Odzval se je Akos glede Vodeba na TV3, Zbor za republiko pa meni, da so svoboda govora tudi žaljiva mnenja in besede

Miha Raičevič Miha Raičevič
09.10.2023 11:02

Agencija za komunikacijska omrežja (Akos) je junija izdala odločbo za televizijsko postajo TV3, ki se nanaša na gostovanje Romana Vodeba v oddaji Faktor. Zdaj se je oglasil Zbor za republiko, odgovarja tudi Akos.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na YouTubu se še vedno predvaja sporna oddaja, v kateri ni besedila, ki ga je v odločbi določil Akos.
YouTube/TV3 Slovenija

V junijski odločbi je Akos ugotovil spodbujanje sovraštva na podlagi spola. Roman Vodeb in voditelj Aljuš Pertinač sta, kot je zapisal Akos, "razširjala žaljiv, izključevalen in diskriminatoren, na podlagi osebne okoliščine spola temelječ govor, ter v ta namen dehumanizirala ženski spol, s čimer sta prestopila namen obravnave za javnost pomembne teme ter spodbujala občutke zavrnitve, nesprejemanja in sovraštva do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi spola"

Akos je z odločbo televiziji TV3 naložil, da v vsakem trenutku ponovnega predvajanja oddaje, prvič so jo predvajali 20. oktobra lani, objavi tudi jasno obvestilo z besedilom: "V oddaji je bilo s strani Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije ugotovljeno spodbujanje sovraštva do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi spola."

V sporni oddaji so govorili o predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič. Vodeb je med drugim izustil tudi besede, kot so "podivjana kobila", in ji očital ločitev: "Ona daje kariero pred materinstvo, za nameček se pa še loči. Hlepi po neki karieri, pa dva majhna otroka ima." 

Zbor za republiko želi umik odločbe

Pretekli teden se je na Akosovo odločbo odzval Zbor za republiko oziroma njegov Svet za zaščito svobode govora (SZSG), kjer menijo, da gre za primer "nezaslišanega posega oblasti v svobodo izražanja". Dodajajo, da je zahteva v odločbi Akosa skrb vzbujajoča, saj da gre za neposredno vmešavanje oblasti v uredniško politiko medija v zasebni lasti in da to pomeni poseg v zasebno lastnino. 

"Če se je predsednica DZ RS počutila užaljeno, ima vse možnosti in neodtujljivo pravico, da sproži ustrezne civilne pravne postopke. Nikakor pa v ta odnos med dvema posameznikoma ne sme posegati oblast," so zapisali v sporočilu za javnost. Po mnenju Zbora za republiko bi se moral Akos zavedati, da svoboda govora pomeni tudi to, da lahko posameznik brez strahu pred sankcijami izreče besede in mnenja, ki so "nepriljubljena in mestoma celo žaljiva". Zato pričakujejo, da bo Akos svoj sklep preklical in umaknil. Pod izjavo za javnost Zbora za republiko se je podpisal Jože Biščak, sicer predsednik SZSG.

Akos: Izdajatelj ni izvršil odločbe

V odzivu je Akos zapisal, da je neodvisen regulatoren organ in da razsoja v skladu z veljavno zakonodajo. V Akosu so tudi zavrnili navedbe, s katerimi se njenim strokovnim odločitvam pripisuje politični predznak in ustvarjanje vtisa, da "deluje kot podaljšek katerekoli aktualne politike"

Poleg tega pa je Akos ugotovil, da TV3 po preteku roka za izvršitev odločbe, izdane sredi junija, odločbe ni izvršil v celoti. Zato je bil uveden postopek upravne izvršbe, ki pomeni nadaljnje korake k izvršitvi. Poudarjajo tudi, da gre za pravnomočno odločbo, saj izdajatelj ni izkoristil možnosti pritožbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta