Okuženih 1308 ljudi, na intenzivi zdravijo 27-letnika s covidom-19. Bojana Beović: Potrdil o cepljenju ni smiselno časovno omejevati

21.09.2021 10:11
V ponedeljek opravili 5728 PCR testov, odstotek okuženih je znašal 22,8 odstotka. Trije bolniki so umrli.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V ponedeljek je bilo ob 5728 narejenih PCR testih potrjenih 1308 primerov, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih je tako znašal 22,8 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 40.486 hitrih antigentskih testov.

Po podatkih Sledilnika Covid-19 je bilo včeraj hospitaliziranih 55 ljudi s covidom, skupno jih je v bolnišnici 378 ljudi. Intenzivno nego potrbujeta 102 bolnika. Najmlajši bolnik s covidom-19 je star 21 let, na intenzivnem oddelku pa zdravijo 27-letnika. Trije bolniki so umrli.

Po ocenah NIJZ je v državi okuženih 13.657 ljudi. 14-dnevna pojavnost pa znaša 647,6. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.093.723 ljudi, z vsemi odmerki pa 971.401, še kažejo podatki NIJZ.

Rast števila okuženih se umirja, o trajanju zaščite pri cepljenih še ne vemo dovolj

"Večja zasedenost postelj na intenzivni negi odraža večjo sposobnost delta različice virusa pri povzročanju hude bolezni," je na novinarski konferenci dejala Bojana Beović, predsednica zdravniške zbornice in vodja svetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ. Situacijo glede števila sprejemov v zadnjih nekaj dneh in blagega naraščanja okužb v zadnjih dveh dneh je ocenila kot optimistično. Rezultatov še ne gre pripisati množičnemu cepljenju prejšnji teden, je pojasnila in dodala, da gre najverjetneje za učinke zaostrovanja pogoja PCT. Ob tem je poudarila, da je za ocene o obračanju krivulje okuženih preuranjeno govoriti.

Da bi zaustavili kroženje delta različice virusa covid-19, Beovićeva ocenjuje, da bi moralo biti cepljenih 80 odstotkov populacije ali več. Poudarila je, da cepljenje sorazmerno dobro ščiti pred hudim potekom bolezni, ki ga povzroči okužba. Pojasnila pa je tudi, da zaenkrat še ni podatkov o veljavnosti zaščite pri polno cepljenih z dvema odmerkoma, zato je o tretji dozi še težko govoriti. V zvezi s tem se ji zdi zaenkrat smiselno časovno neomejevati potrdil o cepljenju. 

Zmanjkalo Janssena, vlada bo zagotovila dodatne odmerke

Koordinator za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je v izjavi za medije ob razpravi o obveznem cepljenju potrdil, da se vlada trudi zagotoviti dodatne količine cepiva proizvajalca Janssen, poleg odmerkov, ki so Sloveniji zagotovljeni glede na delež prebivalstva znotraj Evropske unije.

Cepiva Janssen je v prejšnjem tednu v nekaterih cepilnih centrih zaradi velikega zanimanja namreč zmanjkalo. Gre za cepivo, pri katerem je za razliko od ostalih cepiv potreben samo en odmerek, pogoj cepljenosti iz niza PCT pa začne veljati takoj po prejemu odmerka.

Po besedah Kacina so prejšnji teden cepilni centri prejeli 130.000 odmerkov vseh štirih cepiv proti covidu-19, danes pa jim bodo dostavili še 95.000 odmerkov. "V četrtek bo šlo v razvoz še 21.000 odmerkov cepiva Jannsen, ki jih pričakujemo jutri," je pojasnil Kacin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta