Odstopna izjava Tatjane Bobnar v državnem zboru, ministrstvo začasno prevzema Sanja Ajanović Hovnik

L. M.
12.12.2022 11:44

Premier Golob je v državni zbor poslal odstopno izjavo notranje ministrice Tatjane Bobnar. Do imenovanja naslednika Bobnar bo notranje ministrstvo začasno vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier je za vodenje notranjega ministrstva začasno pooblastil ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik.
Robert Balen

Predsednik vlade Robert Golob je predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič obvestil, da je v petek prejel pisno izjavo notranje ministrice Tatjane Bobnar, s katero ga je slednja obvestila, da odstopa s položaja ministrice. Državni zbor se bo z njenim odstopom seznanil v sredo, ko se začenja decembrsko redno zasedanje, s čimer bo Bobnar tudi prenehala ministrska funkcija, je pojasnila Klakočar Zupančič.

Golob je predsednico državnega zbora hkrati obvestil, da predlaga, da notranje ministrstvo do imenovanja naslednika Bobnar začasno vodi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Ta bo po besedah Klakočar Zupančič notranje ministrstvo vodila največ tri mesece oziroma do izbire novega ministra za notranje zadeve.

V javnosti že krožijo imena morebitnih naslednikov Bobnar

Po informacijah Dnevnika naj bi premier Golob sicer že opravil ožji izbor morebitnih kandidatov za novega notranjega ministra, a v njegovem kabinetu teh informacij ne komentirajo. Med potencialnimi kandidati se omenjata dosedanja državna sekretarja na notranjem ministrstvu Tina Heferle in Branko Lobnikar, ki jima bosta mandata prenehala, ko se poslanci v sredo seznanijo z odstopom ministrice. "To je tudi vse, kar v trenutku vem, je pa Winston Churchill rekel, da je en teden v politiki dolga doba," je dejal Lobnikar, ki je zanikal, da bi se s predsednikom vlade pogovarjal o možnosti, da nasledi Bobnarjevo. Lobnikar je sicer že prejšnji teden na vprašanje, ali bo zasedel mesto ministra za notranje zadeve, odgovoril, da ni kandidat za ta položaj. Heferle je prav tako poudarila, da se z Golobom o tej možnosti nista pogovarjala. Tako kot Lobnikar bo do srede še naprej opravljala svoje delo na ministrstvu. "Kaj bo od srede naprej, vam v tem trenutku še ne morem odgovoriti," je dodala Heferle.

Kot morebitna naslednika Bobnar se med drugim omenjata tudi svetovalec predsednika države Boruta Pahorja za nacionalno varnost Boštjan Šefic in nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu Sandi Čurin. Šefic je prejšnji teden zanikal, da bi se s komerkoli dogovarjal za vodenje ministrstva, danes pa je poudaril, da se v zadnjih dneh ni nič spremenilo. Ko bo premier Golob uradno predlagal naslednika Bobnar, se bo kandidat za novega ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga predstavil pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora. Če bo njegova predstavitev ocenjena kot uspešna, bo nato moral skozi sito poslank in poslancev še na plenarni seji državnega zbora.

Na zaslišanja bo moralo deset ministrskih kandidatov

To bi se lahko zgodilo v začetku januarja, ko bo zaradi reorganizacije vlade na zaslišanja v parlament moralo devet kandidatov za ministre, med njimi pa so tudi tri nova imena. To so Alenka Bratušek (Svoboda), ki bo prevzela ministrstvo za infrastrukturo, Darjo Felda (Svoboda), ki bo novi minister za vzgojo in izobraževanje, in Simon Maljevac (Levica), ki bo vodil novo ministrstvo za solidarno prihodnost. Šest dosedanjih ministrov bo moralo zaradi ustanovitve novih ministrstev ter preimenovanj in bistvenih sprememb resorjev znova na zagovor pred poslance. Kot deseti pa se bo moral pred poslanci predstaviti še naslednik Bobnar.

Rekonstrukcija vlade, kot jo predvideva novi zakon o vladi, o katerem smo volivci odločali na referendumu pred dvema tednoma, je sicer po besedah Klakočar Zupančičeve v pristojnosti premierja Goloba. "Načeloma pa bo rekonstrukcija vlade lahko potekala takrat, ko bo začel veljati nov zakon o vladi." Do uveljavitve zakonov, ki so bili predmet referendumov, bo prišlo po tem, ko bo Državna volilna komisija (DVK) sprejela poročilo o uradnih izidih referendumov in ko bo državni zbor razglasil rezultate. "Mislim, da začnejo veljati drugi dan po objavi v uradnem listu," je še dodala Klakočar Zupančič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta