Novo štetje bolnikov in drugačen protokol testiranja: "Covid je danes drugačna bolezen, kot je bila pred dvema letoma"

Vida Božičko Vida Božičko
01.02.2022 06:00

Za potrditev okužbe s koronavirusom je po novem dovolj pozitiven hitri antigenski test, na brezplačen PCR-test le še z napotnico zdravnika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Veljavnost covidnih potrdil se z današnjim dnem za polno cepljene spreminja na 270 dni. Za tiste s poživitvenim odmerkom pa še naprej ostaja neomejeno. 

Andrej Petelinšek

Z današnjim dnem se spreminja protokol testiranja. Po novem se pozitivni na hitrem testu ne bodo testirali še s potrditvenim PCR-testom, pač pa bo za potrdilo o prebolevnosti veljal že izvid hitrega testa. Vse osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne, imajo tako potrjeno okužbo s koronavirusom. Če je test negativen, a ima oseba simptome, se mora izolirati za 72 ur. Če so po tem času simptomi še vedno prisotni, je treba ponovno opraviti hitri test. Če je ta pozitiven, je okužba potrjena, v nasprotnem primeru pa naj se oseba obrne na izbranega osebnega zdravnika. Za te spremembe so se odločili predvsem zato, ker so laboratoriji s testi zelo obremenjeni. "S tem se prilagajamo, da bomo z virusom lažje živeli, da bomo zaščitili zdravstveni sistem, zaposlene ubranili pred izgorelostjo in da bomo bolj smotrno porabili sredstva," je pojasnil zdravstveni minister Janez Poklukar. Dodaja, da je v tem trenutku to najbolj smiseln ukrep. "Ko pa se bo virus v populaciji zmanjšal, bomo morda šli na drug sistem. Pri odločitvah sledimo priporočilom stroke," dodaja.

Za prebolelost zadošča hitri test

Spremembe pozdravljajo tudi družinski zdravniki in pediatri, saj bodo zdaj necovidni bolniki lažje prišli do zdravnika. Do zdaj so namreč imeli okoli 50 do 90 klicev covidnih bolnikov in niso zmogli dovolj dobro oskrbeti ljudi z drugimi boleznimi. Zato zaznavajo daljšanje čakalnih dob v primarnem zdravstvu. "Seveda pa bi želeli biti na razpolago vsem, ki potrebujejo diagnostiko," je povedala direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec. Ključno je tudi, da ne pozabijo na preventivo, saj se bo to v prihodnje zagotovo poznalo na populaciji, dodaja. Tudi pediater Denis Baš se strinja s spremembami. Pri otrocih, ki so simptomatski ali asimptomatski, namreč pozitiven izvid hitrega testiranja res pomeni koronavirusno okužbo in lahko lažji potek bolezni preživijo doma. Vsi otroci, ki pa imajo tveganja za hujši potek, kot so onkološki bolniki, otroci po transplantacijah, z imunskimi pomanjkljivostmi, hujši srčni bolniki ali mlajši od šest mesecev, pa bodo še naprej napoteni na PCR-testiranje in posvet s pediatrom. PCR-testiranje je sicer še vedno dostopno za samoplačnike, ki test potrebujejo za prehod meje.

Slovenija gre s to odločitvijo po poti številnih evropskih držav. Tak sistem tako že velja v dvanajstih, med drugim v Španiji, Italiji, Litvi, na Švedskem, Danskem, Finskem, Norveškem, Slovaškem, Češkem Madžarskem, Hrvaškem in Cipru. Kmalu bosta sledili tudi Nemčija in Avstrija. Kljub temu to potrdilo še ne bo zadoščalo za prehod meje. "S potrdilom se ne da prehajati v druge države, bo pa to verjetno v kratkem mogoče in se bo pozitiven hitri test štel kot prebolelost," dodaja minister. Ob tem je poudaril, da so ukrepi in protokoli ves čas na prepihu in se prilagajajo in spreminjajo, kot se prilagaja in spreminja virus. "Tudi covid-19 je danes drugačna bolezen, kot je bila pred dvema letoma," še pravi. Da ne glede na spremembe protokola ni pričakovati velikih odstopanj v številkah, je dodal. Po do zdaj znanih podatkih je sicer na hitrih testih lažno pozitivnih pet odstotkov testiranih.

270 dni po polnem cepljenju ali 180 dni po prebolelosti potrdilo ne velja več

Z današnjim dnem se spreminja tudi sicer že nekaj časa napovedana veljavnost covidnih potrdil. Po priporočilih EU bo covidno potrdilo polno cepljenih od 1. februarja tudi v Sloveniji veljalo 270 dni od prejetja odmerka, ki pri posameznem cepivu šteje za polno cepljenost, torej večinoma drugega odmerka (pri Janssnu en odmerek). Ob prejemu poživitvenega odmerka mRNK-cepiva proti covidu-19 bo veljavnost potrdila tudi po 1. februarju neomejena.

Tudi prebolevnikom, ki so prvo cepljenje opravili v 180 dneh po okužbi s koronavirusom (oziroma v 240 dneh po preboleli okužbi do 14. septembra 2021), bo potrdilo veljalo 270 dni po cepljenju. Ob dodatnem cepljenju s cepivom podjetij Pfizer ali Moderna pa bo tudi v tem primeru veljavnost potrdila neomejena. Potrdilo bo 270 dni veljalo tudi osebam, ki so bile prvič cepljene s cepivom Janssen, drugič pa s cepivom podjetja AstraZeneca.

Tudi potrdilo tistih, ki so se sprva dvakrat cepili, nato pa preboleli covid-19, bo veljalo 270 dni po cepljenju oziroma 180 dni po pozitivnem rezultatu PCR-testiranja. Enako bo veljalo za ljudi, ki so se sprva cepili, nato bolezen preboleli, kasneje pa se spet cepili.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta