Omilitev ukrepov na meji s Hrvaško: Kako do potrebnih brezplačnih potrdil?

Miha Raičevič Miha Raičevič
21.05.2021 06:00
Ali za prehod meje s Hrvaško zadostuje potrdilo, ki ga lahko vsak dobi brezplačno? Kako in kje ga lahko dobi posameznik in ali je dovolj tudi cepilni kartonček?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Očitno bo kljub manj okužbam in višji precepljenosti ter prebolelosti tudi letošnje poletje gneča na meji s Hrvaško.
Igor Napast

V tem letnem času pred epidemijo covida-19 so slovenski lastniki nepremičnin, prikolic in plovil na Hrvaškem že množično vsak konec tedna, nekateri pa tudi za dalj časa, drli čez mejo in urejali vse potrebno za poletne počitnice. Tako množičnih prehodov meje zaradi izbruha koronavirusov lani in letos ni bilo. Sicer so med vikendom avtoceste polne vozil, vendar hodijo ljudje po večini na izlet ali krajši dopust na slovensko Obalo oziroma na druge priljubljene izletniške točke.

Predčasno do drugega odmerka AstraZenece

Ker pa se približujejo počitnice in ker se epidemiološka slika izboljšuje, politiki pripravljajo ukrepe, ki bodo omogočili varne prehode meje. Na Hrvaško je že zdaj mogoče priti pod določenimi pogoji. Opravljen mora biti test na koronavirus (hitri ali PCR), ki ne sme biti starejši od 48 ur, lahko pa mejo prehajajo tudi tisti, ki so bili že dvakrat cepljeni, vendar šele 14 dni po drugem odmerku. Prav tako lahko gredo čez mejo tisti, ki so v zadnjih šestih mesecih preboleli covid-19. To lahko dokažejo s potrdilom o pozitivnem PCR-testu, ki mora biti starejši od enajst dni, ali pa z zdravniškim potrdilom o prebolelosti.

Minister za zdravje Janez Poklukar je že pretekli teden dejal, da pogovori s hrvaškim kolegom potekajo tudi o tem, da bi lahko na Hrvaško vstopili slovenski državljani, ki so bili enkrat cepljeni s cepivom AstraZenece. A ti pogovori še vedno potekajo, ko bodo končani, pa bodo o tem obvestili javnost, so nam v zadnjih dneh zatrdili na ministrstvih za zdravje v Ljubljani in v Zagrebu.

Hkrati pa je minister Poklukar v torek dejal, da tisti, ki si želijo predčasno dobiti drugi odmerek cepiva AstraZenece, lahko to sporočijo zdravstvenemu domu. Če tega ne bodo storili, jim bo zdravstveni dom poslal vabilo po dvanajstih tednih po prvem cepljenju, če datuma za drugi odmerek niso dobili že, ko so prejeli prvega. In ni malo ljudi, ki želijo čez mejo s potrdilom o cepljenju ali opravljenem hitrem testu. Poklukar je v torek dejal, da mora izvajalec cepljenja vsakemu izdati tudi potrdilo o cepljenju. Brezplačno, saj da izdajo potrdila zajema stroškovnik cepljenja. Tudi hitri testi so za vse državljane brezplačni, a izvajalci potrdila ne natisnejo brezplačno. Zanj zaračunavajo različne vsote. Na ministrstvu za zdravje so zatrdili, da je sicer priporočilo ministrstva, da bi bila ta potrdila brezplačna.

Kako do brezplačnega potrdila

Na ministrstvih za zdravje in za notranje zadeve smo preverili, kako je s potrdilom, ki si ga lahko vsak natisne prek portala zVEM. Ga bodo policisti upoštevali pri tistih, ki želijo z njim čez mejo, v gostilno ali pa v hotel oziroma v kako drugo najeto namestitveno enoto?

Na notranjem ministrstvu pojasnjujejo, da zadostuje potrdilo, ki si ga lahko prebivalec Slovenije na portalu zVEM natisne brezplačno. Tam lahko dobi tako potrdilo o opravljenih testih (hitrih in PCR) kot potrdilo o cepljenju. Zato smo še pri hrvaškem notranjem ministrstvu preverili, ali bi policist na meji kot zadostno dokazilo sprejel potrdilo o testiranju s portala zVEM. Odgovorili so, da mora biti na potrdilu naveden tip testa, izdati ga mora zdravstvena ustanova ali laboratorij in potrditi ga mora zdravnik. "SMS-sporočilo o rezultatu testa, ki ga prejme posameznik, ni sprejemljivo, saj ne zajema navedenih podatkov," so dodali. Ker iz njihovega odgovora ni bilo jasno, ali bi hrvaški policist sprejel tudi potrdilo s portala zVEM, smo jim poslali primer potrdila, in odgovorili so nam, da je tako potrdilo zadostno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta