Otroci ne sovražijo športa. So pa taki, ki smo jih ali prestrašili ali pa smo jim to predstavili kot nekaj napornega

Franja Žišt Franja Žišt
06.03.2024 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Učitelji športne vzgoje lahko pri svojem poučevanju preko učenja novih športnih veščin zelo pomagajo posameznikom pri razvoju pozitivne samopodobe.
Učitelji športne vzgoje lahko pri svojem poučevanju preko učenja novih športnih veščin zelo pomagajo posameznikom pri razvoju pozitivne samopodobe.
Robert Balen
Šolski strokovnjaki že lep čas opozarjajo na pomen gibanja pri otrocih in mladostnikih, medtem pa narašča število debelih otrok. Zdi se, da sta v slovenskih šolah dve skupini učencev oziroma dijakov - tisti, ki se s športom ukvarjajo intenzivno, in tisti, ki športa, posledično pa tudi pouka tega, sploh ne marajo. Kaj o tem pravi športna psihologija, lahko poznavanje slednje prispeva k razumevanju in priljubljenosti športne vzgoje? Pogovarjali smo se s športno psihologinjo Tino Jeromen, ki je o tem, kako je mogoče znanje športne psihologije uporabiti pri pouku športa oziroma športne vzgoje, predavala na mednarodnem kongresu Šport skozi oči psihologije, ki je bil pred časom v Ljubljani.

Iz vsebine:

- Učitelji imajo veliko moč, da učencem priljubijo ali pa zamerijo kakšen predmet.

- Učitelji športne vzgoje lahko pri svojem poučevanju preko učenja novih športnih veščin zelo pomagajo posameznikom pri razvoju pozitivne samopodobe.

- "Starši na odnos do predmeta v šoli vplivajo tudi s tem, kaj je opravičljivo, v katerih primerih otroku napišejo opravičilo, da otroku ni treba telovaditi," pravi športna psihologinja.

- "Otroci se radi gibajo, tečejo, skačejo, plezajo in ni ga otroka, ki bi res sovražil šport. So pa otroci, ki smo jih ali prestrašili ali pa smo jim to predstavili kot nekaj napornega."

- Ko otroke učimo vaj za ravnotežje, razvijamo vztrajnost, ko se igrajo slepe miši, jih učimo zaupanja.

- Šport je lahko pomemben faktor razvoja delavnosti v nasprotju z občutkom manjvrednosti, saj gradi notranjo motivacijo - tekmovanje sam s seboj, občutek napredovanja - in spodbuja izgradnjo pozitivne samopodobe.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta