Petkovi kolesarji z vodnim "topom" krenili s Prešernovega trga: V vsaki normalni državi bi ministri takoj odstopili

Vanessa Čokl
22.10.2021 20:28
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Petkovi protestniki na čelu z neformalnim vodjo Jašo Jenullom so se ob 19. uri zbrali na Prešernovem trgu, nato pa so se odpravili po ljubljanskih ulicah in pred ministrstvom za kulturo trčili ob policijo. Nekaj jih je dobilo globo zaradi kršenja cestnoprometnih predpisov.

Množica zahteva odstop vlade in predčasne volitve. Kritični so do okoljskega ministra Andreja Vizjaka (SDS) zaradi nedavno razkritih posnetkov njegovega domnevnega dogovarjanja o izogibanju davkov, ko je bil pred leti, v prvi vladi Janeza Janše, gospodarski minister. Opozorili so na pritiske na svobodno novinarstvo in izpostavili nefinanciranje Slovenske tiskovne agencije. Na njihovem seznamu proti "politično motivirani represiji in diktaturi".je med drugim prepoved strankarskih medijev.

Nosijo skulpturo vodnega topa, ker da je edini, ki ga je sprejemljivo uporabiti na ulicah, da bo odplaknil to vlado. "Razkužili" so ministrstvo za kulturo. Protestniki menijo, da bi v kakršnikoli normalni demokraciji moral Vizjak odstopiti, pa tudi nekateri drugi ministri.

"Sedanji minister za okolje je povsem jasno in razločno rekel, da je plačevanje davkov 'glupo', in nato delil direktorju podjetja nasvete, kako se temu izogniti. Na posnetku so njegov glas in njegove besede. Tega ni zanikal! Če vmes manjkajo deli pogovora, je povsem vseeno. V vsaki normalni državi je to več kot dovolj za takojšen odstop! Minister za notranje zadeve sam priznava, da je vedel za posnetek, pa vendar ni nikakor ukrepal ali obvestil o njem nikogar. Dovolj za odstop! Minister za pravosodje je obtožen davčne utaje in se ogiba vročitvam ... Minister za zdravje noče prevzeti odgovornosti za neupoštevanje stroke, ki je povzročila smrt dekleta ... in ne smemo pozabiti, da obstajajo tudi posnetki ministra za gospodarstvo, ki je navkljub svojemu javnemu zanikanju zahteval predplačilo za 'njegove' dobavitelje zaščitne opreme," so iz Protestne ljudske skupščine sporočili malo pred odhodom na Prešernov trg.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta