Ob menjavi državnega sekretarja: Še en pečat Janševih rok. "Za poslansko skupino SMC je pomembno, da bo zagotovljena kontinuiteta," pravi Sluga

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
04.02.2021 20:41
Neuradno je na željo predsednika vlade Janeza Janše brez državnega sekretarja ostala šolska ministrica Simona Kustec iz vrst SMC. V čakanju na konstruktivno nezaupnico se okoli te stranke zgoščuje največ pritiska.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsedniki koalicijskih SMC, SDS in NSi so si edini, da bo glasovanje o konstruktivni nezaupnici dobrodošlo, da se končno preštejejo. 
Robert Balen

Vlada je s funkcije državnega sekretarja na šolskem ministrstvu SMC-jeve Simone Kustec danes razrešila Jureta Gašpariča, na njegovo mesto pa imenovala dekana mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko Mitjo Slavinca. Med letoma 2004 in 2008 poslanec LDS mandat začne v sredo, v kombinacijah za ministra pa je bil že pri sestavljanju tretje Janševe vlade. Zdaj pravi, da se o funkciji ministra ni pogovarjal z nikomer.

Ultimat: šolska ministrica ali državni sekretar

Gašparič, ki se vrača na Inštitut za novejšo zgodovino, je v sporočilu za javnost zapisal, da so se na ministrstvu z vsemi deležniki redno usklajevali, vladi pa predlagali samo s konsenzom vseh sprejete odločitve. In še: "Odziv vlade je večkrat, predvsem pa v preteklih dnevih ob zapletu potrjevanja razpisa za vpis na univerze, pokazal na velike konceptualne razlike med razmišljanjem aktualne vlade ter delovanjem inštitutov, univerz ter delom MIZŠ, v katero sodim tudi sam. Zaradi konceptualnih in strokovnih razhajanj sem bil naposled tudi razrešen." Menjavo na ministrstvu Kustečeve naj bi bil sicer zahteval predsednik vlade Janez Janša. Gašparič je z njim in SDS prišel navzkriž pri zakonu o raziskovalni dejavnosti, Janša pa je s prstom nanj jasno pokazal, ko vlada ni dala soglasja k objavi razpisa za študijske programe v letu 2021/22. "Za poslansko skupino SMC je predvsem pomembno, da bosta zagotovljena kontinuiteta in nemoten potek dela na področju visokošolske in znanstvenoraziskovalne politike," je bila z odzivom na menjavo sekretarja skopa Janja Sluga, vodja poslanske skupine SMC.

Po neuradnih informacijah je Janša sicer konec prejšnjega tedna Kustečevi, ki pa jo je medtem že doletela interpelacija, postavil ultimat. Ali zamenja državnega sekretarja ali pa bo na kocki njena usoda, naj bi jo bil postavil pred dejstvo in uprizoril še enega v vrsti pritiskov na SMC. Slišati je, da bo med drugim po jesenskem poskusu kmalu na vrsto zopet prišla ureditev zakonodaje, ki predvideva združitev osmih ključnih regulatorjev pod dve agenciji. Ker so se koalicijski partnerji oktobra spraševali o ustreznosti zakonskega predloga, je prvak vladajoče SDS na sredinem koalicijskem vrhu partnerje, še posebej pa SMC, znova opozoril na možen scenarij predčasnih volitev, če podpore, ko jo bo potreboval, ne bo.

Tonin za pravičnejšo porazdelitev bremen

Prvaki koalicijskih strank so sicer danes izpostavili zavezanost k nadaljnjemu delu, ne glede na napovedano vložitev konstruktivne nezaupnice. Bodo pa organi NSi, SMC in SDS do 15. februarja analizirali doslej opravljeno delo, je pojasnil Janša: "Potem bomo sestanek nadaljevali in se dogovorili za morebitno izostritev prioritet v prihodnje." Po glasovanju bo po oceni predsednika NSi Mateja Tonina sicer čas za konsolidacijo koalicije, in sicer z rekonstrukcijo vlade, "kjer bi se bremena pravičneje porazdelila". "Razumemo jo kot nogometno ekipo. Pride tudi polčas, in če želimo s polno energijo, s polno močjo odigrati in pričakati tudi konec tekme, pridejo kakšne zamenjave," je slikovito že dalj časa znane ambicije NSi po rekonstrukciji vlade orisal Tonin.

"Razumemo, da morajo tisti, ki so se tukaj zaplezali, na neki način ta postopek končati. Je tudi prav, da se preštejemo, je pa jasno, da iz vsega tega ne bo nič," je bil sicer o vladni alternativi danes piker Janša. Malodane v isti sapi pa je levosredinskim strankam opozicije ponudil roko sodelovanja v obliki formalnega sporazuma. Po majskem poskusu, ko so v podpis privolili le manjšinca in poslanci SNS, jim bo to možnost namreč znova ponudil v začetku prihodnjega tedna. V SAB in Levici so ponudbo že odbili, prvak LMŠ Marjan Šarec je na twitterju pripomnil celo: "Bili ste na zabavi, zdaj pa sami pomijte posodo." Nadaljujejo pa v opoziciji medtem s pritiskom na Janševo manjšinsko vlado, po že dveh bodo v SD vložili še tretjo interpelacijo, zoper kulturnega ministra Vaska Simonitija. Odločitve resornega ministrstva so največji kamen spotike prav v SMC, kjer so neuradno že gojili ambicije po prevzemu ministrstva. Ali, še bolj pa kako, bo prvak SDS skušal pred glasovanjem, če do njega sploh pride, preprečiti rušenje lastnega ministra, se zato že sprašujejo nekateri iz vrst stranke Zdravka Počivalška.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta