Zoisove štipendije: Ko dijakom in študentom preostane le še tožba

Franja Žišt Franja Žišt
04.03.2024 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ni čudno, da se nam dogaja beg možganov med mladimi," je razočarana mama kandidatke, ki so ji zavrnili prošnjo za štipendijo, ker niso upoštevali vseh njenih priznanj. 
"Ni čudno, da se nam dogaja beg možganov med mladimi," je razočarana mama kandidatke, ki so ji zavrnili prošnjo za štipendijo, ker niso upoštevali vseh njenih priznanj. 
Sašo Bizjak
Vrsto let že poročamo o različnih zapletih pri Zoisovih štipendijah, ki so namenjene nadarjenim dijakom in študentom, in v vsem tem času se ni nič spremenilo. Tudi letos očitno ne. Nekdanja gimnazijka, odličnjakinja, zdaj študentka prvega letnika, ki se je obrnila na nas, je v srednji šoli ves čas prejemala Zoisovo štipendijo, nadejala se je je tudi ob študiju, saj je izpolnjevala vse pogoje. Potem pa šok, njeno vlogo so zavrnili, ker ji je pri enem izmed pogojev za prejemanje štipendije – dodatni dosežki - po prepričanju Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS zmanjkalo pol točke. A sklad pri izračunu sploh ni vključil vseh njenih dosežkov, zavrnili so ji dva rezultata – individualnega in skupinskega – z debatnega tekmovanja, za katero je organizator izrecno poudaril, da šteje za pridobitev Zoisove štipendije, kar je bilo tudi napisano na potrdilu. Pogoj, da tekmovanje "šteje", je, da ga sofinancira država. "V zavrnitvi je štipendijski sklad razložil, da je dosežek zavrnil, ker je bil organizator tekmovanja sicer financiran iz javnih sredstev, vendar ne prav za to tekmovanje. A tekmovanje je bilo del projekta, ki ga je financirala država," razlaga mama gimnazijke, zdaj že študentke, N. K..

Iz vsebine:

- "Pogosto se na nas obračajo dijaki, ker jim štipendijski sklad ne upošteva dosežkov ali pa jih nerazumno obravnava. Na skladu nikoli ne priznajo napake, ker so 'nezmotljivi'," pravi glavni tajnik ZOTKS Jožef Školč

- Kakšne težave imajo dijaki pri dodeljevanju Zoisovih štipendij?

- Zakaj štipendijski sklad ne upošteva nekaterih dosežkov za prejemanje Zoisove štipendije?

- Zakaj dijaki tožbe večinoma dobijo? 

- Ali ministrstvo Luke Mesca pripravlja kakšne izboljšave sistema?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta