TVS proti SNS proti TVS proti SNS: DNS naj redefinira "napade" na novinarje

19.09.2021 03:00
Manica in Zmago.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Da predsednik SNS Zmago Jelinčič toži odgovorno urednico informativnega programa Manico Janežič Ambrožič tako rekoč zato, ker mu TVS ni posvetila dovolj pozornosti - ne povabivši ga junija v oddajo Pogovor z opozicijo -, bi lahko šlo mimo nas kot še ena neumnost prepirljivega, ošabnega možakarja iz parlamenta.

Toda to bi bilo mogoče samo, če ne bi sumili, da gre v bistvu za maščevanje, ker je taista Manica taistega Jelinčiča prijavila policiji zaradi strahovanja, groženj, zmerjanja, nadlegovanja, porogljivega namigovanja, whatever.

Dame imajo prednost

Prepričan sem sicer, da ne iz enega ne iz drugega postopka ne bo nič. Tako njegova tožba kot njena prijava sta samo samoreklama. Njuna specialna efekta. Pa vendar me zanima ta fenomen tožarjenja na sodiščih in prijavljanja policiji.

Dame imajo prednost.

Manica je prejšnji mesec, preden je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough na seji programskega sveta 16. junija začel odstavljati direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak - kar bi lahko pripeljalo tudi do zamenjave odgovorne urednice - prijavila Jelinčiča policiji zato, ker jo je na twitterju apostrofiral z naslednjimi sarkastičnimi besedami: "Manica Janežič, jutri je ponedeljek. A te je kaj strah? Kako kaj spanje? RTV Slovenija je pred premiki."

Klovn je za boljše nerazumevanje dodal še nekaj prismojenih emotikonov in hashtage "upanje", "strokovnost", "objektivnost".

Morda to pride s funkcijo pomembnega novinarskega položaja, da benigno, četudi butasto pripombo vzameš tako resno, da greš takega tipa prijavit na policijo.

MJA pa ni bila edina, ki je tako razmišljala. Društvo novinarjev je Jelinčičev tvit "dodalo v zbirno platformo napadov na novinarje".

Poklicna merila

Jelinčiča je pri nepovabilu v oddajo Pogovor z opozicijo - v kateri je takoj po Bergantovem pogovoru z Janšo 21. junija gostoval še tako imenovani KUL-četverec Fajon, Šarec, Mesec, Bratušek - zmotilo to, da TVS ne tretira SNS kot opozicijo, čeprav formalno ta ni v vladi in bi ga torej kao morali povabiti. Na nacionalko je poslal tudi ugovor glede tega, a ga niso hoteli objaviti.

Zviti Jelinčič je televizijcem naprej vrgel Poklicna merila in načela novinarske etike, kjer v točki 4.2 (Prispevki o političnih strankah) izrecno piše, da "tudi če član določene stranke sodeluje v vladi, ta pa ni podpisala pogodbe o sodelovanju, štejemo, da je taka stranka v opoziciji". In za dobro konspiratistično vago dodal: "Ali pa je v ozadju kaj drugega?"

Nekontrolirano verbalno izživljanje

Seveda je v ozadju nekaj drugega. Gre za to, da Jelinčič nima kaj iskati na Televiziji in da uredniki to vsaj v določenih primerih upoštevajo. Prvič zato, ker kvaka kot koalicija, ne kot opozicija. Že večkrat kompromitirani poslanec, ki se čuti kompetentnega podučevati odgovorno urednico na javni televiziji z janšistično retoriko, pa že ne more biti opozicija.

In drugič, Jelinčič je znan po tem, da izkorišča nastope na televiziji za eskapade, ki spadajo v sovražni govor. Pred dvema letoma je v Tarči izustil, da bi bilo treba "ene tri tipe postaviti pred zid in počiti" - "z dušilcem" -, pred petnajstimi leti pa je v oddaji Piramida (taiste voditeljice Erike Žnidaršič) grdo govoril o "Ciganih".

Le zakaj bi torej Jelinčiča vabili na Televizijo? Da je poslanec, ne igra nobene vloge. Očitno je dobil dovolj glasov volivcev, da se je prigrebel v DZ - a to še ne pomeni, da so na TVS to dolžni upoštevati. V zvezi z Jelinčičem naj kvečjemu poročajo o njegovem velevažnem političnem delu, zagotovo pa ga iz previdnosti nima smisla vabiti v pogovorne oddaje v živo, kjer bi se lahko nekontrolirano verbalno izživljal.

​Šikaniranci in šikanatorji

Ampak vseeno: MJA dam prav, da predsednika SNS kot evidentno podmuklega koalicijskega partnerja TVS ni povabila v oddajo z opozicijo - na njegovo tožbo zaradi tega pa tudi ne morem gledati drugače kot z globokim prezirom ali vsaj posmehom.

Zato pa tudi še tem manj razumem, kako se lahko novinarka in urednica brani pred domnevnim političnim šikaniranjem na podoben način kot šikanator sam, s pomočjo policije. Meni bi se to zdelo zamalo.

In če smo že pri tem, bi DNS predlagal, naj redefinirajo "napade" na novinarje. Ker vsak tvit pa to že ni. Res pa je, da se jokcanje karierno in moralno splača.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta