Ob 75. obletnici splošne deklaracije človekovih pravic opozorila, da načela še niso uresničena

N.S., STA
10.12.2023 08:42

Ob visoki obletnici sprejema splošne deklaracije človekovih pravic so se na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve poklonili napredku, ki je bil odtlej narejen, obenem pa opozarjajo, da načela deklaracije še niso uresničena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
86 odstotkov žensk in deklic živi v državah, ki ne nudijo pravne zaščite pred nasiljem na podlagi spola.
Andrej Petelinšek

Na ministrstvu so spomnili, da sta bila od sprejema deklaracije sprejeta dva mednarodna akta, ki države pogodbenice zavezujeta k spoštovanju in varstvu državljanskih, političnih, ekonomskih, socialnih in kulturnih, pravic, ter vrsta konvencij, ki obravnavajo posamezne skupine prebivalstva ali vidike človekovih pravic.

Med drugim so izpostavili še Svet Združenih narodov za človekove pravice kot osrednji medvladni forum ZN o človekovih pravicah, Urad visokega komisarja za človekove pravice, ki predstavlja osrednjo agencijo ZN za človekove pravice, in pogodbena telesa, ki nadzirajo izvajanje konvencij v državah pogodbenicah.

Kljub temu pa določila konvencije še niso uresničena, so opozorili in navedli, da je po svetu denimo okoli 50 milijonov žrtev sodobnih oblik suženjstva, 86 odstotkov žensk in deklic pa živi v državah, ki ne nudijo pravne zaščite pred nasiljem na podlagi spola.

"Ta žalostna statistika je dokaz, da moramo aktivno delati na tem, da bo vsak poznal svoje pravice in da bodo države spoštovale, varovale in uresničile človekove pravice vseh prebivalcev," je ob obeležitvi današnjega mednarodnega dne človekovih pravic sporočila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta