V Hrvaško mogoče vstopiti tudi z enim odmerkom cepiva, vendar pod določenim pogojem

M.R.
02.06.2021 13:02
Štab civilne zaščite naše južne sosede je nekoliko omilil pravila za vstop v Hrvaško za državljane Evropske unije. Tako je mogoče po novem vstopiti tudi le z enim odmerkom cepiva. Minister za notranje zadeve Davor Božinović pa je predstavil prehajanje meje za tiste, ki že imajo digitalno potrdilo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mejni prehod Dragonja
Reuters

Hrvaški spletni portal Dnevnik.hr poroča, da bo lahko glede na novo odločitev štaba civilne zaščite v Hrvaško vstopali vsi državljani Evropske unije, ki so bili cepljeni z enim odmerkom cepiva, a pogojno.

Tisti, ki so bili z enim odmerkom cepljeni s cepivom podjetij Pfizer, Moderna ali Gamaleya, lahko vstopijo 22 dni po prvem odmerku, vendar ne več kot 42 dni po tem. Tisti, ki so bili cepljeni z enim odmerkom AstraZenece, pa lahko na Hrvaško vstopijo 22 dni po cepljenju, vendar ne pozneje kot 84 dni po prejemu prvega odmerka. 

Sicer pa lahko brez potrdila o testiranju na Hrvaško vstopijo tudi vsi, ki so bili pred najmanj 14 dnevi cepljeni z dvema odmerkoma cepiva oziroma enim odmerkom, če gre za cepivo družbe Janssen. Vendar pa od prejema drugega odmerka ne sme miniti več kot 180 dni.

Tisti, ki niso bili cepljeni ali pa niso preboleli covida-19 v zadnjih 180 dneh, pa lahko vstopijo v Hrvaško s testom, ki ne sme biti starejši od 72 ur (prej je veljajlo, da ne sme biti starejši od 48 ur). 

Minister o prehajanju meje z digitalnim potrdilom

Na mejnem prehodu Obrežje pa je danes hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović s policisti demonstriral način vstopa na Hrvaško s pomočjo digitalnega covid potrdila. Ob tem je dejal, da postopek traja vsega 20 sekund. 

"V manj kot dveh mesecih smo uredili sistem, ki je v tem trenutku Hrvaško postavil v sam vrh držav, ki so sposobne brati digitalna potrdila," je povedal minister in dodal, da so vsi mejni prehodi opremljeni s tem sistemom. Za uporabo digitalnih covidnih potrdil so za zdaj po njegovih besedah pripravljene tudi Nemčija, Italija in Danska. 

"Vsi naši gosti, ki se prijavijo v portal Enter Croatia, lahko na tej platformi naložijo digitalno potrdilo in ta postopek, ki je na meji trajal 20 sekund, bo tam trajal še manj časa," pravi Božinović in dodaja, da bodo vse povezane baze pokazale, ali oseba izpolnjuje pogoje za prehod meje. Sistem je povezan tudi z Interpolom in Europolom. 

V zadnjih desetih dneh število turistov, ki prihajajo na Hrvaško, strmo narašča. Tako je predprejšnji konec tedna prvič v enem dnevu na Hrvaško vstopilo več kot 100.000 turistov, 55.000 jih je prišlo iz Nemčije, 8500 iz Avstrije, 8000 iz Poljske in 6000 iz Slovenije. 

Samo maja je na Hrvaško prišlo 452 tisoč turistov, ki so ustvarili 1,9 milijona nočitev. To je 412 odstotkov več prihodov kot maja lani in 256 odstotkov več nočitev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta