Od kod prihajajo komentarji na Novo24TV? Kovačič: Vsi, ki so se registrirali, naj si čim prej zamenjajo gesla

Gr.G.
08.09.2020 13:03

Pri analizi časa, kdaj uporabniki pišejo komentarje, je Matej Kovačič ugotovil, da začne število naraščati zgodaj zjutraj, doseže vrhunec okoli 12. ure in zopet okoli 19. ure. Ugotovil je tudi, iz katerih držav prihajajo komentatorji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Dr. Matej Kovačič, ki je v času svoje zaposlitve na komisiji za preprečevanje korupcije sodeloval tudi pri nastanku aplikacije Supervizor in je trenutno zaposlen na Inštitutu Jožef Stefan, je vzel pod drobnogled bazo podatkov, ki so jo hekerji skupine Anonymous nedavno ukradli pri vdoru v strežnike Nove24TV. V svoji analizi na spletni strani telefoncek.si avtor piše, da objava ne prinaša popolnoma nič zanimivega, razen indicev, da so upravljalci spletne strani Nova24TV na spletnem strežniku omogočali javni dostop do podatkovne baze z imenom baza.sql, ki je najverjetneje vsebovala arhiv njihovih vsebin.

Komentatorji iz Slovenije, ZDA in Egipta

Kot v svojem zapisu na spletu razkriva Kovačič, se v bazi nahaja 1.795.706 IP naslovov komentatorjev spletnih vsebin, od tega je 63.469 IP naslovov unikatnih. "Hitra analiza IP naslovov kaže, da je bilo največ komentarjev (pričakovano) napisanih iz Slovenije. Sledijo pa IP naslovi iz ZDA in, presenetljivo, iz Egipta (oznaka države: EG). Ali gre za uporabo posredniških strežnikov, lahko samo ugibamo, a površen pregled je pokazal, da so komentarji iz te države napisani (tudi) v slovenskem jeziku, komentatorji, ki so jih pisali, pa so pisali komentarje tudi iz slovenskih IP naslovov. Se pa vsi IP naslovi iz Egipta nahajajo pri istem operaterju (TE-AS)."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.