Opozicija bo skušala zamenjati Janševo vlado s "koalicijo ustavnega loka". Kaj pravijo koalicijske partnerice?

M.R., Ž.V., U.E.
07.10.2020 09:06

Vodje opozicijskih strank LMŠ, SD, Levice in SAB naj bi se pogovarjali z ekonomistom Jožetom P. Damijanom glede tega, da bi kot mandatar vodil novo vlado. Po poročanju Dela naj bi bil ta pripravljen postati nov mandatar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože P. Damijan
Robert Balen

Ekonomist Jože P. Damijan je omenjenim prvakom strank poslal dokument z naslovom Koalicija ustavnega loka, v katerem je skupaj s svojimi somišljeniki zapisal, da največja vladajoča stranka SDS neprikrito izvršuje neizrečen poskus, da z zlorabo ključnih institucij na podlagi avtokratskih prijemov spodje družbene in državne temelje, redefinira ustavne norme, zaneti razdor in zakocka mednarodni položaj Slovenije. Pobudniki za koalicijo ustavnega loka so trdno prepričani, da je potrebno ukrepati zdaj in takoj, če želimo preprečiti zdrs Slovenije v iliberalno demokracijo. 

K dialogu vabijo tudi kolesarje

V koalicijo ustavnega loka bi poleg omenjenih strank, tem namreč za izglasovanje nezaupnice sedanji vladi Janeza Janše manjka sedem poslanskih glasov, povabili še koalicijske stranke DeSUS, SMC in NSi. Predlog bodo Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek ob 15. uri predstavili javnosti.

Dogovor prvakov četverice opozicijskih strank naj bi bil, da je Damijan kandidat za mandatarja do naslednjih parlamentarnih volitev leta 2022. Vlada koalicije ustavnega loka, če bo opoziciji uspelo pridobiti vsaj sedem manjkajočih glasov za formiranje nove večine v državnem zboru, bi naj bila politična in ne tehnična. Vlado pa naj bi vodili državotvorni in ne izključno na stranke vezani kriteriji kompetence, uravnoteženosti in kulture spoštljivega dialoga. K dialogu in sodelovanju naj bi bili povabljeni tudi predstavniki protestnega gibanja 'kolesarjev', ki po oceni predlagateljev "zadnjih šest mesecev ohranja kritičnega duha in dviga pogum prebivalstvu naše dežele".

Kaj bi imeli državljani od nove koalicije?

In kaj koalicija ustavnega loka obljublja državljanom? Učinkovit odgovor na covid-19 krizo na zdravstvenem področju. Pa uvedbo minimalnega temeljnega dohodka, univerzalno zdravstveno oskrbo ne glede na dohodek, demografski sklad za financiranje bremena demografskega prehoda, zagotovitev dostopnih stanovanj za mlade, z neprofitno najemnino ali po dostopni ceni in brezplačni vrtec za vse. Poleg tega pa še zeleno in digitalno preobrazbo, sodobno infrastrukturo in spodbujanje tehnološkega razvoja.

Če koalicija ustavnega loka ne bo formirana, Janševa vlada pa bo nadaljevala z delom, pa Sloveniji grozi, da pod aktualno oblastjo "Slovenije leta 2022 praktično ne bo več mogoče prepoznati, saj bo SDS demontirala sistemske varovalke, razgradila nadzorne ustanove, podredila represivni aparat države, prevzela in oslabila medije, utišala kritične glasove, državo osamila v skupini EU odpadnikov, ter ključna podjetja spravila pod kontrolo strankarskih prijateljev iz tujine."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta