Obrtniki o pomoči zaradi koronavirusa: Pogrešamo ukrepe za samozaposlene

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
12.03.2020 19:31

Obrtno-podjetniška zbornica pogreša ukrepe države, ki bi jih bili zaradi virusa deležni samozaposleni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leaf

Posledice koronavirusa so prizadele skoraj vse panoge, velika in mala podjetja, na udaru pa je tudi več deset tisoč samozaposlenih v gospodarstvu. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije zato apelira na državo, da se v interventni zakon nujno vključijo tudi ukrepi za 68 tisoč samozaposlenih v gospodarstvu. V okviru interventnega zakona je predvidenih 51,5 milijona evrov oziroma subvencija države v višini 40 odstotkov za plačilo nadomestila za čakanje na delo doma. "Pogrešamo pa ukrepe za samozaposlene, ki po zakonu o delovnih razmerjih nimajo položaja delavca. Zavedati se moramo, da so prav samozaposleni najranljivejša skupina. V primeru, ko denimo samozaposlena frizerka zboli ali pa zaradi strahu pred koronavirusom ostane brez dela, je ogrožena njena eksistenca. Zato od države pričakujemo, da bo ustrezno poskrbela tudi za samozaposlene," poudarja predsednik OZS Branko Meh.
V OZS sicer pozdravljajo ukrepe, ki se bodo izvajali preko SID banke in SPS, obenem pa pričakujejo, da bodo ukrepi čim prej začeli veljati. Predlagajo tudi dodatni ukrep, neke vrste garancijo, ki bi podjetjem omogočila, da jim bodo banke ali lizing hiše preložile obveznosti za vsaj pol leta in tako podjetjem omogočile, da bodo v času izpada dohodkov ohranile sredstva za poslovanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta