Odstrel medveda: Število določila stroka

Andreja Kutin Andreja Kutin
13.04.2023 19:00

Ker se je število rjavih medvedov pri nas že bližalo številu 1100, je stroka letos določila nekoliko višji odstrel medveda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rjavi medved
Arhiv Zgs

Ministrstvo za naravne vire in prostor je danes izdalo dovoljenje za odvzem iz narave z odstrelom 230 rjavih medvedov. "Dovoljenje zadeva območja z največjo gostoto rjavih medvedov; gre za 122 lovišč v upravljanju lovskih družin ter lovišč s posebnim namenom," pojasnjujejo na ministrstvu.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je poudaril, da je "ministrstvo pred odločitvijo temeljito proučilo vse druge možnosti za preprečevanje konfliktov". Stroka, pa tudi združenja kmetov, že dalj časa opozarjajo, da je število medvedov preseglo še vzdržne meje za sobivanje človeka in medveda. Dr. Klemen Jerina iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da se "bomo z letošnjim odvzemom približali številki 800, ki je cilj za obvladljivo sobivanje". S politiko regulacije populacije medvedov bomo nadaljevali in cilj je, da v prihodnjih letih pridemo na sprejemljivo številko. Po oceni raziskave pa je spomladi leta 2022 to število bilo že skoraj 1100, še dodajajo na ministrstvu ter: "Ker pri tako povečanem številu niti odstranitev z določenega območja s preselitvijo na drugo mesto v naravi in zadrževanje v ujetništvu ne prideta v poštev, je bil med vsemi razpoložljivimi možnostmi izbran odstrel."

Odvzem bo selektiven, saj so v dovoljenju natančno določena območja, kjer bo odvzem iz narave dovoljen. Gre za območje med Cerknico, Ložem, Ribnico, Vidmom in Grosupljem, ter Čičerijo in južnimi obronki Ljubljanskega barja. Gre za območja z večjimi gostotami medvedov, posebna pozornost pa je namenjena območjem, kjer so bili zabeleženi konflikti. Odvzem bo razporejen po masnih kategorijah in na ta način tudi nadzorovan glede starostne in spolne sestave. Selektivnost omogoča tudi predpisan način odstrela: dovoljen je le z visoke preže, kar zaradi boljše vidnosti preprečuje napake pri oceni teže medveda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta