Janša predstavil načrt sproščanja ukrepov: Tudi v zeleni fazi bodo bari zaprti

M.R.
03.12.2020 13:14
Vlada je v sodelovanju s strokovno skupino za covid-19 in ministrstvom za zdravje določila kriterije za postopno rahljanje trenutno veljavnih ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19.
Twitter/jjansasds

Premier Janez Janša je na Twitterju zapisal, da je vlada na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine določila kriterije za odpravo omejitvenih ukrepov. "Zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti in le skupaj in z odgovornim ravnanjem lahko zmanjšamo obremenitve," je še zapisal Janša ter dodal priponko, ki ponazarja kriterije za različne faze rahljanja ukrepov.

Sedanji ukrepi predstavljajo tako imenovano črno fazo. Rdeča faza se lahko začne, ko bo 7-dnevno povprečje okužb padlo pod 1350, v bolnišnicah pa bo manj kot 1200 bolnikov s covid-19. Pri tej fazi bo vlada v omejenem obsegu sprostila javni potniški promet, odprla muzeje, knjižnice, galerije, začeli bodo delovati frizerski saloni in saloni za manikuro ter pedikuro.

Tretja je tako imenovana oranžna faza. Ta glede na kriterije, ki jih je objavil Janša, nastopi, ko bo 7-dnevno povprečje okužb manjše od tisoč, hkrati pa bo tudi v bolnišnicah manj kot tisoč bolnikov s covid-19. Temu pogoju sledijo odprtje servisnih dejavnosti, trgovin, vrtcev in šol za prvo triado učencev in učencev s posebnimi potrebami, dovoljene bodo športne aktivnosti na prostem, vključno s smučanjem. Dovoljeno bo tudi zbiranje do 10 oseb, odpravljena bo prepoved gibanja med občinami v vseh regijah, ki bodo dosegle to stanje. 

Četrta je tako imenovana rumena faza. Ta predvideva, da 7-dnevno povprečje okužb ne presega števila 600, hkrati pa mora biti v bolnišnicah manj kot 500 bolnikov. Pod tem pogojem bi se v šole vrnili vsi osnovnošolci in tudi zaključni letniki srednjih šol. Dovoljeno bo prehajanje med občinami in gibanje v nočnem času. 

Peta faza pa je tako imenovana zelena faza. Pogoj je, da 7-dnevno povprečje novih okužb pade pod 300. Takrat pa bi vlada umaknila vse omejitve, še naprej pa bo potrebno spoštovati higienske ukrepe in še naprej bodo ostali zaprti bari in diskoteke.

Ostrejša pravila za vstop na Hrvaško

Slovenska vlad je tudi tvitnila, da je Hrvaška s 1. decembrom uvedla strožje ukrepe, ki veljajo tudi za prebivalce Slovenije. Vstop na Hrvaško je možen samo z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur. Kdor ima možnost osamitve, lahko na Hrvaško vstopi brez testa in se testira na Hrvaškem.

Veljajo pa tudi izjeme: 

- delavci v ključnih dejavnostih,
- obmejni in napoteni delavci,
- sezonski delavci (vračanje v roku 12 ur),
- učenci, dijaki, študentje in stažisti v dnevnem izobraževanju (vračanje v roku 12 ur),
- vozniki v mednarodnem prometu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta