Patra Rupnika sprejeli v koprsko škofijo, francoski škof to označil za "odlično rešitev"

A.L.
25.10.2023 19:33

Patra Rupnika so redovnice obtožile več spolnih zlorab.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Silere non possum poroča, da naj bi Speich Rupnikovo inkardinacijo v koprski škofiji označil za "odlično rešitev".
Infovaticana

Primorski Dnevnik poroča, da so nekdanjega slovenskega jezuita in umetnika Marka Ivana Rupnika, ki je bil sicer zaradi obtožb duhovne in spolne zlorabe izključen iz jezuitskega reda, kot duhovnika sprejeli oziroma inkardinirali v koprsko škofijo. "Vest, ki jo je danes objavil katoliški konservativni portal Silere non possum in na svoji spletni strani povzel slovenski katoliški tednik Družina, so potrdili na koprski škofiji. Škof Jurij Bizjak je tako sprejel prošnjo, ki jo je nanj junija letos naslovil Rupnik, mesec dni preden bi bil izključen iz reda, da bi bil poskusno ("ad experimentum") sprejet," piše medij, ki ob tem navaja, da se je škof Bizjak predhodno posvetoval z apostolskim nuncijem v Sloveniji, francoskim škofom Jeanom-Marie Speichom ter z vikarjem rimske škofije, kardinalom Angelom De Donatisom in Giacomom Incittijem, profesorjem kanonskega prava na papeški univerzi Urbaniana in sodnikom na prizivnem sodišču rimske škofije.

Silere non possum poroča, da naj bi Speich Rupnikovo inkardinacijo v koprski škofiji označil za "odlično rešitev", saj naj bi s tem ne bilo nobenih težav, "ker tako ali tako ni bilo nobene obsodbe", povzema Primorski Dnevnik. "Teden dni po prejemu prošnje je msgr. Bizjak nanjo odgovoril pritrdilno in Rupnik lahko odtlej svobodno opravlja svoj duhovniški poklic, se pravi, da lahko podeljuje odvezo, opravlja duhovno vodenje in duhovne vaje idr., piše Silere non possum, ki dodaja, da naj bi Rupnik želel zlasti nadaljevati z vodenjem duhovnih vaj in ustvarjanjem mozaikov," še dodajajo.

V javnost prišle navedbe več redovnic o zlorabah

Patra Rupnika so redovnice obtožile več spolnih zlorab. Obtožbe zoper njega so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale in primer zaključil. Nato so lani v javnost prišle navedbe več redovnic o sistematičnih in dlje časa trajajočih zlorabah, povzema STA.

Jezuitski red je Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja in javno komuniciranje. Prav tako naj ne bi smel zapustiti italijanske dežele Lacij.

Vatikan je Rupnika, sicer priznanega sakralnega umetnika, že leta 2019 izobčil, ker je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, odvezal greha. A so ta ukrep kmalu odpravili, ker je Rupnik greh priznal in se zanj pokesal.

Po pisanju Družine, ki jo še povzema Primorski Dnevnik, naj bi preostale bivše slovenske jezuite, člane Rupnikovega centra Aletti v Rimu, ki so zaprosili za izstop iz Družbe Jezusove, po neuradnih informacijah sprejeli v celjski škofiji. Center Aletti je javno združenje in prostor srečevanja vernikov v Rimu, povezano z rimsko škofijo, ki ga je leta 1992 ustanovil prav Rupnik in ga več kot desetletje tudi vodil. Glede na izjave žrtev naj bi se zlorabe zgodile tudi v Centru Aletti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta