Ob koncu leta pokojnine višje za 1,5 odstotka

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
24.09.2019 16:11

Ministrstvo za delo v interventnem zakonu, ki ga ima na mizi vladna koalicija, predlaga, da se tudi prihodnji dve leti pokojnine izredno usklajujejo le, če bo gospodarska rast. Sindikat upokojencev ima drugačne zahteve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z izrednimi uskladitvami naj bi upokojencem povrnili, kar jim je bilo v preteklih letih odvzeto. 
Andrej Petelinšek

Pokojnine se bodo letos še drugič zvišale. Na dnevnem redu sveta Zpiza, ki bo prihodnji teden, je tudi izredna uskladitev pokojnin. Te naj bi se predvidoma decembra izredno uskladile še za 1,5 odstotka. Redna uskladitev je bila februarja, ko so se pokojnine zvišale za 2,8 odstotka, nova višina pa je veljala tudi za nazaj, od 1. januarja. Takrat se je pokojnina tistim, ki so je prejemali 600 evrov, zvišala za 17 evrov, na 617 evrov. Ob koncu leta bo njihova pokojnina višja še za okoli devet evrov in bo znašala 626 evrov, torej bo višja za skupaj 26 evrov ali 4,3 odstotka.
Po pokojninskem zakonu se pokojnine usklajujejo samo enkrat letno, ker pa se do lani zaradi varčevanja kar deset let sploh niso ali so se le delno, je bila že takrat in bo tudi letos ob redni uskladitvi še izredna. Lani so se pokojnine redno uskladile februarja za 2,2 odstotka, izredno pa še aprila za 1,1 odstotka.
Potrebovali bi 300 milijonov evrov
Z izrednimi uskladitvami naj bi upokojencem povrnili, kar jim je bilo v preteklih letih odvzeto oziroma za kolikor imajo danes zaradi neusklajevanja nižje pokojnine. V sindikatu upokojencev sicer zahtevajo, da se najkasneje do 30. junija 2020 opravi izredna uskladitev pokojnin za 7,2 odstotka, kolikor so danes še vedno nižje zaradi neusklajevanja in varčevanja po ZUJF-u. Prvo izredno uskladitev za 3,6 odstotka zahtevajo do 30. novembra letos, drugo v višini 3,6 odstotka do konca junija prihodnje leto. Njihovi izračuni kažejo, da bi za izpolnitev njihove zahteve bilo potrebnih nekaj več kot 300 milijonov evrov. Letos 150 milijonov in prihodnje leto prav toliko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta