na ugotovitev ničnosti sklepov nadzornega sveta RTVS. Vodstvo RTVS meni, da so sklepi seje nadzornega sveta s 25. avgusta neveljavni.

Tomšič pa je v začetku septembra Grahu Whatmoughu očital, da je prepovedal objavo sklepov nadzornikov v Informatorju RTVS, s čimer da je onemogočal zakonsko določeno načelo javnosti delovanja RTVS in posegel v avtonomijo nadzornega sveta.

V torek je sicer vlada razrešila Matjaža Medveda in Petro Majer kot predstavnika ustanovitelja v nadzornem svetu RTVS, na njuno mesto pa je imenovala Antona Tomažiča in Milenka Ziherla.

Medveda in Majerjevo je v nadzorni svet RTV Slovenija januarja 2018 imenovala vlada Mira Cerarja. Nadzorni svet RTV Slovenija sicer sestavlja 11 članov, od katerih jih pet imenuje državni zbor, štiri imenuje vlada, dva člana pa zaposleni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta