(ODZIVI) "Moja projekcija je, da se bo stanje še zaostrilo in pripeljalo na sam rob hladne državljanske vojne"

B.P., TMI
27.11.2022 21:00

Izide referendumov komentirajo Boris Vezjak, Marko Crnkovič, Helena Milinković, Biserka Marolt Meden in Darja Matjašec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Vezjak: "Pahor se obnaša, kakor da je razvil postravmatsko stresno motnjo, najbrž povezano z iskanjem nenadoma zmanjšane pozornosti zase."
Igor Napast

 Boris Vezjak, filozof: "Referendumski trojček je bil samo še eden od obupnih manevrov, s katerim je Janša želel poriniti železno palico v kolesje Golobove vlade in ga na silo ustaviti, tokrat z veliko ihte in v svojem prepoznavnem destruktivnem slogu. Računica se mu ni izšla in močan vtis, da hitro postaja politični luzer, se bo po izgubljenih aprilskih volitvah še poglobil. Nesporno je za demokracijo v državi in neodvisnost medijev najpomembnejša podpora novemu zakonu o RTV Slovenija, kar obeta začetek procesa dolgo pričakovane rešitve hirajočega javnega servisa v zadnjih izdihljajih. Ni dvoma, da bo prvak SDS s svojo četico jurišnikov na RTV po porazu še zaostril načrt popolnega uničenja hiše, ker drugih kart v rokah več nima. V naslednjem mesecu ali dveh lahko pričakujemo radikalizacijo situacije. Golobova vlada pa se bo hkrati morala zamisliti nad zmerno slabim rezultatom zakona o vladi, ki večjega števila državljanov, tudi levosredinske orientacije, ni prepričal. Priložnost za nekaj samokritike, ki jo pri njej vedno bolj pogrešamo."

Helena Milinković, Koordinacija novinarskih sindikatov RTV: 

Robert Balen

"Državljani in državljanke so dali jasno sporočilo, da pričakujejo, da se politika umakne iz javnega medijskega servisa. Po 190 dneh, odkar smo začeli stavko, je to še ena potrditev, da javnost želi profesionalen, avtonomen in kakovosten javni medij, brez cenzure in brez političnih diktatov programskih vsebin. Stavkovni odbor je hvaležen za vso podporo noveli zakona in solidarnostni podpori zaposlenim na največjem mediju v državi. Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo javnosti, da nam je stala ob strani v času najhujših preizkušenj, s katerimi se soočamo kot kolektivi zaposlenih in s katerimi se sooča javna RTV kot institucija posebnega kulturnega pomena. Naš boj za uredniško in novinarsko avtonomijo, za profesionalno javno RTV s tem zdaleč ni končan. S potrditvijo novele zakona se obdobje reforme javne RTV šele začenja, na profesionalni in odgovorni do javnosti javni RTV bomo vztrajali še naprej. Zavezništva z javnostjo, ki se je v zadnjem letu še okrepilo, ne bomo izdali. Hvala javnost, to je tvoja zmaga - naša skupna zmaga!

Robert Balen

 Marko Crnkovič, publicist: "Prvi nauk zmage na vseh treh referendumih je, da so bluzenje, laganje in manipulacija nesmrtna duša slovenskega desničarstva, kakršnega je sforsirala in uveljavila nora SDS. Meni se to totalno gnusi. Sorry. Tako je recimo Grims v svoji prvi izjavi po objavi rezultatov rekel, da je Slovenija ta hip podobna Nemčiji leta 1933. Imeli smo tri svobodne, demokratične, četudi nadležne referendume, tip pa to potem primerja - zadihan in malone penast od razočaranja (si ne morem kaj, da ne bi privoščljivo opazil) - … z nastankom Tretjega rajha … Tu smo. To je to stanje duha. Drugi nauk dobljenih referendumov pa je, da desnica to poskuša zdaj prikazati kot nekaj slabega, kot enoumje, kot atmosfero strahu - citiram oportunističnega pussyja Boštjana M. Turka - in kot koncentracijo oblasti, ki si jo je Gibanje Svoboda s svojimi pribočniki nakopičilo, kar da je ponovitev zgodbe iz leta 1945. Zmaga je skratka Pirova. Šampanjcev ne bomo odpirali, ker ne bomo imeli s kom nazdravljati in ker ne bo imelo smisla. Moja projekcija je, da se bo stanje še zaostrilo in pripeljalo na sam rob hladne državljanske vojne. Če že nismo tam. Srali nam bodo na glavo s tem, da jih je strah in da živimo pod fašistično oblastjo. In vedno huje bo. Pa če še desetkrat izgubijo referendum in volitve. Amen."

Biserka Marolt Meden pravi, da zamer ne drži v sebi.
Arhiv Večera

Biserka Marolt Meden, Srebrna nit - združenje za dostojno starost: "Izid referenduma kaže, da ljudje razumejo argumente, zakaj je potreben zamik pri izvajanju zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je sprejela prejšnja vlada. To vlado zdaj čaka izjemno zahtevna naloga. Ljudje od nje pričakujejo, da bo končno uredila dolgotrajno oskrbo tako, kot je obljubila, in zanjo zagotovila sistemske vire financiranja. Torej, da bo vsem, ki bodo potrebovali pomoč, bodisi v domačem okolju ali v institucijah, ta tudi dejansko dostopna. Da bo pri tem upoštevala načelo solidarnosti in nihče ne bo imel manj pravic. Pričakujem, da bo vladna koalicija pri popravkih zakona o dolgotrajni oskrbi in pravilnikov vključila in upoštevala stroko."

Nataša Juhnov

 Darja Matjašec, krajinska arhitektka: "Po pričakovanju je sprememba vladnega zakona dobila najmanjšo podporo državljanov. Upam si trditi, da zaradi tega, ker zakona ni potrdila večina okoljskih aktivistov in strokovnjakov, ki delujejo na področju varstva okolja in urejanja prostora. Vladni zakon namreč razgrajuje MOP in okoljski resor ter podnebje pripoji k energetskemu. Prva dva resorja sta izrazito varstvena, drugi pa je razvojni resor, kar je težko združljivo. Usklajevanje med razvojnimi in varstvenimi cilji opravlja MOP, k temu pa bodo zdaj po novem dodani še naravni viri, ki pa so del okolja, tako da do teh rošad okoljska in prostorska stroka zagotovo gojita veliko nezaupanja in nas upravičeno skrbi energetski lobi, ki pa je lahko učinkovit le od nižanja standardov varovanja okolja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta