Odločitev ustavnega sodišča o pouku na daljavo je opozorilo vladi. Ne nanaša se na druge ukrepe za zajezitev epidemije! Toda ...

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
04.12.2020 14:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

"Odločitev ustavnega sodišča je nepričakovana, saj se v svojih prejšnjih odločitvah, ki so se nanašale na ukrepe za obvladovanje epidemije, ni postavilo na takšno stališče. Odloki sami niso omejili svoje veljavnosti in bi torej morali veljati, dokler niso razveljavljeni, in je bilo zato po mnenju vlade sprejemanje sklepov o podaljšanju ukrepov ustrezno."

To je odziv vladne službe za zakonodajo po četrtkovi odločitvi ustavnega sodišča, da vlada in ministrstvo  za izobraževanje v resnici nimata več pravne podlage za podaljševanje pouka na daljavo ter zaprte vzgojno-izobraževalne ustanove, ker ti ukrepi s sklepi iz začetka in potem še konca novembra niso bili ustrezno podaljšani, zato so ta trenutek neveljavni.   

Sedem ustavnih sodnikov (proti enemu) je predpisom vlade in ministrice za izobraževanje glede omejitev zbiranja v šolah in šolanja na daljavo torej odreklo formalno veljavo, ker niso bili objavljeni v Uradnem listu RS. Obenem pa je ustavno sodišče vladi in ministrstvu dalo tri dni, da situacijo popravijo. Torej da popravijo neustrezne akte. Ustavno soodišče ni reklo, da se morajo šole odpreti. Prav tako ni nikjer odločilo, da na primer ne veljajo drugi odloki in sklepi vlade o omejitvah in prepovedih (gibanja) zaradi epidemije covid-19. Pravzaprav je pristojnim poklonilo čas, da ustrezno formalizirajo ukrepe (za nazaj).

Ustavno sodišče je celo predpostavilo, da bo ministrstvo morda znova ocenilo, da zaradi epidemioloških razmer še ni čas za vrnitev v šolske klopi. Penostavljeno rečeno ustavno sodišče sporoča: morda boste vztrajali pri zaprtih šolah, ampak naredite to brez napake, pravno nesporno!   

Ali je ustavno sodišče določilo avtomatizem, torej da bi se odločitev o manku podlag za pouk na daljavo kakorkoli nanašala tudi na druge odloke oziroma ukrepe za zajezitev epidemije? Ni! Kljub temu pa je logična, četudi nikjer zapisana izpeljava, da bi moralo za vse druge ukrepe oziroma za njihova podaljšanja veljati enako. Da morajo biti pravno precizni. Pač, tu gre za velike in časovno dolge posege v svoboščine. In vlada ima zdaj tri dni, da ustrezno reagira. Vendar pa vsaj za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami zelo verjetno ne bo dovolj, da v vladi popravijo akte. Ustavno sodišče je že v četrtek dalo vedeti, da bi lahko bili ti programi izvzeti iz nadaljnjega zaprtja šol, ker lahko za izobraževanje teh otrok zaradi prepovedi v koronačasu nastanejo nepopravljive posledice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta