Kdo bo iz Desusa odšel s Pivčevo. Karl Erjavec se vrača

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
06.10.2020 19:50

Z odhodom kmetijske ministrice v odstopu in nekdanje predsednice Desusa Aleksandre Pivec iz stranke so ji že sledili nekateri njeni zavezniki. Preverili smo stanje na terenu, kjer se odbori pripravljajo na novembrski kongres

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandra Pivec in Karl Erjavec sta se poslovila po zadnjem kongresu stranke. 
Robert Balen

Ob izstopu Aleksandre Pivec iz Desusa, ki ga je po Karlu Erjavcu vodila manj kot leto, je Pivčeva skoraj v isti sapi napovedala, da ji bo sledil še del članstva. Še preden so v stranki prejeli njeno izstopno izjavo, je svojo že poslala podpredsednica stranke Anita Manfreda. "Danes se v stranki Desus, upoštevajoč nedavne dogodke in nestrinjanja, ne vidim več. Zanosu in želji stranke narediti nekaj dobrega za ljudi so krila prestrigli drugi interesi, kar je popolnoma v nasprotju z mojimi načeli," je Manfreda, ki je v stranko vstopila leta 2014, zapisala v izjavi, za Večer pa dodala, da bodo zagotovo sledili še drugi.

​Ne bodo odšli vsi njeni podporniki

Po navedbah nekdanjega uradnega govorca stranke Janeza Ujčiča naj bi odšla še podpredsednika Jelka Kolmanič in Anton Balažek, a nam je prva povedala, da bo odločitev sprejela do konca tedna, Balažek pa je za STA pojasnil, da za to potezo ne vidi razloga.

Preverili smo stanje na terenu, kjer se odbori pripravljajo na novembrski kongres. Spomnimo: med desetimi so Pivčevo podprli v severnoprimorskem, koroškem, podravskem in ptujsko-ormoškem odboru, prav v teh pa naj bi se najštevilneje odločali za odhod. Tako naj bi se bilo odločilo že več vidnejših članov odbora Ptuj - Ormož, nam je povedala Stanka Premuž, dolgoletna članica Desusa. V stranki je bila od leta 2011, ko je na parlamentarnih volitvah na ormoškem območju za Desus "pobirala glasove": "Danes pa mi je za to žal zaradi zelo nekorektnega postopanja poslanske skupine in zaradi tega, ker organi strank po mojem prepričanju ne spoštujejo določb lastnega statuta, kar se je izkazalo pri razrešitvi predsednice preko sveta stranke." Ravnanje Tomaža Gantarja kot donedavno predsednika sveta stranke je Premuževa označila za nekorektno, delovanje in "izsiljevanje" poslancev za sramotno.

Mirneje je na Koroškem, kjer pokrajinski odbor še ni zavzel stališča, po besedah predsednika Petra Pungartnika pa družnih izstopov ni pričakovati: "Če se bo kdo odločil za odhod, mu bomo pač dali izpisnico, ampak zaenkrat nimam informacij, da bi to kdo zahteval. Če in ko se bodo tako odločili, pa je to demokracija in njihova pravica." Poudarja pa: "Vedno rečem, dokler je juha vroča, je treba počakati. Kar se je zdaj dogajalo na političnem prostoru, pa mislim, da je Desus pripeljalo na najnižjo točko od ustanovitve, o tem sem prepričan."

​Vodstvo niti presenečeno niti zaskrbljeno

"Pričakovano je, da bodo posamezni člani stranko zapustili, to se dogaja vedno ob menjavah vodstva, po kongresih in v takšnih viharnih razmerah, kot so bile v Desusu v zadnjih mesecih," napovedi odhodov niso presenetile Gantarja. Po njegovi oceni je za tiste, ki se jim zdi politika Desusa nesprejemljiva, verjetno bolje, da se odločijo za odhod. V luči špekulacij, da bi Pivčeva utegnila z delom članstva upokojenske stranke ustanoviti novo, pa Gantar meni, da je ustanoviti novo stranko najlažje, bistveno težje jo je postaviti v življenje in ustvariti mrežo. "Če se bo to zgodilo, jim želim veliko sreče," je pripomnil.

"Pričakovati je, da bi kakšen odbor v celoti izstopil, ampak mislim, da številka ne bo tako visoka," miri vodja poslancev Franc Jurša, ki izpostavlja, da ima stranka več kot 200 občinskih odborov, po njegovi oceni pa vsi gotovo ne bodo odšli. Želi si predvsem, da se stranka po kongresu konsolidira. Kdo bo do sobote opolnoči, ko se izteče rok, najavil kandidaturo? "Želimo si, da bo to član ali članica stranke, ki je v stranki že vsaj pet let in ima določene izkušnje z vodenjem, če ne stranke, pa kakšne druge institucije v državi," meni Jurša. Podobno razmišlja Gantar, ki je na naše vprašanje, ali se med kandidati ob vnaprej zagotovljeni zadostni podpori utegne znajti Karl Erjavec, odvrnil: "Katera imena bodo zraven, se ugiba javno, ugibamo mi. Moje mnenje je, da bi moral v teh razmerah in po težkem obdobju, kjer smo na strani prebivalcev izgubili veliko zaupanja, stranko prevzeti nekdo, ki razume politiko, pozna delo vlade in koalicije. To je verjetno lažja pot, da pridemo do poenotenja tudi navzven."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta