Ob prazniku dela po državi veliko kresov in prireditev. Katere se boste udeležili?

STA, Gr.G.
28.04.2023 14:11

Pred leti so se pojavljala razmišljanja, ali bi bil dela prost le prvi maj, a do krnitve drugega prostega dneva ni prišlo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lansko kresovanje v Malečniku
Sašo Bizjak

Ob prihajajočem prazniku dela sindikalne podružnice in drugi organizatorji pripravljajo več kresovanj na predvečer praznika, številne slovesne prireditve pa se bodo zvrstile tudi 1. maja. Največje prvomajsko druženje bo tudi letos na ljubljanskem Rožniku. V Mariboru bo na Trgu Leona Štuklja v nedeljo zvečer proslava, kresovanje z glasbo pa bodo pripravili tudi v Malečniku in Rušah. 

"Prvi in drugi maj, praznik dela, je pred vrati in tudi letos bodo po vsej Sloveniji ponovno potekala kresovanja ter prvomajske proslave, ki bodo potekale skupnim sloganom: S teboj! Zate! #tvojsindikat, s čimer želimo ponovno opozoriti na prisotnost sindikatov in sindikalnih prizadevanj, ne zgolj v življenju delavk in delavcev temveč širše družbe. Zagoreli bodo kresovi, zbudile nas bodo budnice, slišali bomo Internacionalo in prisluhnili govorom sindikalistk in sindikalistov," so pred praznikom zapisali v največji slovenski sindikalni centrali, Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Na večerni proslavi v Mariboru bo govorec izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko

Na Trgu Leona Štuklja v Mariboru bo v nedeljo zvečer proslava, govorec pa bo izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko. Za glasbeni program bodo poskrbeli Godba Ruše z mažoretkami, Karneval Band & Rock Partyzani. Kresovanje z glasbo pa bodo med drugim pripravili v krajevni skupnosti Malečnik ter v Rušah.

Na Trgu zmage v Murski Soboti so že danes postavili mlaj, zbrane je nagovoril sekretar Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije Oskar Komac. V Černelavcih bodo kresovali v nedeljo popoldne, pozdravni nagovor pa bo imela sekretarka Območna organizacije ZSSS Pomurje Zdenka Bobovec.

Tradicionalno postavljanje majskega drevesa.
Sašo Bizjak

V Gornji Radgoni bodo kres prav tako prižgali v nedeljo, govorec pa bo predsednik Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije Jožef Horvat. Kresovali bodo tudi na Ptuju pod Ptujskim gradom.

Na Rožniku bo zbrane pozdravila predsednica ZSSS Jerkič

Največ ljudi pričakujejo večer pred praznikom na kresovanju na ljubljanskem Rožniku, kjer bo zbrane nagovorila predsednica ZSSS Lidija Jerkič. Po prižigu kresa bodo za glasbeno podlago skrbele različne glasbene skupine, med drugim Dan D.

Osrednja prvomajska slovesnost ob prazniku dela na Rožniku bo potekala v ponedeljek dopoldne, ko bo zbrane nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković. Pri proslavi, ki jo bo povezoval Tadej Pišek, sodelujejo Pihalni orkester Ljubljana in Partizanski pevski zbor. Za kulturno-glasbeni program bodo poskrbeli Vlado Poredoš, Primož Siter in Vili Resnik & skupina.

Prvomajska prireditev na Celjski koči

Na Gorenjskem bo na Križni Gori na prvomajski prireditvi osrednji govornik predsednik Svobodnega sindikata Slovenije Mirsad Begić, na celjski prvomajski prireditvi, ki bo tudi letos na Celjski koči, pa bodo zbrane nagovorili predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, celjski župan Matija Kovač in sekretarka Območne organizacije ZSSS Savinjska Mojca Stropnik.

Na Debencu pri Mirni bo na osrednji prvomajski prireditvi slavnostna govornica Jerkič, pozdravni nagovor bosta imela tudi sekretar Območne organizacije ZSSS Dolenjska, Bela krajina in Posavje Igor Iljaš in župan občine Mirne Dušan Skerbiš. Na Lisci bosta na praznik dela govorca generalna sekretarka Sindikata prometa in zvez Slovenije Saška Kiara Kumer in župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk. Za glasbeno vzdušje bodo med drugim poskrbeli Mambo Kings.

Med govorci tudi bivši predsednik Pahor

Na Koroškem bo osrednja prvomajska prireditev 1. maja v grajskem parku na Ravnah na Koroškem, na kateri bo slavnostni govornik nekdanji predsednik republike Borut Pahor. Zbrane bodo nagovorili tudi župana občin Ravne in Prevalje, Tomaž Rožen in Matic Tasič, ter predsednik SKEI konference družb Sij na Ravnah Boris Štriker. Na Kremžarjevem vrhu bosta zbrane na prvomajski prireditvi pozdravila sodelavec ZSSS Jaka Šilak in slovenjegraški župan Tilen Klugler.

V Velenju bodo na praznik dela od 5.45 ure dalje na 12 lokacijah odmevale tradicionalne prvomajske budnice. Tradicionalno prvomajsko srečanje pa bo potekalo na Graški gori, slavnostna govornika bosta velenjski župan Peter Dermol in predsednica sindikata KNSSS-Neodvisnost Evelin Vesenjak.

Tradicionalno prvomajsko srečanje bo potekalo tudi v Opatjem selu, slavnostni govornik bo evropski poslanec Matjaž Nemec.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon pa se bo udeležil prvomajskega slavja v Števerjanu pri Gorici, ki ga v Domu na Bukovju že tradicionalno pripravlja Kulturno društvo Briški grič. Dogajanje bo s svojim koncertom popestril Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta