Marta Kos omenja Tatjano Bobnar in zapušča Roberta Goloba, Dominika Švarc Pipan izpostavlja žaljivke in grožnje

DR
12.12.2022 11:04

Septembra je Marta Kos odstopila z mesta podpredsednice Gibanja Svoboda, sedaj pa iz Golobove stranke tudi izstopa. Kaj je zapisala ob izstopu?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
To ni več moja stranka, o Gibanju Svoboda pravi Marta Kos.
Žiga Živulovič Jr.

"To ni več moja stranka. Odločila sem se, da izstopim iz Gibanja Svoboda. O tem koraku sem premišljevala že nekaj časa in odločitev sem sprejela po tehtnem razmisleku.

Ponosna sem, da je Gibanju Svoboda pred parlamentarnimi volitvami uspelo zbrati predstavnike tistih naprednih sil, ki so po dveh težkih letih nazadnjaštva vrnile ljudem dostojanstvo in upanje v prihodnost.

Skupaj smo se odločili, da delamo tisto, kar je najboljše za našo Slovenijo, v dobro vseh državljank in državljanov. V stranko smo se vključevali ljudje z različnih koncev, z različnimi prepričanji in idejami. Ta različnost je bila naša prednost. Ni bilo enoumja, krepili smo kulturo dialoga, se znali poslušati in tako odločati.

Moj izstop iz stranke je neposredna podpora Tatjani Bobnar, pravi Marta Kos.
Tomaž Skale

Razmere, ki so povzročile okoliščine, zaradi katerih sem odstopila od kandidature za predsednico države, zaradi česar sem pozneje odstopila tudi kot podpredsednica stranke, se niso spremenile. Nasprotno, ostajajo enake in se zaostrujejo.

Na to kaže tudi trenutni konflikt glede Tatjane Bobnar in njen odstop z mesta ministrice za notranje zadeve.

Vedno sem zastopala demokratična načela, strokovnost, vrednote nekoruptivnosti, enakopravnosti in človekovih pravic. Enako lahko trdim za Tatjano Bobnar. Vse njeno delovanje je bilo vedno zavezano tem načelom.

Moj odstop je zato tudi neposredna podpora Tatjani Bobnar.

In hkrati svarilo, da prihodnost spoštovanja demokratičnih standardov ne sme biti odvisna od nekaj posameznikov, temveč od kulture dialoga, ki temelji na vrednotah.

Predvsem tistih, ki smo si jih v Gibanju Svoboda izbrali za najpomembnejše: spoštovanje, svoboda, odgovornost in zaupanje."

Na izstop Marte Kos so se odzvali tudi v Gibanju Svoboda: "Gre za osebno odločitev Marte Kos, zato je v stranki dodatno ne bomo komentirali. Članstvo v stranki je prostovoljno in veseli nas, da se Gibanju Svoboda zaradi naših dosedanjih dosežkov, izpolnjevanja predvolilnih obljub in zavezanosti našim vrednotam vsak dan pridružujejo novi člani." Predsednica državnega zbora in podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič prav tako ni hotela komentirati izstopa Kos iz stranke: "Gospa Marta Kos je iz stranke izstopila iz osebnih razlogov, vsaj tako jaz razumem njeno izjavo. Osebnih razlogov ne bom komentirala, to ni prav."

Dominika Švarc Pipan: Prejemam žaljivke in tudi grožnje

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan pa je prek Facebooka sporočila, da jo žalosti, ker je zaradi svojega nastopa na četrtkovi novinarski konferenci vlade prejela številne žaljive komentarje in sporočila, pa tudi grožnje. "V politiki se človek tega sicer navadi, tokrat pa me žalosti zato, ker se od mene očitno pričakuje, da se bom opredeljevala (tudi) do trditev in domnev, ki so bile predane v obravnavo tožilstvu in KPK. Ki jih lahko ustrezno raziščejo, preverijo in dokažejo - ali ovržejo - in po potrebi ustrezno sankcionirajo, le za to pristojni organi. Ne pa, ob pomanjkanju informacij, javno mnenje," je zapisala ministrica.

Švarc Pipan je na novinarski konferenci vlade zavrnila očitke o političnih pritiskih na delo policije, ki sta jih v svojih pojasnilih premierju Golobu nanizala vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav in Bobnar. Pravosodna ministrica je med drugim spomnila, da generalnega direktorja policije na predlog notranjega ministra imenuje vlada. Novinarsko konferenco, na kateri sta nastopila tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu Branko Lobnikar in državna sekretarka v premierjevem kabinetu Maša Kociper, je v intervjuju za Delo komentirala tudi ministrica Bobnar. Kot je poudarila, jo je način, kako so njeni kolegi pojasnjevali zakonsko podlago, kdo lahko imenuje generalnega direktorja policije in kdo ne, negativno presenetil.

Dominika Švarc Pipan zaradi nastopa na novinarski konferenci vlade prejema žaljivke in grožnje.
Robert Balen

Švarc Pipan je poudarila, da jo žalostijo pričakovanja, da bo ob trditvah, da naj bi prišlo do nezakonitega vmešavanja v delo policije, kot ministrica za pravosodje komentirala odprte preiskave pred KPK in odprte predkazenske postopke tožilstva: "Kakšna ironija, kakšna kontradikcija. Nerazumevanje, da bi prav takšno komentiranje ali opredeljevanje nedvomno pomenilo poseg v delo neodvisnih državnih organov. Meje mojih pristojnosti so povsem jasno določene in dosledno jih bom spoštovala. Spoštovanje pravne države je namreč tudi to."

Kot je poudarila, skoraj vsak dan od nastopa mandata prejema pisma in sporočila s prošnjami ljudmi, ki so razočarani zaradi poteka svojih pravosodnih zadev in ki jo pozivajo, naj poseže v postopke in jim pomaga: "Izjemno težak je občutek nemoči, da kot ministrica za pravosodje enostavno ne smem, tudi ko razumem in ko bi kot človek želela neposredno pomagati. Ta občutek lajša edino zavest, da lahko v okviru svojih pristojnosti pomagam izboljšati delovanje sistema, vsaj poskušam, sprejeti sistemske in druge ukrepe, ki mi jih ustavni red dopušča, in upati, da bodo tisti pravi, da bodo postopki tekli bolj učinkovito, transparentno, pravično."

To s svojo ekipo tudi počnem, pripravljamo ukrepe in spremembe zakonodaje ter izvajamo nadzor, kolikor je ta dopuščen, je zatrdila Švarc Pipan. "Ne da se čez noč, a delamo karseda intenzivno. Žaljivke, grožnje (neredko tudi nasilne), ne bodo pripomogle k temu, da se kaj spremeni. Kvečjemu znajo komu, ki bi kaj lahko spremenil, vzeti motivacijo, da bi vztrajal. Meni je, vsaj zaenkrat, ne bodo (k sreči, ali pa za koga tudi ne). Ker verjamem, da delamo po svojih najboljših močeh in lahko marsikaj spremenimo na bolje. Občutim pa kot obžalovanja vredno, da toliko ljudi razume stvari le črno-belo, začinjeno s ščepcem agresije. Tudi tisti, ki s sklicevanjem na spoštovanje pravne države, od mene pričakujejo njeno nespoštovanje. Čez to mejo ne bom šla nikoli, zlasti pa ne zato, ker bi mi to nemara prineslo lepše komentarje od teh, ki jih prejemam v zadnjih dneh, ali popularnost pri tistih, ki sodijo brez poznavanja dejstev. Apeliram pa, vseeno - bodimo vendarle bolj racionalni, preudarni in spoštljivi," je še poudarila pravosodna ministrica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta