Opozicija očita vladi, da epidemijo izkorišča za "brezsramno" kadrovanje, vlada se brani, da vse poteka skladno z zakonodajo

Uroš Esih Uroš Esih
02.11.2020 19:10

Opozicija očita vladi, da epidemijo izkorišča za "brezsramno" kadrovanje v državnih institucijah in gospodarskih družbah v delni ali popolni lasti države. Vlada se brani, da vse poteka skladno z zakonodajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada se je morala pred opozicijo zagorajati zaradi "brutalnega" kadrovanja. 
Robert Balen

"Današnja izredna seja je posledica. Je posledica brutalnega pohoda vlade Janeza Janše na državne institucije in gospodarske družbe v delni ali popolni lasti države." S to ugotovitvijo je poslanec LMŠ Nik Prebil uvedel izredno sejo državnega zbora o vladnem kadrovanju v državne institucije in gospodarske družbe, ki je potekala na predlog opozicijskega četverčka LMŠ, Levice, SD in SAB.

​Opozicija: vlada gazi po institucijah in manipulira

Prebil je vladi Janeza Janše očital, da v času največje zdravstvene krize "brezsramno kadruje, si podreja, pravzaprav gazi po institucijah in manipulira". Pa še, "sla po oblasti in obvladovanju je očitno povsem zasenčila razum tako premierju kot ministrom". Poslanec LMŠ meni, da je Janšev cilj, da v senci epidemije do potankosti izpolni "načrt podreditve celotnega družbenega sistema in se polastiti samostojnih, nepolitičnih in pa strokovnih institucij".

Seznam kadrovskih menjav Janševe vlade, ki ga je pripravila opozicija, sega na področje policije, vojske, sploh pa Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), na področju represivnega aparata pa še na področje obveščevalnih služb Sove in OVS. Sledi področje medijev, kjer prednjači, tako Prebil, "odkrit napad na javno RTV Slovenija" in na vse druge medije. Pa menjava na čelu NIJZ, na Statističnem uradu Republike Slovenije in Finančni upravi Republike Slovenije. Poleg tega še menjave v paradržavnem gospodarstvu, kjer je seznam dolg, opozicija pa izpostavlja menjave v SDH, Darsu, Krki in Slovenskih železnicah, Telekomu Slovenije, Sodu, Borznu, 2TDK, DUTB in Holdingu Slovenske elektrarne.

Vladno stran je v parlamentarni razpravi branil notranji minister Aleš Hojs, saj je v njegovem resorju prišlo do nekaterih najbolj odmevnih menjav, denimo na NPU. Vlada in koalicijski partnerji po Hojsovem opravljajo svoje delo v skladu z zakonodajo, v skladu s koalicijsko pogodbo. "Za realizacijo te koalicijske pogodbe je nujno, da imaš na ustreznih mestih ustrezne kadre," je vladno kadrovanje branil Hojs, ki si ne predstavlja, da bi lahko kot minister svoje delo opravljal z ljudmi, s katerimi ne more sodelovati.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubovič je Hojsu vrnil, da se na NPU dogaja vladni politični udar, saj je vlada zamenjala že štiri direktorje urada. Predrag Baković (SD) pa je ugotovil, da gre pri kadrovanju za "šolski primer posnemanja madžarskih in poljskih modelov politične podreditve medijev in avtonomnih institucij, skratka vseh, ki bi lahko vladi nastavili ogledalo pri njenem spogledovanju z avtoritativnimi politikami".

​Vladno kadrovanje branila cela koalicija

Vladno kadrovanje so najbolj vneto branili poslanci največje vladne stranke SDS, izdatno pa so jim pomagali poslanci preostalih treh koalicijskih strank. Poslanec Nove Slovenije Blaž Pavlin je spomnil na kadrovske menjave bivšega premierja Marjana Šarca, ki je izjavil, da če hoče kot nov človek kaj spreminjati, je nujno izvesti kadrovske menjave. V SDS so Šarcu v dobrem letu dni na oblasti našteli več kot 400 kadrovskih menjav.

Na Šarčev odnos do menjav je spomnil tudi vodja poslancev Desusa Franc Jurša."V vsem tem času, ko sem kot poslanec sedel v tej dvorani, se ne spomnim, da vladajoča politika ne bi opravila določenih imenovanj na različne položaje v državnih institucijah in gospodarskih družbah v lasti države," je Jurša benevolentno branil kadrovanje Janševe vlade.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Lampret je za menjave na mestih načelnika Generalštaba Slovenske vojske in generalnega direktorja OVS zatrdil, da omenjeni v ničemer ne odstopata od dosedanje prakse na tem področju, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Ajda Cuderman pa je zavrnila očitke opozicije glede združevanja regulatorjev v dve krovni agenciji. Zagotovila je, da nobeden od sedanjih direktorjev osmih agencij ne bo predčasno končal mandata, ampak bo delo nadaljeval v novi agenciji. O opozicijskem priporočilu vladi, da takoj preneha politično posegati v njihovo neodvisnost, avtonomijo in strokovno delo, poslanci danes niso glasovali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta