Počivalšek pojasnil spremembo odloka, ki bo začela veljati v četrtek: Želim si, da bi nas državljani razumeli

M.R.
21.10.2020 12:07

Vlada je sprejela odlok, ki od jutri dalje predvideva zaprtje kinematografov in kulturnih ustanov, razen nekaterih izjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek
STA

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je povedal, da je Slovenija prišla do točke, ki zahteva hitre in učinkovite rešitve. Zato je vlada sprejela spremembo odloka, ki bo začela veljati jutri. Tako se od jutri dalje prepoveduje ponujanje storitev v kinematografih in kulturnih ustanovah, pravi Počivalšek. Izjema so le galerije, muzeji, arhivi in knjižnice, vendar ob upoštevanju omejitve ena oseba na 20 kvadratnih metrov. 

V rdečih regijah je opravljanje gostinske dejavnosti prepovedano, v oranžnih pa so gostinski obrati lahko odprti med 6. in 21. uro. Hrano in pijačo lahko strežejo le za mizami, je povedal Počivalšek. V nastanitvenih obratih, ne glede na obarvanost regije, veljajo enaki pogoji, vendar pa so lahko postreženi le gosti, ki so tam nastanjeni. 

Sicer pa je ne glede na obarvanost regije dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti: 

- v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost izključno za svoje zaposlene oz. varovance - na primer v bolnišnicah in menzah,

- v primerih dostave hrane in pijače,

- za osebni prevzem hrane in pijače. 

Število oseb, v katerih se izvaja dejavnost ponudbe in prodaja blaga ter storitev, se omeji na 20 kvadratnih metrov za posamezno stranko. Če je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov, je lahko v njem zgolj ena stranka. To velja tudi za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah, kjer je prej veljala omejitev, da je lahko v prostoru le ena stranka. Fitnes centri v rdečih regijah ostajajo zaprti, v oranžnih pa velja pravilo ene osebe na 20 kvadratnih metrov.

Počivalšek poudarja, da so upravljavci trgovskih centrov in trgovci dolžni upoštevati pravila, ki urejajo maksimalno število strank v prostoru. V nasprotnem primeru ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet oz. opravljanja dejavnosti. 

"Zavedamo se, da vsakodnevne spremembe in prilagajanje razmeram niso enostavne in da vplivajo na marsikoga. Ravno zato moramo vsi skupaj združiti moči, da bo ta težka preizkušnja, enkrat, čim prej, za nami. To je v tem trenutku tudi prvi cilj te vlade. Želim si, da bi ga ponotranjili vsi državljani in nas razumeli vsaj v tem, da zaostrovanje razmer ni nekaj, kar bi si želeli ali izbrali. V tem trenutku je to edina logična rešitev in odločitev, da omejimo širjenje koronavirusa," je poudaril Počivalšek. Zaključil je, da je treba pokazati odgovornost do sebe, družbe in skupne blaginje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta