Od sobote v Slovenijo spet tudi s hitrim testom. Milejša pravila za trgovske centre, turistične nastanitve, prevzem hrane

02.06.2021 20:47
S ponedeljkom, 7. junijem, vlada sprošča omejitve pri izvajanju dimnikarskih storitev in gradbenih del. V celoti bo dovoljeno tudi izvajanje kongresne dejavnosti, morajo pa zaposleni in potrošniki izpolnjevati pogoj PCT, je odločila vlada.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače se ukinja prepoved konzumiranja prevzete hrane in pijače na prevzemnih mestih.

V bazen pod pogojem PCT, za trgovske centre pogoj 10 kvadratnih metrov

Novosti tudi pri ponujanju nastanitvenih storitev. Nastanitveni obrati, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko od ponedeljka ponujajo nastanitvene storitve do 45 nastanitvenih enot. Nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko ponujajo nastanitvene storitve do 75 % zasedenosti nastanitvenega obrata, kar velja tudi za kampe.

Bazeni bodo dostopni za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT, ta pogoj morajo imeti izpolnjen tudi zaposleni. Je pa vlada zasedenost razpoložljivih kapacitet omejila na 75 %.

Pri trgovskih centrih je po novem pogoj 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko v trgovskem centru.

Novosti pri vstopu v državo

Že od te sobote bo za vstop v državo ob negativnem testu PCR veljal spet tudi hitri test, če ni starejši od 48 ur. 

Test PCR je ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet in tudi v Turčiji, je odločila vlada.

Hitri test ustreza, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji in je naveden na skupnem evropskem seznamu hitrih antigenskih testov.

Za prebolevnike in cepljene ni sprememb in lahko vstopijo brez napotitve v karanteno.

Oseba, ki prihaja z območja, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu, torej je varno območje, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če dokaže, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu. Novo pri tem je, da mora oseba dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve, če je to obdobje krajše od pet dni. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temno rdečem seznamu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta