Šarec: "Bili ste na zabavi, zdaj pa sami pomijte posodo." Vodje KUL-koalicije se odzivajo na Janševo vabilo k sodelovanju

STA, VČ
04.02.2021 20:11
Predsednik vlade je na popoldanski tiskovni konferenci napovedal, da bo vladna koalicija vsem parlamentarnim strankam ponudila možnost sodelovanja pri sprejemanju "zakonskih in sistemskih rešitev". Predlog naj bi strankam poslali do začetka prihodnjega tedna.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primopredaja starega in novega premierja marca lani, na začetku epidemije.
STA

"Tako imenovana konstruktivna oziroma destruktivna nezaupnica, ki se napoveduje že od aprila lani in ki naj bi bila zdaj končno vložena, po našem mnenju ne sme zavirati vlade in koalicije, ker bi bilo to neodgovorno. Razumemo, da morajo tisti, ki so se tukaj zaplezali, na neki način ta postopek končati. Na neki način je tudi prav, da se preštejemo, je pa jasno, da iz vsega tega ne bo nič." Tako pravi Janez Janša. 

Nakar so začele kapljati reakcije KUL-koalicije. "Bili ste na zabavi, zdaj pa sami pomijte posodo," je tvitnil predsednik LMŠ in premier vlade pred Janševo Marjan Šarec


Šarec, ki je na začetku lanske pomladi odstopil, zdaj pravi, da so bili v LMŠ konstruktivni že ob začetku epidemije, ko je vlado še vodil sam. Spomnil je na skupno novinarsko konferenco z Janšo ter navedel, da so ga povabili tudi na svet za nacionalno varnost, tedaj prihajajoči vladi pa da so teden dni pred prisego "korektno po področjih predali informacije o stanju epidemije".

Spomladi je bilo po njegovih besedah rečeno, da je za prepozno ukrepanje kriva njegova vlada, zdaj pa imamo vsak dan toliko mrtvih, kot je bilo takrat okuženih."Po vsem tem, ko so Janši stvari povsem ušle iz rok, čeprav je še marca 2020 vse vedel, bi zdaj, tudi s pomočjo predsednika republike in 'kvazi' uglednih strokovnjakov (...), podpisoval sporazum o sodelovanju."

Po Šarčevih besedah je več kot očitno, čemu je namenjeno vabilo k sodelovanju: da bo Janez Janša soodgovornost za slabo stanje v državi lahko prevalil na vse. Spomnil je, da bodo v KUL prihodnjo sredo vložili konstruktivno nezaupnico, ker verjamejo, "da mora ta škodljiva vlada oditi". "Podpisovati sporazum o sodelovanju z nekom, ki je sinonim za nesodelovanje in ki za vse svoje napake vedno krivi druge, bi bilo milo rečeno nenavadno, smešno. Zato v LMŠ tega ne bomo storili," pravi Šarec.

Podpredsednik SD Matjaž Nemec pravi, da je sodelovanje političnih strank za dobrobit Slovenije potrebno. A dokler "bo SDS preko svojih medijev širila lažne novice, ignorirala predloge opozicije, diskreditirala drugače misleče, si podrejala institucije in medije, možnosti za sodelovanje ni".

"Zaradi njihovega delovanja smo prvi po številu smrti, grozijo nam propadi podjetij, visoka brezposelnost in zadolženost države. Klic na pomoč opoziciji prihaja v času, ko je SDS dojela, da ima manjšinsko vlado in da ne zmore imenovati niti ministrov," je ocenil Nemec.

"Deset mesecev sejejo razdor, nato pa tik pred nezaupnico v enem tednu dobimo dve vabili k 'pogovoru'. Ne pustite se preslepiti, ta vabila prihajajo samo zato, ker vedo, da jih bomo zavrnili, in da bodo lahko rekli: poglejte, opozicija je tista, ki razdvaja in polarizira," se je odzval koordinator Levice Luka Mesec.

Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je ocenila, da je vlada v zadnjem letu za državo naredila nepopravljivo škodo, saj je bitko s covidom-19 popolnoma zavozila.

"Največje žrtve njihovih napak so upokojenci, otroci in mladi. Poleg najvišjega števila umrlih, še posebej v domovih za starejše, smo država, ki ima v Evropi najdlje zaprte šole. To bo za otroke in mladostnike imelo dolgoročne posledice," je navedla. Če vlada naši državi in ljudem želi dobro, je po njenem mnenju najbolje, da se poslovi. "Čas bi že bil, da to ugotovi,"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta