O financiranju Radia Študent: "Zdaj vam bodo prišli prav tisti, ki vas podpirajo." Radiu Študent niti 50 tisoč evrov?

Klara Širovnik Klara Širovnik
14.01.2021 20:35
Na zadnji seji ŠOU je med drugim potekala tudi obravnava finančnega načrta za leto 2021. "Z veliko simpatije gledamo na Radio Študent, a narediti moramo korak naprej," pravi direktor ŠOU Andrej Klasinc, na Radiu pa se ne dajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na nocojšnji seji ŠOU so padali prenekateri - v zadnjih dneh že velikokrat slišani - očitki. Predstavniki in člani ŠOU Radiu Študent očitajo pristranskost in "šibko poročanje o tematikah, ki zadevajo študente"; Radio Študent pa organizaciji zameri, da jih ni vključila v razprave o ukinitvi financiranja in popolni reorganizaciji lastniške strukture. "Mi smo pripravljeni na pogovore o prihodnosti. Ampak to, kar se je zgodilo, ni bil pogovor. Vi ste se na nas obrnili, ko je bilo prvo branje že opravljeno. Zahteva je bila, da naj se privatiziramo sami ali pa nas boste vi. To je ultimat in smo se tako tudi odzvali, druge opcije nismo imeli," je med drugim delal Rasto Pahor, uradni govorec ter vodja službe za napovedovanje RŠ. Res je, da Radio Študent denar za delovanje pridobiva tudi preko drugih (evropskih) projektov, a jim ti še ne zagotavljajo obstoja, poudarjajo radijci. "Ja, smo uspešni pri pridobivanju projektnih sredstev, ampak brez podpore ŠOU jih ni mogoče pridobivati."

Izvedeno je bilo tajno glasovanje o sklepu, da bi Zavodu Radiu Študent v letu 2021 organizacija iz proračunske rezerve namenila sredstva v višini vsaj 50 tisoč evrov. Sklep ni bil sprejet.

Direktor ŠOU Andrej Klasinc je ob srečanju izrazil nekaj pomislekov in očitkov glede tega, da je Radio Študent - po novici o koncu financiranja - mobiliziral svoje podpornike. Tudi številne slovenske organizacije, fakultete in inštituti so jim izrazili veliko podpore. "Šli ste po principu 'gremo obvestit širšo javnost'. Zdaj se je treba pogovoriti, kako reorganizirati lastniško strukturo Radia Študent, in tukaj vam bodo prišli prav vsi tisti, ki vas podpirajo. Veliko priložnosti bo, da se izkažejo in da poskušajo vstopiti v novi model," je dejal in zatrdil, da sredstva organizacije ŠOU padajo iz leta v leto, posledično pa "morajo Radio umestiti v model, kjer bo preživel še naslednjih 20 let". "Mislim, da ste zreli, da greste v neko preoblikovanje. V prihodnjih mesecih bomo delali na prestrukturiranju, o tem boste obveščeni in v tem boste tudi sodelovali. Otepati se neke zadeve, obenem pa zahtevati, da moramo dati denar, in da smo potem prikazani še kot najhujši kriminalci - tega se ne bomo šli. Bomo pa vas z voljo in srčnostjo popeljali v prihodnji čas," je dejal. 

Marijo Županov

Iz vrst članov ŠOU so prišli tudi očitki, da se RŠ v času koronakrize, "ko so jih študenti najbolj potrebovali", zanje ni boril; nanje pa na Radiu odgovarjajo tako: "Mi smo medij, vi pa ste politični akterji. Vaša naloga je, da politično delujete, naša pa, da poročamo. Nismo sindikat, smo medij."

Direktor Klasinc je obenem izpostavil, da "nočejo iti na okope in se želijo pogovarjati". "Jutri bomo predstavili predloge in gotovo bomo našli rešitev za naprej. To želimo narediti v dveh ali treh mesecih, te zadeve je treba urediti čim prej. Naredili bomo vse, da zagarantiramo dolgoročni obstoj RŠ; ampak tudi z vaše strani potrebujemo neki feedback, ne pa samo nekih podpisov podpore."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta