Pediatri nimajo nobenih zadržkov. Koristi cepljenja mlajših otrok so večje kot tveganja po preboleli okužbi

Franja Žišt
14.12.2021 06:00

V nobenem primeru cepljenje proti covidu pri otrocih ne bo obvezno. Argumenti v prid cepljenju otrok se nanašajo predvsem na kvaliteto njihovih življenj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V nekaterih državah že cepijo otroke med petim in enajstim letom. V ZDA jih od 8. novembra. 

EPA

Enotno strokovno stališče glede cepljenja mlajših otrok, starih od pet do dvanajst let, bodo predvidoma predstavili danes na vladni novinarski konferenci, vendar pa je že jasno, da pediatri nimajo nobenih zadržkov za cepljenje. K spletni razpravi so bili sinoči ob dvajsetih povabljeni vsi slovenski pediatri in največja dilema, s katero so se ob organizaciji cepljenja še ukvarjali, je bila, ali k cepljenju pozvati vse otroke iz te starostne skupine ali zgolj rizične, pri katerih bi lahko okužba s koronavirusom njihovo stanje še poslabšala. V nobenem primeru pa cepljenje proti covidu pri otrocih ne bo obvezno.

Odločili bodo starši

"Pediatri nimamo nobenih zadržkov za cepljenje otrok med petim in dvanajstim letom. Koristi so večje kot tveganja po preboleli okužbi, čeprav so zapleti po bolezni pri otrocih redkejši. A vseeno so in ne moremo mimo tega. Če nas bodo starši vprašali, ali naj otroke cepijo ali ne, jim bomo predstavili koristi cepljenja, odločitev, ali bodo otroka cepili, pa bo njihova," razlaga pediater Denis Baš, predsednik sekcije za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo.

Zakaj pediatri cepljenje priporočajo? V četrtem valu otroci vseeno zelo pogosto zbolevajo za covidom, s cepljenjem pa je mogoče preprečiti bolezen, njeno širjenje in morebitne zaplete, ki ob njej nastanejo, poudari Baš. Tudi pri otrocih je namreč možen dolgotrajni covid, pri rizičnih skupinah otrok prihaja do zapletov, kot je pljučnica ali večorganski vnetni sindrom, za slednjim je zbolelo že več kot 50 otrok. Za otroke je boljše čim bolj nemoteno življenje, prisotnost v šoli, kjer prihaja do številnih stikov, posledično pa do prenosa okužbe v družine, tudi tiste, v katerih živi še posebej ogrožena skupina ljudi, to so bolniki s kroničnimi boleznimi.

Tistim, ki jih skrbjo možni zapleti pri cepljenju, Baš odgovarja, da so lokalne reakcije manj pogoste, pa tudi koncentracija cepiva za mlajše otroke je manjša. Možen zaplet je miokarditis, vnetje srčne mišice, "a je redkejši, bolj pogost v skupini fantov med 12. in 25. letom". "Bomo pa seveda spremljali morebitne stranske učinke, dobro je, da starši obvestijo pediatre o njih." Kaj pa učinki na dolgi rok, ki jih še ne poznamo? "Tudi tega, kaj bo čez pet let pri tistih, ki so preboleli covid, ne vemo. Glede na zdajšnjo uporabo cepiv s to tehnologijo ne pričakujemo dolgoročnih učinkov. Glavni učinek cepiva je vendarle imunski, ki se meri v nekaj tednih, mesecih, čez leta pa malo verjetno," izpostavi Baš in dodaja, da tega ni mogoče trditi stoodstotno.

Ne pričakujejo velikega zanimanja

Staršem o cepljenju svetujejo na podlagi preizkusov in priporočil evropskih institucij, pravi dr. Matjaž Homšak, pediater in predsednik Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu. "Cepiva so odobrili in so legitimna," poudari in dodaja, da cepljenje pri mlajših otrocih ni pokazalo kakšnih posebnih težav. Homšak opozarja, da si pediatri želijo, da bi bilo okužb pri otrocih čim manj, saj so otroci "velik rezervoar" okužb, kar posledično vpliva na okužbe pri odraslih, odsotnosti z delovnih mest, okužbe pri kroničnih bolnikih ... "Želimo si manj bolezni, manj izostankov iz vrtcev in šol, manj prenosa okužb. Če je otrok cepljen, je manj verjetno, da se okuži, in mu ni treba v karanteno za deset dni," izpostavi pediater, posledice karantene so se izkazale za zelo težavne, pristavi.

Argumenti v prid cepljenju otrok vplivajo predvsem na kvaliteto njihovih življenj. Tudi zato, ker je tudi pri otrocih vedno več podaljšanega covida, s trajajočimi glavoboli in utrujenostjo, večorganskega vnetnega sindroma, ki podaljša zdravljenje in ki prizadene več organov, s cepljenjem pa ga je mogoče preprečiti. "Mnoge je strah miokarditisa, ki pa praviloma po tednu dni spontano izzveni. Povzroči ga lahko vsaka viroza," razloži Homšak in dodaja, da je pri covidu ta zaplet pogostejši. "Ogromno elementov tako govori cepivu v prid. A nobenega ne bomo silili v cepljenje, priporočamo ga pa," še pravi pediater. Ob tem ostaja stvaren in se zaveda, da bo zanimanja za cepljenje v tej starostni skupini malo, tudi zaradi tega, ker med ljudmi krožijo številne nepreverjene informacije, med katerimi je več slabih in samo povečujejo strah v družbi. "Sedaj ob covidu ves čas živimo v strahu, medtem ko je ena izmed poti, da se ga rešimo, cepljenje," zaključi.

Hitrejša normalizacija

Kot vsa cepljenja pediatri priporočamo tudi cepljenje proti covidu, pravi štajerski pediater leta Igor Dovnik: "Je pa cepljenje proti covidu bistveno bolj pomembno za odrasle. Otrok ne bi bilo treba cepiti, če bi bilo cepljenih 95 odstotkov vseh odraslih. V trenutnih razmerah pa se bodo morali cepiti tudi otroci, da bomo končali kroženje virusa." Cepljenje je priporočljivo za otroke ne le zaradi zmanjševanja bremena bolezni, ampak zaradi bremena tega, ko ne morejo v šolo, ko v šolah ne morejo biti brez mask, ko ne morejo imeti stikov in se dotikati, pove Dovnik. "Čustvena plat je tudi pomembna in s cepljenjem bi otroci dosegli hitrejšo normalizacijo svojih življenj," pravi sogovornik, ki je zagovornik tega, da bi se otroci cepili pri svojem osebnem zdravniku in ne na cepilnih mestih skupaj z odraslimi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta