OECD kritizira Slovenijo glede slabega nadzora nad podkupovanjem iz tujine

ZUR
18.03.2021 13:22
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je objavila poročilo stanju v Sloveniji, ki ni prav nič laskavo ne za sedanjo ne za prejšnje vlade. V njem ugotavljajo, da v Sloveniji že dve desetletji ni bilo že nobenega sojenja zaradi podkupovanja iz tujine. Skrbijo jih informacije o političnem vmešavanju v delo organov, ki preiskujejo korupcijo, in onemogočanje dela medijev, da preiskujejo korupcijo. Pri tem sicer dodajajo, da je bilo več preiskav uvedenih prav na podlagi poročanja medijev.

Pri OECD so zato izdali več priporočil. Med drugim, da naj postane preiskovanje korupcije iz tujine boljše in hitrejše, naj se zaščiti neodvinost organov pregona in agencij, ki se ukvarjajo s tem področjem, ter naj se izboljša izobraževanje tistih, ki se ukvarjajo s preiskavo tovrstnih dejanj. Kot pozitivno v poročilu izpostavljajo predvsem delo medijev na tem področju in to, da ima Slovenija zakonsko dobro urejeno zaščito tako imenovanih žvižgačev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta