Kdaj bo mogoče vstopiti na Hrvaško z enim odmerkom AstraZenece? Ministrstvo tako odgovarja ...

M.R.
14.05.2021 12:22
Na ministrstvu za zdravje smo preverjali, v kateri fazi so pogovori o pogojih za prehajanje meje med Slovenijo in Hrvaško.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mejni prehod Dragonja (fotografija je simbolična).
Tomaž Ranc

Minister za zdravje Janez Poklukar je že v sredo izrazil upanje, da bosta Slovenija in Hrvaška dosegli dogovor o prehajanju meje z zgolj prvim odmerkom cepiva AstraZenece

O tem se Poklukar pogovarja s hrvaškim kolegom Vilijem Berošem. Včeraj popoldne so nam z ministrstva za zdravje odgovorili, da so pogovori še vedno v teku in da ni za zdaj nič novega. "Takoj ko bo znanega kaj več, bo javnost o tem tudi obveščena," so dodali. Vprašanja smo naslovili tudi na hrvaško ministrstvo za zdravje, a odgovorov še nismo prejeli. 

Da se o omenjeni temi ministra obeh držav intenzivno pogovarjata, je že v ponedeljek govoril tudi notranji minister Aleš Hojs in izrazil prepričanje, da zadržkov za takšen dogovor, kakršne je hrvaška stran imela še pred časom, zdaj ne bi smelo biti več, saj se epidemiološka slika v Sloveniji v zadnjem času izboljšuje.

Možnosti vstopa na Hrvaško

- Prva možnost

Vstop je dovoljen vsem, ki predložijo negativen PCR ali hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur. Testirati se morajo tudi otroci, starejši od sedmih let.

- Druga možnost

Vstop je dovoljen cepljenim z obema odmerkoma in je od drugega cepljenja preteklo najmanj 14 dni. En odmerek je zadosten le za cepiva, ki predvidevajo samo en odmerek. Za zdaj je to le cepivo Janssen.

- Tretja možnost

Ena od možnosti je tudi, da ste covid že preboleli. V tem primeru greste lahko na Hrvaško, če je od pozitivnega PCR ali hitrega testa preteklo najmanj 11 dni in ne več kot 180 dni.

- Četrta možnost

Še ena od možnosti je, da ste kadarkoli preboleli covid-19 in bili cepljeni zgolj z enim odmerkom. V tem primeru lahko pridete na Hrvaško še pet mesecev po cepljenju. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta